Ajankohtaista

< Takaisin

Kiitämme saamistamme tiedoista Vilho Lammesta

Kiitämme kaikkia asiakkaitamme Vilho Lammen pienoisnäyttelyymme 18.6.–4.8.2019 ja hänen teoksiinsa liittyvistä yhteydenotoista. Niiden välityksellä saimme muistiorganisaationa tärkeitä tietoja Vilho Lammesta ja hänen tuotannostaan. Toivomme, että Oulun taidemuseoon otettaisiin jatkossakin yhteyttä häneen ja muihin Pohjois-Pohjanmaan kuvataiteilijoihin liittyvissä lisätiedoissa, asiakirja- ja valokuva-aineistoissa, kokemuksissa ja muistoissa. Yksi viimeisimmistä tallennetuista kertomuksista liittyy Oulun taidemuseon kokoelmaan nykyisin kuuluvaan Vilho Lammen Lettipäinen tyttö -maalaukseen, joka esittää taidemaalarin Martti-veljen tytärtä Marttaa. Tarina kantaa yli 40 vuoden päähän ja vie Lapin maakuntaan.

Tuolloin Ossi Kemppainen toimi Tornion kaupungin kiertävänä praktikkoeläinlääkärinä ja hän kävi navetoissa ja talleissa eläimiä hoitamassa vuosina 1974–80. Usein eläinlääkäri kutsuttiin sisälle tupaan kahville eläinten tultua hoidetuksi. Ossi Kemppainen kertoo mieleen unohtumattomasti jääneestä kotikäynnistään: ”Ulko-oven vastaseinällä oli esillä huomioni ja ihastukseni kohde, pienen tytön muotokuva. Sen värit, yksinkertainen tausta, tytön vakava terhakkuus ja selvät ääri- ja kasvonpiirteet hurmasivat minut välittömästi. Emäntä vastasi mieluusti kysymyksiini, kuka muotokuvan oli maalannut, kenestä, missä ja milloin. Emäntä ja hänen kasvonpiirteensä, otsa, nenä ja leuka olivat hyvin tunnistettavissa maalauksessa. Tavallisesti siinä talossa emäntä kuunteli sivussa hiljaa ja isäntä hoiti eläinlääkärin jututuksen. Nyt emäntä oli suorastaan liikuttunut maalauksen minussa herättäneestä huomiosta, kehuista ja ihastuksesta. Oli myös puhetta Vilho Lammesta ja hänen kohtalostaan. Tiesin Vilho Lammen, hänen tyylinsä ja kohtalonsa. Pidän Lammen lukuisista muistakin töistä. Nämä tapahtumat ja keskustelut olivat ammattini parasta antia."

Vilho Lampi, Lettipäinen tyttö, öljymaalaus levylle, Oulun taidemuseon kokoelma, 1933.
Kuva: Mika Friman.

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA

Siirry Luupin Facebook-sivulle Siirry Luupin instagram-sivulle Siirry Luupin Twitter-sivulle Siirry Luupin YouTube-sivulle Siirry Luupin blogiin