Ajankohtaista

< Takaisin

Lentoon-elokuva on visuaalinen ilotulitus

Elokuva-arvostelu

Oletko koskaan halunnut lentää vapaana?

Aikaisemmin voimme vain uneksia lintujen lailla vapaana lentämisestä, mutta uuden teknologian myötä pääsemme lähemmäksi sitä. BBC:n ja John Downerin Lentoon-elokuva vangitsee lentämisen kokemuksena kuvaten, millaista on lentää lintuna navigoiden myrskyjä, ilmavirtauksia ja ilmansuuntia. Elokuvassa seurataan lintuperheiden liikettä pohjoiseen upeiden maamerkkien yläpuolelta, jotka ovat omiaan luomaan henkeäsalpaavia kohtauksia matkasta.

Lintujen matkoja seuratessa elokuva pursuaa luonnon omia ilmanäytöksiä, ja saadaanpa elokuvassa kosketus myös lentoon pyrkiviin kaloihin – paholaisrauskuihin. Elokuva on toteutettu 3D-kameratekniikan avulla, joka on tehty juuri tällaisia elokuvia varten. Katsojan tekisi mieli kurottaa koskemaan lintujen sileitä siipiä, ja seuraavassa hetkessä kohti roiskuva merivesi hätkähdyttää. Hidastetut kohtaukset kalojen pyydystämisestä ja läheltä kuvatut otokset lintujen lennosta sateessa ovat toteutettu erityisen hienosti. Tällainen erilaisten kuvakulmien vaihtelu päästää katsojan tapahtumien keskiöön. Elokuva vilisee erityisesti nerokkaita liikkeen kuvauksia. Lennolla ei viitata ainoastaan lintujen muuttomatkaan, vaan myös näiden ilma-akrobaattien tanssiin ilmassa, vedessä ja maalla yhdessä erilaisten elementtien kanssa sekä niistä syntyviin muotoihin – uskomattomiin kokonaisuuksiin.

Uudenlaisen kuvakulman luo myös viimeiset ”behind the scenes” -kuvat ja videot, jotka ovat herttainen lisä elokuvaan. Kohtauksilla näytetään, miten luottamusta rakennettiin kuvaajien ja lintujen välille, jotta vallankumouksellinen kuvaustyyli olisi mahdollinen.
Lentoon-elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut John Downer, joka on aloittanut uransa BBC:n luonnonhistoriallisessa yksikössä ja tuonut alalle uusia tekniikoita luontodokumenttien saralla.

Elokuvaa esitetään Tietomaassa suomeksi kello 12, 14 ja 16 sekä englanniksi kello 13, 15 ja viikonloppuisin kello 17. Tietomaassa esitettävän version kesto on 22 minuuttia.

Kirjoittaja Henna Välimäki toimii museo- ja tiedekeskus Luupissa työharjoittelijana

Jakolinkki