Ajankohtaista

< Takaisin

Oulun taidemuseon näyttelyt 2019

Oulun taidemuseon vuoden 2019 näyttelyohjelmaan voi jo tutustua taidemuseon nettisivuilla (Tulevat näyttelyt). Ohjelmisto tarjoaa neljä yksityisnäyttelyä ja kaksi teemakokonaisuutta.

Oulun alueen vahvasta ja monipuolisesta taiteilijakunnasta esittäytyvät talvella ja kesällä tekstiilitaiteilija Helena Kaikkonen, taidemaalari, runoilija Terttu Jurvakainen ja valokuvataiteilija Kati Leinonen. Muhoksella työskentelevän Terttu Jurvakaisen laaja ja värikylläinen retrospektiivinen näyttely on taiteilijan komea 80-vuotisjuhlanäyttely. Helena Kaikkosen materiaalilähtöisten installaatioiden ja yhdistelmäteosten teemana on luonnon kiertokulun ja ihmiselämän vaiheiden herkkä havainnointi. Kati Leinosen henkilökohtaiset ja rosoisen kauniit valokuvat vie katsojat oululaisen hevosharrastuksen mekkaan, Äimäraution hevosurheilualueelle.

Oulua vielä paljon pohjoisemmaksi siirrytään saamelaisen nykytaiteilijan ja aktivistin Outi Pieskin maalausten, valokuvien ja installaatioiden näyttelyssä, joka on toteutettu yhteistyössä EMMA – Espoon modernin taiteen museon kanssa. Pieski on vuonna 2019 aktuelli myös Venetsian taidebiennaaliin Suomen edustajana yhdessä Miracle Workers Collectiven kanssa.

Hiuksiin liittyvä teemanäyttely Kasvu ja lähtö on hauska, koskettava, outo ja hämmästyttävä. Näyttelyn pääasia tulee sananmukaisesti jokaisen iholle. Oulun taidemuseon ja Pohjois-Pohjanmaan museon yhteistyönä syntyneessä näyttelyssä on mukana kolmisenkymmentä nykytaiteilijaa ja hiuksiin liittyvää esineistöä Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmista.

Syyskaudella koko taidemuseon valtaa helsinkiläisen Heinon taidesäätiön kokoelma, joka on Suomen merkittävimpiä ja aktiivisimmin karttuvia nykytaidekokoelmia. Jaetut unet –näyttelyssä voi sukeltaa noin kuudenkymmenen taiteilijan mielikuvien ja näkemysten meressä ja hellittää hetkeksi arkitodellisuudesta, joka sekin on toisinaan ”aika surrealistista”.

Kuva ylhäällä: Outi Pieski, Kokoontuminen (Falling Shawls), Installoituna EMMAssa 12.9.2018–6.1.2019. Kuva: Ari Karttunen / EMMA.

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA

Siirry Luupin Facebook-sivulle Siirry Luupin instagram-sivulle Siirry Luupin Twitter-sivulle Siirry Luupin YouTube-sivulle Siirry Luupin blogiin