Ajankohtaista

< Takaisin

Merimiehenkotimuseo on avoinna heinäkuussa

Aivan Oulun keskustan tuntumassa idyllisessä Pikisaaressa sijaitsee Merimiehenkotimuseo Oulun vanhimmassa säilyneessä puutalossa. Kävijä pääsee museossa aikamatkalle katsomaan, miten merimiehet ja heidän perheensä asuivat merikaupunki Oulussa. Lisäksi museossa voi katsoa Pikisaaren historiasta kertovan dokumentin.

Museossa on esillä myös arkeologisilla kaivauksilla tehtyjä löytöjä. Pikisaaressa on tehty arkeologisia kaivauksia vuosina 2002, 2006–2007 ja 2011–2012. Tutkimusalue on sijainnut vanhan Pikiruukin alueella Merimiehenkotimuseon läheisyydessä. Runsaat parituhatta löytöä, rakenteiden jäännökset ja muut havainnot ovat lisänneet tietoja elämästä Pikisaaressa. Löytöaineisto ajoittuu pääosin 1600–1700-luvulle. Merimiehenkotimuseon näyttelyssä esillä olevat esineet on suurimmaksi osaksi löydetty Pikisaarentien varrella olleen pitkän rakennusjäännöksen sisäpuolelta ja sen läheisyydestä.

Merimiehenkotimuseo kutsutaan toisinaan myös Matilan taloksi, koska se on merimies Isak Matilaisen entinen kotitalo. Talo on rakennettu vuosina 1737–1739 alkuaan Limingan tullituvaksi Liminkaan johtavan tien varteen, silloisen Oulun kaupungin etelälaidalle. Tullituvissa tullimiehet päivystivät, tarkastivat kauppatavarat ja kantoivat tullimaksun tulliluettelon mukaan. Pikkutullien perintä lopetettiin vuonna 1808. Pikkutullien perinnän loputtua tullitupa siirrettiin Kirkko- ja Nummikadun kulmaan, jossa se oli aina vuoteen 1983, jolloin se siirrettiin Pikisaareen.

Oulu oli merkittävä meri- ja satamakaupunki 1800-luvulla. Huomattava määrä kaupungin asukkaista oli silloin ammatiltaan merimiehiä. Merimiesten perheet asuivat kaupungin laitamilla pienissä puutaloissa. Isak Matilainen työskenteli merimiehenä oululaisissa purjelaivoissa. Jäätyään maihin hän perusti perheen ja osti vuonna 1882 kaksikolmasosaa Kirkko- ja Nummikadun kulmassa olevasta tontista.

Oulun kaupungin omistukseen rakennus siirtyi vuonna 1965.

Merimiehenkotimuseo on avoinna 1.7.–2.8. ke–su klo 10–17. Vapaa pääsy.

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA

Siirry Luupin Facebook-sivulle Siirry Luupin instagram-sivulle Siirry Luupin Twitter-sivulle Siirry Luupin YouTube-sivulle Siirry Luupin blogiin