Ajankohtaista

< Takaisin

Tiernapojat-patsas uudelle Kirkkokadun kävelykatuosuudelle

Oulun kaupungin kuvataideryhmä käsitteli toukokuussa 2019 Tiernasäätiön hallituksen ehdotusta siirtää Tiernapojat-patsas uudelle Kirkkokadun kävelykatuosuudelle. Kuvataidetyöryhmä kannatti patsaan siirtoa. Tämän vuoden huhtikuussa kuvanveistäjä Sanna Koivisto ja kulttuuriperintötyön johtaja Pasi Kovalainen määrittelivät uuden kivijalustan koon ja patsaan uuden paikan Kirkkokadulla. 

Iiläisen kuvataiteilija, kuvanveistäjä Sanna Koiviston valmistama pronssinen Tiernapojat-patsas paljastettiin joulukuussa 2014 väliaikaiselle paikalle Kirkkokadulla Saaristonkadun puoleisessa päädyssä. Kauppakeskus Valkean sisäänkäynnin eteen porrastasanteen päälle Kauppurienaukiolle patsas siirrettiin syyskuussa 2016. Lisäämällä taideteoksen jalustakorkeutta teoksen siirtäminen uudelle Rotuaarin kävelykatualueelle on jälleen mahdollista. Myös Tiernasäätiö toivoi paikkaa Rotuaarin jatkoksi tulevalle kävelykadulle, kohtaan jossa syttyivät vuonna 1950 ensimmäiset jouluvalot, jotka nimettiin Tiernaristiksi. Tiernapojat -patsaan katselusuunta on uudessa sijoituspaikassaan kohti Kirkkokadun ja Saaristonkadun risteyksen alkuperäistä Tiernaristiä.

Tiernapojat-patsas on toteutettu yksityisellä Tiernasäätiön organisoimalla keräyksellä, johon ovat osallistuneet yritykset, yhdistykset sekä yksityiset henkilöt lahjoituksin sekä hankkimalla keräystuotteita. Tiernapojat hankkeen työryhmän puheenjohtajana toimi Tuure Holopainen. Tiernapojat-patsaan päälahjoittajat toteuttivat patsaan yhteyteen nimilaatan lahjoittajatietoineen. 

Taideteos on liitetty Oulun kaupungin taidekokoelmaan. Tiernapojat on siirretty nyt lisäjalustakiven asentamista varten pois katualueelta. Uudelle paikalleen Kirkkokadun kävelykatuosuudelle se palaa marraskuun puolen välin jälkeen. Patsaan toimenpiteistä ja siirrosta huolehtii Oulun kaupunki, yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut, sivistys- ja kulttuuripalvelut sekä Museo- ja tiedekeskus Luuppi yhteistyössä kivialan palveluntuottaja Arvo Kova Oy:n kanssa. Patsaalle on suunniteltu oma kohdevalaistus.

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA

Siirry Luupin Facebook-sivulle Siirry Luupin instagram-sivulle Siirry Luupin Twitter-sivulle Siirry Luupin YouTube-sivulle Siirry Luupin blogiin