Ajankohtaista

< Takaisin

Kierikin Muinaistulien yön suosio ylitti odotukset

 

Kierikissä on elokuun iltojen hämärryttyä järjestetty yleisölle kolme mahdollisuutta viettää yö kivikauden kylässä. Kivikautisissa tunnelmissa on yöpynyt ryhmä kiinalaisia koululaisia ja kaksi kaikille avointa Muinaistulien yö -tapahtumaa kokosi rannalle yhteensä sata yöpyjää. Ensimmäisen Muinaistulien yön täytyttyä nopeasti päätettiin toinen mahdollisuus järjestää heti seuraavana viikonloppuna elo-syyskuun vaihteessa.

Yli-Iin koulun kiinalainen ystävyyskoulu mukana

Yli-Iin koulun kiinalaisen ystävyyskoulun 23 oppilasta ja neljä aikuista olivat tänä kesänä ensimmäiset kivikauden kylän yöpyjät elokuun puolivälissä. Hangzhoun yli yhdeksän miljoonan asukkaan kaupungista tulleille koululaisille pohjoisen luonto ja Kierikkikeskuksen sekä kivikauden kylän toiminnot olivat eksoottinen, kiinnostava kokemus. Tikkupullat, makkaranpaisto ja erityisesti mustikoiden syöminen metsässä olivat 13–14-vuotiaiden kiinalaisnuorten suosikkeja. Kiinalaisille koululaisille tarjotaan kivikautista yöpymistä ohjelmapalveluineen jatkossakin.

Kierikki ry:n kulttuurimatkailun kehittämishanke tukena

Yöpymisten järjestämisessä on ollut mukana Kierikki ry, joka sai tälle vuodelle opetus- ja kulttuuriministeriön 15 000 euron avustuksen kulttuurimatkailun kehittämishankkeisiin. Avustuksen tarkoitus on laajentaa Kierikin tarjontaa näillä yöpymismahdollisuuksilla. Samalla selvitetään miten yöpyminen on mahdollista ulkoilmamuseossa. Kierikki ry:n saaman avustuksen turvin on kustannettu yöpymiset ja niiden tarvikkeet. Kaikissa yöpymisissä on myös ollut kolme Kierikki ry:n palkkaamaa opasta, pääosin oululaisia opiskelijoita. Vapaaehtoisia kipinämikkoja on koulutettu kymmenkunta varmistamaan yöpymisten sujuminen ja turvallisuus.

Kokemukset yöpymisestä matkailutuotteena ovat ensimmäisen kesän perusteella hyvät. Kierikin palvelut yhdistettynä läheiseen Iijoen ja ympäröivän luonnon kokonaisuuteen mahdollistaa matkailun edistämisen kestävän kehityksen ehdoilla ja aidosti Oulun seudun vanhinta historiaa sekä luontoa kunnioittaen.  Toistaiseksi kaikki yöpymiset ovat etukäteen varaaville ryhmille ja niissä on opas mukana. Kyse on museoalueesta jonne ei voida luvata täysin vapaata tuloa ja yöpymistä.

Tänä vuonna Muinaistulien öissä oli mukana myös Eläkeliiton Yli-Iin osasto, joka valmisti liki kaikkien yöpyjien tilaaman ruokailun alkuiltana. Kolmannen sektorin toimijoiden ja Yli-Iin koulun mukanaolo toiminnassa tukee sekä yli-iiläisten että koko Oulun seudun asukkaiden yhteistyötä Kierikin kanssa.

Helmikuussa 2020 on seuraava haaste Kierikille, kun ”maailman tunnetuin kivikauden nainen" Lynx Vilden yöpyy pari viikkoa kylässä talvipakkasessa 11 hengen kansainvälisen ryhmänsä kanssa.

Muinaistulien öitä jo 20 vuotta sitten

Muinaistulien yötä vietettiin kivikauden kylän rannassa jo 1990-luvun loppuvuosina ja toiminta elvytettiin 2017 Kierikin pitkäaikaisen ystävän Pentti Kelan ehdotuksesta. Kivikauden kylän kokon valaisema tunnelma elokuun pimeässä yössä, omatoiminen tekeminen ja yöpyminen porontaljoilla kivikauden asumuksissa monelle toivottu elämys.

 

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA

Siirry Luupin Facebook-sivulle Siirry Luupin instagram-sivulle Siirry Luupin Twitter-sivulle Siirry Luupin YouTube-sivulle Siirry Luupin blogiin