Ajankohtaista

< Takaisin

Kaivo-valoteos Tietomaan tornissa

Aistit veden ääntä ja valoa, nouset kaivon syvyyksistä kohti pintaa. Kaivo ei ole tyhjä.

Tietomaan torni täyttää 100 vuotta ja sen kunniaksi Tietomaa on tilannut tornin sisäpuolelle, entisen vesisäiliön paikalle, valoteoksen, joka avataan Lumo-festivaalille 19.11. Teosta pääsee katsomaan 19.–21.11. kello 16–22 ilmaiseksi. Kulku valoteokseen on poikkeuksellisesti Nahkatehtaankadun puoleisesta tornin ovesta, joka aukaistaan ensi kertaa yleisölle.

Teos kertoo ajankohtaisesta aiheesta, luonnonvarojemme tilasta taiteen keinoin. Teos virittää katsojan pohtimaan omaa suhdettaan puhtaaseen veteen, elintärkeään luonnonvaraan.​

Teoksen materiaaleina ovat valon, tilan ja äänimaailman lisäksi kierrätetyt, käytöstä poistuneet CD-levyt, joita on kerätty lahjoituksina. Materiaalina valoa eri tavoin heijastava CD-levy – tiedon taltiointi- ja siirtoväline – sisältää myös viittauksen Tietomaan tarkoitukseen esitellä tieteen ja tekniikan saavutuksia hauskasti ja mielenkiintoisesti jokamiehen näkökulmasta.

Lumo-festivaalin jälkeen teos on esillä 12.12. asti Tietomaan maksaville asiakkaille. Torniin on mahdollista ostaa tuolloin myös erillislippu. Väliaikainen teos on tarkoitus muuntaa pysyväksi ensi vuonna.

Kaivo-teoksen ovat suunnitelleet ja toteuttavat Oulun yliopiston valaistussuunnittelun koulutuksen opiskelijat ja opettajat. Koulutus on osa OSAaValo-ESR-hanketta, jota rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Savon ELY-keskukset.

 

Jakolinkki