Ajankohtaista

< Takaisin

Syöpälapsiperheiden virkistyspäivät Tietomaassa

Pohjois-Suomen syöpälapsiperheet järjestää 11.‒12.6. Oulussa jäsenilleen virkistystapahtuman. Yksi vaihtoehdoista on vierailu Tietomaahan, mihin Museo- ja tiedekeskus Luuppi tarjoaa sisäänpääsyn.

Yhdistyksen puheenjohtaja Jutta Pernu-Määtän mielestä on hienoa, että Tietomaa lähti mukaan tapahtumaan. ”Tietomaa on mahdollistamassa isoa ja tärkeää asiaa. Ajatellaanpa vaikka kuusihenkistä perhettä, jolla erityisesti lapsen sairastuminen vaikuttaa perheen taloudelliseen tilanteeseen. Siten kesälomaretkikassassa pääsymaksut olisivat olleet merkittävä taloudellinen satsaus.”

Syöpälapsiperheissä eletään tietynlaista eristyselämää, mistä muut ovat saaneet ehkä pienen aavistuksen koronavuosien aikana. Tämän vuoksi yhdistyksen järjestämät virkistystapahtumat ovat perheille tärkeitä.

Tietomaa haluttiin ottaa yhdeksi vierailukohteeksi siksi, että tiedekeskus tarjoaa jokaiselle jotakin. ”Perheissä ikähaarukka voi olla vauvoista teineihin – vanhempia tietenkään unohtamatta. Tietomaan tarjonta on niin laaja, että jokainen löytää jotakin, joka kiinnostaa itseään”, Pernu-Määttä selittää.

Tietomaa on osoittautunut erinomaiseksi valinnaksi, sillä tämän vuotisten kesäpäivien suosio on yllättänyt jopa puheenjohtajan: kun viime vuonna ilmoittautuneita oli 130, nyt mukana on pitkälti yli 200 perheenjäsentä.

Pohjois-Suomen syöpälapsiperheet on Pohjois-Suomen Syöpäyhdistyksen alaosasto. Jäsenistö koostuu OYS:in hoitoalueella olevista perheistä, joita on noin 150. Alaosaston toiminta perustuu kokonaan vapaaehtoisuuteen. Johtokunnassa on seitsemän henkilöä, ja johtokunta suunnittelee kaksivuotiskausittain toimintaa.

Koska jäsenmaksut ohjautuvat Pohjois-Suomen Syöpäyhdistykselle eikä niin sanottuja virallisia avustuksiakaan tule, kaikki tehdään vapaaehtoistyönä ja pienimuotoisena varainhankintana. Yhdistyksellä on esimerkiksi kauppojen pullopalautusautomaattien yhteydessä kuittikartioita. 

Pääasialliset toimintamuodot ovat vertaistukitoiminta ja virkistystoiminta. Tärkeä toimintamuoto on myös majoituksen tarjoaminen pitkämatkalaisille syöpälapsien perheille. Peltolassa yhdistyksellä on perheiden käytössä oleva asunto.

Jakolinkki