Ajankohtaista

< Takaisin

Tietomaassa rakennetaan uutta näyttelyä

Tietomaassa avataan perinteisesti uusi teemanäyttely vuosittain. Tänä vuonna on oman näyttelyn vuoro. Sitä suunnitellaan ja tehdään koko ajan, vaikka talo on yleisöltä kiinni.

Näyttelysuunnittelussa ahertavat etenkin näyttelyvastaava Jukka Pitkänen, näyttelyteknikko Aleksi Mella sekä visualisti Juri Koivusilta. Tietomaalaisista apuaan antavat suunnitteluvaiheessa lisäksi Harri Häll ja Sampo Puoskari. Huollon väki tulee mukaan kuvioihin rakennusvaiheessa.

Uusi näyttely Kruuna vai klaava käsittelee todennäköisyyksiä ja sattumia. Sen suunnittelu aloitettiin syksyllä 2019 ja valmista pitäisi olla alkuperäisen aikataulun mukaan tämän vuoden joulukuussa. Poikkeava tilanne saattaa kuitenkin aiheuttaa tähän muutoksia, mikäli talon ulkopuolella teetettävät projektit viivästyvät Tietomaasta riippumattomista syistä.

Aleksi Mella kertoo näyttelystä tarkemmin:

- Suunnitteilla on noin 20 kohdetta, mutta kokemus on osoittanut, että aivan kaikki eivät lopulliseen kokoonpanoon päädy. Tällä hetkellä edetään vauhdilla leveällä rintamalla. Ohjelmistoja on jo useampi koodareilla asti. Visualisti Juri on osin lyönyt lukkoonkin jo näyttelyn ja ohjelmistojen graafisen ilmeen. Jukka on tehnyt luonnoksia näyttelykalusteista, ja kaksi kohdetta on kilpailutuksessa etsimässä tekijäänsä. Teknisiä näyttelyvempaimia on jo rakennettu pajalle testaukseen.

- Ohjelmointityöt tekevälle Kajaanin ammattikorkeakoulun Clever Simulation Entertainment -tiimille tehdään näyttelykäsikirjoituksia, graafisia elementtejä ja äänimaailmaa.

- Arpakuutiokoneesta rakennetaan Tietomaan pajalla prototyyppiä. Kohteessa on kaksi arpakuutiota pyörivässä putkessa. Rfid-tekniikalla siirretään arpakuution osoittamat silmäluvut tietokoneelle. Kuvat kertovat tämän kohteen matkaa hahmotelmasta prototyypiksi.

- Ohjelmistojen käsikirjoitustyö ja graafiset toteutukset niihin jatkuvat. Sitten tilataan tekniikkaa, kaikki kasataan ja vielä testataan. Näyttelykalusteet laitetaan tuotantoon, Aleksi listaa tulevia tehtäviä.

Näyttelysuunnittelussa tehdään siis täysiä päivä, jotta uusi kiinnostava näyttely saadaan avattua yleisölle. Kaiken tämän lisäksi näyttelysuunnittelun ulkopuolella Aleksi ja Jukka osallistuvat myös Tietomaan nykyisten näyttelykohteiden kunnostamistöihin.

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA

Siirry Luupin Facebook-sivulle Siirry Luupin instagram-sivulle Siirry Luupin Twitter-sivulle Siirry Luupin YouTube-sivulle Siirry Luupin blogiin