Ajankohtaista

< Takaisin

Lumipalloefekti 2021 -näyttelyssä taiteilijat tutkivat elämänmuotomme perustuksia – näyttelyssä mukana kuusi taiteilijaa ja yksi taiteilijapari

Pohjoissuomalaista nykytaidetta esittelevän Lumipalloefekti-näyttelyn taiteilijavalinnat on tehty. Avoimella teoshaulla saatiin yhteensä 175 hakemusta, jotka sisälsivät yli 300 teosehdostusta. Vuonna 2021 näyttelyn kuratoinnista sekä taiteilija- ja teosvalinnoista vastaa taiteilija-kuraattori Pauliina Leikas, joka on toiminut mm. kainuulaisen Mustarindan toiminnanjohtajana.

”Hakemusten taiteilijoiden kirjo oli ilahduttava, ikäjakauma suurimpia mahdollisia ja suhde taiteen tekemiseen oli monella eri, mutta kaikille yhtä tärkeä.  Hakemuksissa oli edustettuna monialainen ja rajoja ylittävä pohjoinen taidekenttä. Taso oli kova ja valintojen tekeminen ei ollut helppoa.” Leikas kertoo.

Marraskuussa Oulun taidemuseossa avautuvaan Lumipalloefektiin valittiin aikaisempia vuosia pienempi taiteilijajoukko. Tulevassa näyttelyssä on mukana kahdeksan taiteilijaa: Markku Heikkilä (s. 1959, Rovaniemi), Riikka Keränen (s. 1984, Ristijärvi), Sanna Krook (s. 1976, Oulu), Kirsti Muinonen (s. 1943, Oulu), Johanna Pöykkö (s. 1977, Oulu), Eija Ranta (s. 1980, Hailuoto) sekä taiteilijapari Raisa Raekallio (s.1978, Kittilä) ja Misha Del Val (s. 1979, Kittilä).

Valittuja taiteilijoita ja teoksia yhdistää tutkimuksellinen ote taiteen tekemiseen. ”Teosten teemat tapailevat paikkaamme ajan jatkumolla: elämänmuotomme perustuksia ja mahdollisia olemisen muotoja.” kuraattori Pauliina Leikas kuvailee tulevan näyttelyn teemoja.

Taiteilijamäärän vähentämisen takana oli ajatus tehdä tämän kertaisesta Lumipalloefektistä läpileikkaus-tyylisen katsauksen sijaan tilallisempi kokonaisuus, jota taiteilijat voivat työstää myös näyttelyvuoden aikana. Pienempi taiteilijamäärä mahdollistaa myös laajemmat teoskokonaisuudet kultakin taiteilijalta.

Lumipalloefekti on pohjoissuomalaista nykytaidetta esittelevä näyttely, jonka taiteilijat valitaan avoimen haun kautta ja jonka valinnoista vastaa kutsuttu kuraattori. Aluenäyttelyä ovat järjestäneet vuorollaan vuodesta 2012 lähtien Oulun, Rovaniemen, Kemin ja Aineen taidemuseo.

Lumipalloefekti Oulun taidemuseossa 27.11.2021.–30.1.2022.

Kuva: Sanna Krook, 2018, Kuljetin 36, Teräsmiehen tytär, valokuva (filmille).

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA

 

Siirry Luupin Facebook-sivulle

 

 

 

Siirry Luupin instagram-sivulle

 

 

Siirry Luupin Twitter-sivulle

 

 

Siirry Luupin YouTube-sivulle

 

 

Siirry Luupin blogiin