Ajankohtaista
Oulu on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki – tutustu Luupin projekteihin
Oulu on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki. Tehdään kulttuuri-ilmastonmuutoksesta totta!
Maistiaisia Luupin toiminnasta kulttuuripääkaupunkivuotena:
Aurora Revelare (Tiedekeskus Tietomaa)
Huomisen vaatekaappi (Oulun taidemuseo, Tiedekeskus Tietomaa, Pasi Räbinä)
Mielen puolista – nerouden ja hulluuden rajamailla (Pohjois-Pohjanmaan museo)
Tervahovista seitsemälle merelle (Pohjois-Pohjanmaan museo)
Kivikauden selviytymisstrategiat (Kierikkikeskus)
Aurora Revelare
Tiedekeskus Tietomaa
Miten revontulet syntyvät? Mistä ne saavat väriloistonsa? Millaisia uskomuksia revontuliin liittyy? Revontulten näkeminen on uskomaton elämys. Ne ovat aina kiehtoneet ihmisiä ja synnyttäneet tarinoita, myyttejä ja taidetta. Interaktiivinen ja monitahoinen Aurora Revelare -näyttely paljastaa revontulten salaisuudet ja erikoislaatuisen luonteen tiedekeskus Tietomaassa vuonna 2026. Uudessa Deep Space -tilassa kävijä pääsee uusimman esitysteknologian avulla sukeltamaan revontulten maailmaan.
Vierailijat voivat tutustua tähän ihmeelliseen luonnon valonäytökseen ja toivottavasti pääsevät myös kokemaan sen itse – vuosille 2025–2027 ennustetaan erityisen aktiivista revontulijaksoa Oulun seudulla! Aurora Revelaren luontokohteisiin suuntautuvilla revontuliretkillä pääset näkemään ja tallentamaan näitä taivaan tulia sekä videolle että valokuviin. Pukeudu lämpimästi. Nojaudu taaksepäin, rentoudu ja nauti luonnon ihmeellisimpiin kuuluvasta spektaakkelista!
Huomisen vaatekaappi
Oulun taidemuseo, Tiedekeskus Tietomaa, kuraattori ja pukusuunnittelija Pasi Räbinä
Miltä näyttää kulttuuri-ilmastonmuutos vaatekaapissa? Mitä saamme aikaan yhdistämällä huippumuotia, ekologisuutta ja teknologiaa? Huomisen vaatekaappi esittelee laajasti tulevaisuuden materiaaleja vaate- ja tekstiilisuunnittelussa sekä esittävän taiteen pukusuunnittelussa kahden näyttelyn, kansainvälisen konferenssin ja alan tutkimuksen muodossa. Näyttelyiden näkökulma on taiteellinen ja tutkimuksellinen, visuaalinen ja käytännöllinen.
Näyttelyissä on esillä 3D-tulostettuja vaatteita, tulevaisuuden kangasmateriaalien tutkimusta ja innovaatioita, älyvaatteita sekä aineettomia ja biomateriaalista valmistettuja pukuja. Oulun taidemuseossa järjestettävässä päänäyttelyssä nähdään kansainvälisten suunnittelijoiden luomia materiaaleja ja vaatteita, kuten haute couture muodinluojan Iris Van Herpenin 3D-tulostimella valmistamia luomuksia, joita käyttävät muun muassa Lady Gaga, Björk ja Beyoncé. Toinen näyttelykokonaisuus toteutetaan yhteistyössä Aalto-yliopiston muotoilun laitoksen kanssa. Tutkimuksellinen näyttely tutkii globaaleja kestävän kehityksen ja materiaaliekologian kysymyksiä. Tiedekeskus Tietomaassa pidettävä näyttely kuvaa, kuinka nykyteknologia, uudet materiaali-innovaatiot ja tuotekehitys synnyttävät ratkaisuja näihin kysymyksiin.
Mielen puolista – nerouden ja hulluuden rajamailla
Pohjois-Pohjanmaan museo
”Hullu, mielenvikainen vai nero?” Vanha sanonta on, että “neron” ja “hullun” välillä on vain hiuksenhieno ero. Valmistaudu tarkistamaan oma käsityksesi mielenterveydestä! Mielen puolista – nerouden ja hulluuden rajamailla -näyttelyssä tarkastellaan mielenterveyden ja sen häiriöiden maailmaa moniaististen tilojen ja historiainstallaatioiden kautta. Avomielisen näyttelyn rakentaa Museo- ja tiedekeskus Luuppi yhdessä monialaisen asiantuntijatiimin kanssa.
