Ajankohtaista

< Takaisin

Oulun taidemuseolle merkittävä testamenttilahjoitus – Maija-Liisa Niemen taidekokoelma

Oulun taidemuseo on saanut merkittävän testamenttilahjoituksen oululaissyntyiseltä, Helsingissä vaikuttaneelta hammaslääketieteen tohtorilta, kuvataiteen ystävältä Maija-Liisa Niemeltä (1935–2017). Testamentilla taidemuseolle on ohjautunut lahjoittajan nimeä kantava taidekokoelma ja legaattimääräyksen mukainen rahallinen osuus, joka käytetään kokoelman täydentämiseen testamentin ehtojen mukaisesti. Oulun kaupunki perustaa tätä varten Maija-Liisa Niemen testamenttirahaston. Tämän tyyppinen yhdistelmälahjoitus on Oulun taidemuseolle ensimmäinen laatuaan.

Maija-Liisa Niemi kävi ahkerasti kuvataidenäyttelyissä ja ne veivät hänet ystävineen matkoille ympäri maailmaa.  Entisen syntymä- ja kotikaupunkinsa Oulun taidemuseon näyttelyvierailut merkitsivät hänelle innostavaa irrottautumista arjesta. Sittemmin itselleen ja läheisilleen kesäpaikaksi vuonna 1963 ostamansa Ranta-ahon tila Kivesjärven rannalla Paltamossa muodostui hänelle hyvin merkitykselliseksi. Oman kymmeniä teoksia käsittävän taidekokoelmansa hän hankki joko museo- ja gallerianäyttelyistä tai suoraan kuvataiteilijoilta, joihin oli osin tutustunut myös ammattinsa välityksellä.

Taidekokoelma ei muodosta yhtenäistä teemallista tai taidehistoriallista kokonaisuutta, vaan keräilijä on ennemminkin henkilökohtaisesti mieltynyt kuhunkin häntä puhuttelevaan taideteokseen tai tekijään. Kokoelman kuvataiteilijoita ovat oululaisen Matti Mikkolan ja Hailuotoon yhdistyvän Jaakko Pakkalan ohella esimerkiksi Juhani Harri, Alice Kaira, Nikolai Lehto, Leena Luostarinen, Tuomas Mäntynen, Ulla Rantanen, Sam Vanni ja Heikki W. Virolainen. 

  

Kuva: Virolainen Heikki W Irokeesisika 1964–2000, maalattu metalliveistos, 55 x 98 x 29 cm. Teoskuva: Mika Friman.

 

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA

Siirry Luupin Facebook-sivulle Siirry Luupin instagram-sivulle Siirry Luupin Twitter-sivulle Siirry Luupin YouTube-sivulle Siirry Luupin blogiin