Ajankohtaista

< Takaisin

Merimiehenkotimuseon avajaiset ja Koti merellä -viikonloppu 7.–8.6.

 

Oulussa meren läheisyys on vaikuttanut kaupungin ja sen asukkaiden elämään monin tavoin.  Koti merellä -viikonloppuna on mahdollisuus päästä kurkkaamaan Oulun merellistä perintöä ja sen näkymistä merihistoriallisesti merkittävissä Pikisaaressa, Hietasaaressa ja Toppilassa. Oulun merelliseen kulttuuriperintöön tutustutaan Merimiehenkotimuseon uuden avaamisen kunniaksi! Oulun koti on merellä.

Oululainen merellinen kulttuuriperintö on vahvasti esillä Koti merellä -tapahtumaviikonloppuna 7.–8. kesäuuta. Tapahtuma johdattelee kävijänsä oululaiseen merenkulun historiaan. Tarjolla on tietoa, esineistöä ja ainutkertaisia oululaiseen merenkulkuun liittyviä paikkoja. Valtakunnallisen Maailman valtamerien päivän kunniaksi Museo- ja tiedekeskus Luuppi kutsuu kaupunkilaiset tutustumaan kolmeen merelliseen kohteeseen.

Perjantaina 7.6. kello 15–18 vietetään Merimiehenkotimuseon avajaisia. Talo tunnetaan Matilan talonakin. Matilan talo on ollut suljettuna muutaman vuoden perusteellisen remontin vuoksi. Museon uudistettu näyttely esittelee Oulun purjelaivakautta sekä varhaisempaa merimiesten elämää merellä ja maissa. Uuden perusnäyttelyn näkökulmaa avataan merimiehen vaimon ja lasten elämän kautta. Matilan talo on Oulun vanhin puinen rakennus, ja se on rakennettu vuosina 1737–1739 alkuaan Limingan tullituvaksi Liminkaan johtavan tien varteen

Perjantain avajaisia juhlitaan Duo Sakari Viirretin ja Eija Martinmäen merihenkisellä musiikilla sekä Oulun kaupungin entisen tilakeskuksen johtajan Jouko Leskisen juhlapuheella. Museossa voi tutustua myös Oulun Merimieskirkon historiaan ja Merellinen Oulu -yhdistyksen solmukoulussa pääsee opiskelemaan pettämättömien solmujen saloja.

Lauantaina 8.6. on Maailman merien päivä.  Päivän teeman mukaisesti tuodaan esiin oululaista merellistä kulttuuriperintöä ja ovensa yleisölle avaavat myös Luupin Merimiehenkotimuseon lähellä sijaitsevat merelliset käyntikohteet kello 12–18.

Hietasaaressa pääsee tutustumaan höyry- ja moottorilaivakauden esineistöön Oulun Seudun Merieläkeläisten yhdistys ry:n ylläpitämässä Merimiehen koti -museossa (Vaaskiventie 13). Pihapiirin pienempi rakennus on sisustettu 1960-luvun tyyliin, sinne on kerätty vanhoja meriltä tuotuja matkamuistoja ja muuta merellistä tavaraa. Museo esittelee kotia, jollaisesta moni hietasaarelaispoika lähti aikoinaan merille.

Toppilansalmessa satamahinaaja m/s Alpolla on myös avoimet ovet ja alukseen pääsee tutustumaan miehistön johdattamana. Hinaaja Alpo on rakennettu Yhdysvalloissa vuonna 1943. Se otti osaa Normandian maihinnousun suunnitteluun toisessa maailmansodassa vuonna 1944, ja toimi myöhemmin muun muassa miinanraivaustehtävissä. Vuonna 1951 alus siirtyi Ouluun Toppilan satamaan, jossa se avusti rahti- ja laivaliikennettä aina vuoteen 1989 asti. Normandian maihinnoususta tulee 6.6.2019 kuluneeksi 75 vuotta.

Alun perin merien päivän idea syntyi Rion kestävän kehityksen huippukokouksessa vuonna 1992, mutta virallisesti päivä päätyi YK-kalenteriin yleiskokouksen päätöksen myötä vuonna 2008. Maailman merien päivä muistuttaa, miten meret pitävät yllä myös ihmiskunnan elämää tekemällä maapallostamme elinkelpoisen.

Merimiehenkotimuseo Museo- ja tiedekeskus Luupin verkkosivuilla

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA

Siirry Luupin Facebook-sivulle Siirry Luupin instagram-sivulle Siirry Luupin Twitter-sivulle Siirry Luupin YouTube-sivulle Siirry Luupin blogiin