Ajankohtaista Ajankohtaista

< Takaisin

Kukkiva Kesäniitty – Samuli Naamangan julkisivuteos Talvikankaan koululle

 

Uudenkarheaan Talvikankaan kouluun hankittiin kuvataidetta Oulun kaupungin soveltaman prosenttiperiaatekäytännön mukaisesti. Kiiminkiläislähtöisen sisustusarkkitehdin, taiteen maisterin Samuli Naamangan (s.1969) Kesäniitty-julkisivuteos yhdistyy jo aiheensa kautta saumattomasti koulun arkkitehtuuriin ja metsäiseen ympäristöönsä.

Rakennuksen ulkopuolisiin porraskuiluihin sijoittuva teoskokonaisuus toteutettiin graafisen betonin menetelmällä. Betonielementin pintaan tehdään pysyvä, yksityiskohtaisen tarkka painokuviointi, joka voi pohjautua valokuvaan, tekstiin, rasteriin tai viivastoon.  Valun yhteydessä betonielementin pintaan asetetaan erityiskalvo, johon kuviot painetaan pintahidasteaineita käyttämällä. Graafinen betoni on suomalainen innovaatio, joka on Talvikankaan koulun julkisivutaideteoksen tekijän, Samuli Naamangan kehittämä.

Talvikankaan koulun julkisivuteos kantaa suomalaiseen luontoon yhdistyvää nimeä Kesäniitty, joka kirjaimellisesti onkin ollut aiheen innoittajana. Kesäniityillämme perinteisesti kasvavat valkoiseen pumpulipeitteeseen verhoutuneet, jo siemenvaiheeseen kypsyneet tyylitellyt voikukan kukintokuviot peittävät betonilaattojen pinnat. Samuli Naamanka on piirtänyt kunkin ”puhalluskukan”, voikukan hahtuvapallot yksilöllisesti, eivätkä kuviot näin ollen ole toistuvia. Tekijä on vienyt epäsäännöllisenä toistuvaa kuviota myös pelkistettyyn ja abstraktiin, ei-esittävään suuntaan, mikä laajana pintana luo vaikutelman pyörivästä liikevaikutelmasta. Voikukkien yksittäisten hahtuvien voikin melkein kuvitella lennähtävän tuulen mukaan.

Menestyksellisen muotoilijan uransa ohella Samuli Naamanka on myös toteuttanut näyttelysuunnitelmia, ympäristöteoksia ja erityyppisiä julkisia taideteoksia eri puolille Suomea. Talvikankaan koulun suunnittelusta on vastannut oululainen Arkkitehdit M3 Oy -arkkitehtitoimisto, ja kohteen pääarkkitehtina ja -suunnittelijana on toiminut Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan rakennussuunnittelun professori, arkkitehti Janne Pihlajaniemi.

 

 


LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA