Ajankohtaista

< Takaisin

Taidemuseon syksyssä kokoelmalahjoituksen näyttely ja konservoinnin työnäytös

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Suomea kiertävä Suomen taiteen tarina -näyttely houkutteli liki 17 500 kävijää Oulun taidemuseoon kesäkauden aikana. Sunnuntaina päättynyt näyttely nousi Oulun taidemuseon historiassa toiseksi suosituimmaksi yksittäiseksi kuvanäyttelyksi suhteutettuna näyttelyaikaan.

Taidemuseon syksyä jatkaa Kaari-tilaan avattava Minna-Liisa ja Jouni Kostaman yli kahdenkymmenen taideteoksen lahjoituskokoelman näyttely. Ensimmäisessä kerroksessa on edelleen avoinna myös Liitos – luonto uudessa tarkastelussa -näyttely marraskuun puoliväliin saakka.  Taidemuseon toinen kerros on suljettu näyttelyvaihdon vuoksi. Taidemuseoon on vapaa pääsy 19.9.–12.11 välillä.

Lahjoitus Oulun taidemuseolle – Minna-Liisa ja Jouni Kostaman kokoelma
Oululaisten Minna-Liisa ja Jouni Kostaman taidekokoelmaan on hankittu keräilijöidensä näköistä, kodin sisustukseen soveltuvaa kuvataidetta. Yli kahdenkymmenen taideteoksen lahjoituskokoelmassa on näkyvissä alueellinen ja kansainvälinen ulottuvuus. Siinä on edustettuna niin oululaisia kuvataiteilijoita kuin saksalaisen Düsseldorfin koulukunnan romanttis-realistisia taidemaalareita ja -graafikoitakin.

Jouni Kostama sai ensi kosketuksensa kuvataiteen maailmaan jo nuorena, sillä hänen isoisänsä Aarno ja sittemmin enonsa Alpo Sutinen pitivät arvostettua Sutisen taide- ja kehysliikettä Isokadulla Oulussa. Liikkeestä Jouni Kostama teki myös ensimmäiset teoshankintansa. Kuvataide on aina ollut vahva osa hänen elämäänsä. Oman paikallisen kosketuksensa lahjoituskokoelmalle luovat edesmenneiden tunnettujen tekijöiden, Aukusti Koiviston maisema- ja kaupunkinäkymät, Olli Seppäsen melankolinen Omakuva, Martti Tarvaisen kansankuvaus Kalastajat yönuotiolla ja Juhani Hakalahden kubistinen Asetelma. Tämän vuosituhannen puolelle ajoittuvaa alueellista tuotantoa edustavat Markku Keinosen talvista Oulua esittävät akvarellimaalaukset ja Taruliisa Warstan tunnelmalliset, herkkiä yksityiskohtia tulvillaan olevat serigrafiat. Minna-Liisa ja Jouni Kostaman yhteinen keräilijätaival sai alkunsa Taruliisa Warstan teosten myötä.     

Jouni Kostama toimi noin kymmenen vuoden ajan asiantuntija- ja johtotehtävissä Saksassa, mitä kautta hän kiinnostui düsseldorfilaisesta kuvataiteesta. Merkittävä osa Minna-Liisa ja Jouni Kostaman kokoelman taideteoksista on hankittu ulkomailta. Taidekeräilyn myötä Jouni Kostama innostui myös kuvataiteen tekemisestä, ja nykyisin hän maalaa öljymaalauksia. Se omin työskentelytapakin, paksu öljyvärikerros ja palettiveitsi, on jo löytynyt. 

Minna-Liisa ja Jouni Kostaman taidekokoelma on esillä taidemuseon 26.9.–15.10. Kaari-tilassa

Konservaattorin työnäytös – taidemuseossa hoidetaan yhteistä kulttuuriperintöä ja -omaisuutta
Oulun taidemuseossa vierailevilla museokävijöillä on harvinainen tilaisuus päästä kurkistamaan julkisen museorakennuksen ja näyttelysalien taustalla tehtävään kulttuuriperinnön ja -omaisuuden hoitotyöhön.  Museokävijät voivat nähdä konservaattorin päivittäisissä työaskareissaan, konservoivan liminkalaisen taidemaalarin Vilho Lammen (1898–1936) ja oululaisen taidemaalarin Juho Mäkelän (1885–1943) öljymaalauksia. Samalla vierailijat voivat keskustella konservaattorin kanssa alan ammatillisesta koulutuksesta, taidekonservoinnista tai saada lisätietoja parhaillaan konservoinnin kohteena olevista öljymaalauksista ja niille tehtävistä toimenpiteistä. Oulun taidemuseo haluaa Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi järjestettävän konservaattorin työnäytöksen välityksellä nostaa esille, että yhteisön yhteistä kulttuuriperintöä ja -omaisuutta hoidetaan ja huolletaan ammatillisesti maamme muistiorganisaatioissa.

Konservaattorin työnäytös Satula-tilassa lauantaina 30.9. kello 10–12  ja kello 13–15.

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA