Ajankohtaista

< Takaisin

Suomi 100-juhlavuoden taidehankinta – Vilho Lammen Lukkarin kaivo -maalaus Oulun taidemuseon kokoelmaan

Suomi 100 -juhlavuosi on kirvoittanut unohtumattomia kulttuurihankkeita ja -tapahtumia. Suomen taiteen kultakaudeksi nimetty ajanjakso ajoittuu kansallisen heräämisen vuosikymmeniin 1880–1910, jolloin suomalaiselle taiteelle luotiin omaperäinen, tunnistettava ilme. Monelle suomalaiselle tuon aikakauden mestareiden: Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-aiheet, Pekka Halosen kansankuvaukset ja Eero Järnefeltin Koli-maisemat merkitsevät sitä kaikkein alkuperäisintä Suomi-kuvaa ja suomalaisuutta. Tähän kansalliseen taidehistorialliseen kuvastoon on hiljalleen nousemassa myös seuraavan sukupolven kuvataiteen edustaja, Pohjois-Pohjanmaan ja sen lakeuksien kuvaajana arvostettu taidemaalari Vilho Lampi (1898–1936).    

Juhlavuoden puitteissa täydennettiin Oulun taidemuseon kokoelmien keskeisintä osiota, Vilho Lammen tuotantoa. Oulunsalon Nuorisoseura ry:n omistuksessa oleva Vilho Lammen Lukkarin kaivo -maalaus (1930) hankittiin taidemuseon kokoelmaan. Oulunsalon Nuorisoseura ry käyttää saadut varat oman perinteikkään talonsa peruskorjaukseen, joten teemajuhlavuoden toiminta jatkuu arvoisissaan merkeissä. 

Vilho Lampi tunnetaan erityisesti Liminka-aiheisista asetelmistaan, muotokuvistaan ja maisemistaan. Hänen kotitilansa, Matinlauri ja sen lähialueet tarjosivat runsaasti arkisia maalausaiheita kuvattavaksi. Vanha Liminka, Liminganjoki ja sen yli kulkevat sillat, Rantatie taloineen, rakennuksineen ja pihoineen ikuistuivat hänen maalauksiinsa. Pohjoispohjalaisuuden merkkiteokset syntyivät lyhyellä aikajaksolla ja maantieteellisesti vaatimattomalla pinta-alalla. Öljyvärein vanerille maalattu, kevättalven pälvien täplittämää peltomaisemaa kuvaava, kelmeätä auringonvaloa hohkava Lukkarin kaivo valmistui Vilho Lammen herooisella eli sankarikaudella vuonna 1930. Muiden aikakauden maalausten tavoin siveltimen vedot ovat leveitä ja maalikerrokset paksuja. Lakeuden maisema on samanaikaisesti myös mielenmaisema.

Hankinnan myötä Oulun taidemuseon kokoelmaan kuuluvien Vilho Lammen akvarelli- ja öljymaalausten määrä kohoaa 50 kappaleeseen, mikä on yksi Suomen merkittävimmistä kokonaisuuksista. Konservoinnin jälkeen Lukkarin kaivo sijoitetaan määräajaksi esille Oulun taidemuseoon vuonna 2018. Tulevasta esittelyajankohdasta tiedotetaan erikseen myöhemmin.     

Vilho Lampi, Lukkarink kaivo, 1930. Kuva  Ilkka Soini.

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA