Ajankohtaista

< Takaisin

Iijoen voimalarakentamista esittelevä kiertonäyttely on varattavissa Kierikistä

 

Näyttely ja vanhat työkalut sukeltajan kypärineen kiinnostivat yleisöä näyttelyn avajaisissa Kierikkikeskuksessa. Kuvat Kai Tirkkonen

 


Virtaa, elantoa ja elämää Iijoen alajuoksulla voimalarakentamisen aikaan 1959–71 –näyttely lainattavissa Kierikkikeskuksesta

Kiertonäyttelyksi vuoden 2016 alussa tehty 10 roll-upin helposti kuljetettava näyttely kertoo Iijoen alajuoksulle, Yli-Iihin ja Iihin vuosina 1959-1971 rakennetun viiden voimalaitoksen rakentamisesta ja rakentajista.

Näyttely kertoo mielenkiintoisesti tämän sotien jälkeisen jättiurakan tuloksista, tekniikasta, tekijöistä ja vesivoiman rakentamisen merkityksestä alueen ihmisille. Työvoiman määrä voimalatyömailla vaihteli 100–900 välillä. Lisäksi aliurakoitsijoita oli keskimäärin 50–200 työmiestä. Voimalaitosten lisäksi jokivarressa on edelleenkin käytössä rakentajien asuinalueita muistona tästä tuhansia ihmisiä työllistäneestä vauhdikkaasta ajasta.

Näyttelyn 10 roll-upia on jaettu kunkin viiden voimalaitoksen esittelyyn ja perustietoihin niin rakentamisesta kuin rakentajista. Myös voimalaitostyön yhteydessä löytyneet arkeologiset löydöt Pahkakoskelta ja Kierikistä ovat saaneet oman kuvatelineensä. Näyttelyn monipuolinen kuvamateriaali on lähes kokonaan Pohjolan Voiman isosta ja kattavasta kuva-arkistosta. Vesivoimanäyttelyn ovat rakentaneet yhteistyössä Museo- ja tiedekeskus Luuppi, Kierikkikeskus ja Pohjolan Voima. Ulkoasun ja taiton on tehnyt graafinen suunnittelija Annika Heikkinen.

Näyttely on ollut esillä  Kierikkikeskuksessa, Oulun kaupunginkirjastossa ja on Oulunsalon aluekirjastoissa 12.12.2016 - 15.1.2017 ja sen jälkeen Iin kirjastossa 23.1.-19.2.2017.

Sen jälkeiselle ajalle  näyttelyä voi varata Kierikistä Leena Lehtiseltä. Näyttely on ilmainen mutta vastaanottaja maksaa lähetyskulut ja ottaa halutessaan vakuutuksen.

Näyttelyn yhteyteen saa esille Pohjolan Voiman kustantamia vesivoimalaitoksen historiasta kertovia kirjoja ja vanhempaa esineistöä, mikä tulee sopia suoraan Pohjolan Voiman viestintäpäällikkö Hannele Kukan kanssa. Tämä materiaali on:

-    - vanhoja työvälineitä, mikäli näille on järjestettävissä tilaa näyttelyn yhteydessä (liitteenä kuva Kierikkikeskuksesta näyttelyn avajaisissa esillä olleista työvälineitä, mm. sukeltajan kypärä ja kengät sekä erilaisia mittalaitteita)

-     -  sähköistä materiaalia näyttelyssä esiteltyjen kuvien lisäksi muita vastaavia historiavalokuvia, joita näyttelyä varten koottiin Pohjolan Voiman arkistosta, pari Iijoesta kertovaa sähköistä esitystä myöhemmältä ajalta, Iijoen maisemoinnista 90-luvun/2000-luvun taitteesta sekä paikallisten ajatuksia Iijoesta parin vuoden takaa. Pohjolan Voimalta on mahdollista saada tabletti laitaan näitä esityksiä varten.

      Yhteystiedot:

Näyttelyn varaus:

 Leena Lehtinen, Kierikkikeskuksen intendentti. leena.lehtinen@kierikki.fi, puhelin 040-514 9466

Pohjolan Voiman materiaali:

Viestintäpäällikkö Hannele Kukka, hannele.kukka@pvo.fi , puhelin 010 478 6383,  gsm 050 3133383

 

Näyttely Oulun kaupunginkirjaston Piazza-tilassa joulukuun alussa. Kuvat Leena Lehtinen.

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA

Siirry Luupin Facebook-sivulle Siirry Luupin instagram-sivulle Siirry Luupin Twitter-sivulle Siirry Luupin YouTube-sivulle Siirry Luupin blogiin