Ajankohtaista

< Takaisin

Raatti – urheilua, historiaa ja urheiluhistoriaa -näyttely avattu Raatissa

Isännöitsijä Jari Leviäkangas mittaili katseellaan Raatin stadionin katsomokäytävien pitkiä seiniä. Jotakin ne kaipasivat ja tätä näkemystä tukivat myös Raattia käyttävät urheiluseurat. Heräsi ajatus alueemme urheiluhistoriaa esittelevästä näyttelystä. Yhteydenotto museoon käynnisti yhteistyön, jonka tulos on nyt nähtävillä.

Museo- ja tiedekeskus Luuppi on toteuttanut Raatin stadionin yläkäytävälle valokuvanäyttelyn. Se esittelee stadionin historiaa; sen rakentamista, urheilukilpailuja sekä muita tapahtumia ja valottaa Raatinsaaren värikästä menneisyyttä. Osansa saavat myös Merikosken sillat sekä oululainen urheiluhistoria. Lajien kirjo ulottuu hiihdosta yleisurheiluun, jääpallosta jalkapalloon ja tapahtumapaikat Keskuskentältä Raksilaan. Näyttely esittelee kiinnostavia ihmisiä, tapahtumia ja paikkoja.

Valokuvat ovat Pohjois-Pohjanmaan museon arkistosta. Tasokas kuvamateriaali tarjoaa katsottavaa urheilun ystäville, valokuvauksen harrastajille ja Oulun historiasta kiinnostuneille. Mukana on muiden muassa maineikkaan Oulun kuvaajan Uuno Laukan (1914–1978) sekä Helsingin Sanomien valokuvaajan Unto Järvisen (1942–2007) ottamia kuvia. Aineistoa on 1890-luvulta 1980-luvulle. Kuvien ohella aiheita tarkentaa tutkimustieto.

Näyttelyn taustatutkimuksen on tehnyt sekä tekstit kirjoittanut FM Sami Heikkinen. Kuvat on digitoinut museon arkistonhoitaja Meeri Rauhala. Graafisesta ilmeestä on vastannut visualisti Juri Kovaljeff. Projektia on koordinoinut museolehtori Arja Keskitalo. Englanninkieliset tekstikäännökset on toteuttanut FM Antti Autio. Näyttelyn ripustuksesta ovat vastanneet museomestari Merja Vedenjuoksu, museomestari Mika Siekkinen ja ammattimies Hannu Lyttinen. 

Näyttely on ensimmäinen Museo- ja tiedekeskus Luupilta tilattu näyttelytuotanto ja se on toteutettu yhdessä Oulun kaupungin liikuntapalveluiden kanssa.

 

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA

Siirry Luupin Facebook-sivulle Siirry Luupin instagram-sivulle Siirry Luupin Twitter-sivulle Siirry Luupin YouTube-sivulle Siirry Luupin blogiin