Näyttely on mukaansatempaava ja myötäelävä matka ihmismielen syvyyksiin. Se levittäytyy myös museotilan ulkopuolelle, missä voi nauttia musiikkiterapiasta tai vaikkapa mielenterveydestä kertovista suoratoistoluennoista.
Näyttelyä uudistetaan sen aikana tuomalla mukaan uutta tietoa mielen ja sen ongelmien tutkimisesta ja siitä, miten mielenterveyttä koskeviin ennakkoluuloihin voidaan vaikuttaa Suomessa ja muualla Euroopassa.
Tervahovista seitsemälle merelle
Pohjois-Pohjanmaan museo
Mikä synnytti kulttuuri-ilmastonmuutoksen Oulussa1800-luvun lopulla? Pohjoisen musta kulta, terva. Puu-terva on keskeinen tekijä Oulun historiassa: se teki kaupungista 1800-luvun lopulla maailman tärkeimmän tervan vientisataman. On jopa sanottu, että Iso-Britannian laivasto onnistui maailman valloituksessa juuri Oulun tervan ansiosta. Muisto pohjolan mustan kullan aikakaudesta on kuitenkin haalistunut vuosisatojen kuluessa.
Tervahovista seitsemälle merelle -projekti on eurooppalainen matka tervakaupan historiaan ja sen vaikutuksiin oululaisuuteen historian aikana ja tänäkin päivänä. Projekti seuraa tervan matkaa Kainuusta Ouluun. Tervareitin matkailukohteet, tarinat, ja tervaan liittyvät muinaisjäännökset reitin varrella heräävät eloon digitaalisissa sisällöissä ja lisätyllä todellisuudella.
Ohjelma yhdistelee historiantutkimusta tervasta kertoviin kulttuuritapahtumiin ja näyttelyihin. Se myös uudistaa Oulun yhteyksiä niihin Euroopan kaupunkeihin, joiden kanssa Oulu aikoinaan kävi tervakauppaa. Näitä olivat mm. Tukholma, Kööpenhamina, Hull, Liverpool, Marseille, Lontoo ja Cadiz. Kainuusta Ouluun kulkevan historiallisen tervareitin varrella olevissa kunnissa järjestetään tervaan liittyviä tapahtumia, ja Pohjois-Pohjanmaan museo tuottaa näyttelyn, joka vie katsojan matkalle pitkin tervareittiä. Näyttely nostaa esiin tervakaupan historiallisen merkityksen ja sen vaikutukset maailmantalouteen ja laivanrakennukseen Euroopan purjelaivojen kultakaudella.
Kivikauden selviytymisstrategiat
Kierikkikeskus
Covid-19-pandemia muistuttaa meitä siitä, että ihmiskuntaa kohtaavat kriisit muodostuvat usein pitkäaikaisiksi. Pandemia on lähentänyt meitä luontoon ja näyttänyt, että meidän on opittava tulemaan toimeen luonnon kanssa. Ikiaikaiset selviytymistaidot ovat nousseet uuteen arvoon tämän uuden, ihmisten ja luonnon yhteyttä korostavan ajan kynnyksellä. Kierikissä opitaan luonnossa selviytymisen ikivanhoja taitoja kivikautisessa ympäristössä, jossa ihminen ja luonto ovat kosketuksissa toisiinsa. Haluamme myös kyseenalaistaa nykyistä kulutuskulttuuria ja herättää osallistujat ajattelemaan ilmastonmuutosta ja omaa luontoyhteyttämme, ja siten osallistumaan kulttuuri-ilmastonmuutostalkoisiin.
Kasvavat kävijämäärät luovat monesti suojeluhaasteita historiallisiin ja luontoarvoihin perustuville nähtävyyksille. Ainutlaatuisessa paikassa lähellä Oulua sijaitseva Kierikkikeskus ei tässä suhteessa eroa muista eurooppalaisista nähtävyyksistä. Kierikkikeskus kehittää kokeellista arkeologiaa ja kestävää, ympäristöystävällistä matkailua, sekä jakaa hauraan alueen menneisyyden tarinoita kestävällä tavalla hyödyntäen digitaalisuutta ja avointa dataa.