Ajankohtaista

< Takaisin

Kierikin kesä alkaa kivikauden kylän kunnostuksella ja ITE kivikaudessa -veistokurssilla

Kierikkikeskus on avataan yleisölle  4. kesäkuuta.  Päärakennuksessa on uudistettu kivikauden perusnäyttelyn yleisökaivaus- ja meripihkavitriinejä. Kierikissä jatketaan viime vuonna aloitettua alueen kunnostusprojektia Leader-rahoituksen turvin. Tänä kesänä rakennetaan uusi asumusennallistus puretun tilalle ja kunnostetaan kahden ruokokattoisen asumuksen harjaosat.  Myös alueen opastekylttejä ja kivikauden kylää ympäröivä aita uusitaan. Päärakennuksen vieressä kunnostetaan kaikenikäisiä ilahduttava kuvaustaulu, jossa itsensä voi kuvauttaa kivikauden perheenä ja yleisökaivajana. Kunnostustyössä on mukana englantilaisten arkeologian opiskelijoiden ryhmä.

Museo- ja tiedekeskus Luuppi sai viime vuonna 94 300 euron Leader-rahoituksen Kierikin kivikauden kylän kunnostukseen. Työtä tehdään arkeologi-puuseppä Antti Palmroosin johdolla kahden rakentajan voimin kesinä 2017 ja -18. Viime kesänä purettiin huonokuntoinen taloennallistus, rakennettiin kylään uusi silta ja kivikauden hikimaja.

ITE kivikaudessa -veistoleiri Kari Tykkyläisen johdolla 6.–10.6. 

Toista kertaa taitelija Kari Tykkyläisen johdolla järjestettävä ITE kivikaudessa -veistoleiri täyttää kivikauden kylän. Kurssi huipentuu 10. kesäkuuta loppukilpailuun, jota tuomaroi iiläinen kuvanveistäjä Sanna Koivisto. Pisteenä iin päälle on Kari Tykkyläisen bluesmusisointi kilpailun jälkeen. Loppukilpailuun ja veistokurssin seuraamiseen on yleisöllä vapaa pääsy.

Kurssille on ilmoittautunut 10 veistäjää, joista kaukaisimmat ovat Iso-Britanniasta ja Säkylästä. Viime vuoden voittaja Taisto Pehkonen tulee Lieksasta puolustamaan voittoaan. Teemana ovat jälleen ihmishahmot vapaasti tulkittuna. Samalla kerätään Kierikin ulkoalueelle ITE-taiteen veistospuistoa. ITE kivikaudessa on suunnattu myös aloittelijoille ja sinne voi ilmoittautua vielä 4. kesäkuuta. Kurssi on herättänyt kiinnostusta ja sitä tulee seuraamaan Kierikkiin neljä brittivierasta. Kurssia tukevat Pohjolan Voima, Valto Pernu -säätiö, StoraEnso, Maaseudun sivistysliitto ja Valveen alueelliset kulttuuripalvelut.

Veistokurssin aikataulu:
Ke–la klo 9–16, su klo 11–14.

Sunnuntai 10.6. ohjelma:
Klo 11–13 loppukilpailu tuomarina on kuvanveistäjä Sanna Koivisto.
Klo 13–14 Kari Tykkyläisen bluesmusisointi

Päärakennus avoinna:
Ma–pe 10–16 ja veistoviikonloppuna la–su 11–15

Kesällä  tapahtuu  – yleisökaivaukset, Jukka Takalon Kajakkiorkesteri ja Muinaismarkkinat

Kierikkikeskuksen päärakennuksen viereisellä kivikautisella asuinpaikalla kaivetaan taas heinäkuussa. Tänä vuonna tunnetun kivikauden kokeellisen arkeologian opettajan ja työpajojen vetäjän tohtori Peter Groomin  mukana on peräti 10 englantilaista arkeologian opiskelijaa.

Suositut Muinaismarkkinat pidetään tänä kesänä teemalla Taitoja ja tekijöitä  4.–5. elokuuta. Luvassa on entistä monipuolisempi ohjelma ja tekijäkaarti, käsityöläistori ja kaikenlaista tekemistä.  Tämä kivikauden kylän valloittava  koko perheen tapahtuma kannattaa laittaa kalenteriin.

Yli-Iin perinteisten Pitäjäpäivien aikaan  on Kierikin auditoriossa 8. heinäkuuta kello 13  Oulujoen seurakunnan sanajumalanpalvelus. Sen jälkeen kello 14.30 kivikauden kylän kohdalla Iijoen rannassa esiintyy vetten päällä Jukka Takalon Kajakkiorkesteri. Kierikin kesää täydentävät yli-iiläislähtöisten taitelijoiden näyttelyt. Kesän aloittaa Raili Kaupin (1942–2017) muistonäyttely ja loppukesällä on Niemelä-Kakko -sukuseuran  taidenäyttely ravintolan seinillä.

Loppukesän koululaisryntäystä täydentävät Suomen Kulttuurirahaston rahoittaman Kivikautta kaivaen -hankkeen lukiolaiskaivaukset Oulun lyseon lukion ja Nurmon lukion opiskelijoille.

Kierikki on avoinna keskikesällä:
4.–21.6. ma–pe 10–16

25.6.–12.8. ma–la 10–17, su 12–18

Ravintolan parvella on Pohjolan Voiman esittelypiste.

Tarkemmat tiedot tulevista tapahtumista löytyy Kierikin verkkosivun tapahtumakalenterista.

 

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA

Siirry Luupin Facebook-sivulle Siirry Luupin instagram-sivulle Siirry Luupin Twitter-sivulle Siirry Luupin YouTube-sivulle Siirry Luupin blogiin