Ajankohtaista Ajankohtaista

< Takaisin

Huippututkija vaikuttui Tietomaan 3D-skannerista

Illinoisin yliopiston professori Steven M. LaValle on yksi maailman johtavia virtuaalitodellisuustekniikoiden asiantuntijoita. LaValle kävi keskiviikkona Museo- ja tiedekeskus Luupin vieraana Tiedekeskus Tietomaassa tutustumassa koko kehon kuvaavaan 3D-skanneriin, joka on kehitetty juuri Tietomaata varten.

Professori LaValle oli vaikuttunut näkemästään. Hän totesi muun muassa, että laitteisto on korkealaatuinen ja paljon kehittyneempi, kuin hän etukäteen ajatteli. LaValle kehui skannaustuloksena syntyvää kehon kuvaa hämmästyttävän tarkaksi ja valmiiksi ilman monessa vastaavassa järjestelmässä tarvittavaa jälkikäsittelyä. Myös skannerin käytettävyys yleisön kuvaamisessa sai tunnustusta, sillä itse kuvan ottaminen sadan kameran järjestelmällä kestää Tietomaan laitteistolla vain reilun sekunnin. Itse tiedoston valmistuminen kestää noin 12 minuuttia. Painoarvoa LaVallen sanoille antaa se, että hän on tutustunut saman tyyppisiin 3D-skannereihin maailman eri kolkilla. Tutustumiskäynti Tietomaahan oli osa professori LaVallen vierailua Oulun yliopistossa.

Niin sanottu full body -skanneri ottaa ihmisestä yhtäaikaisesti sata kuvaa, jotka tietokone työstää tarkaksi kolmiulotteiseksi kuvaksi. Kuvaa voi käännellä kaikkiin suuntiin ja sitä voi lähentää ja loitontaa. Syntynyt tiedosto on mahdollista tulostaa fyysiseksi malliksi sopivalla 3D-tulostimella. Tietomaan skanneria kehitetään niin, että se voitaisiin ottaa lähitulevaisuudessa myös yleisökäyttöön.


LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA