Ajankohtaista

< Takaisin

Turkansaaren syntymäpäivä 9.8.

Tänään 9.8. vietämme Turkansaaren ulkomuseon syntymäpäivää

Kyseinen päivä on tarkalleen ottaen Turkansaaren kirkon uudelleenvihkimispäivä, jota juhlittiin tänään tasan 97 vuotta sitten.

Tapahtui aikoinaan nimittäin niin, että Turkansaaren kohdalla mantereen puolella Määtän tilaa isännöinyt tohtori Östen Elfving sai 1920-luvun alussa tietoonsa, että Turkansaaressa oli aikoinaan ollut kirkko. Erinäisten selvittelyjen jälkeen Elfving sai selville, että saaressa tosiaan oli sijainnut vanha kirkko, joka oli kuitenkin vuonna 1814 myyty ja siirretty Ouluun Raatinsaareen varastoksi.

Kesällä 1921 Elfving vieraili Raatinsaaressa ja löysi sieltä rakennuksen, jonka seiniä koristivat kaiverretut nimet ja vuosiluvut. Samoihin aikoihin Kansallismuseosta saapui arkeologi Juhani Rinne tutkimaan Turkansaarta. Kaivauksissa löytyi kivijalka, jonka mitat vastasivat täysin Raatissa olevan rakennuksen mittoja. ”Kirkko oli löydetty”, kuten Elfving totesi Suomen Kuvalehden haastattelussa vuonna 1933.

Kirkko – silloin toki vielä statukseltaan vähäinen varasto – oli juuri hetkeä aiemmin ehditty huutokaupata eräälle liikemiehelle. Hän taisi jäädä kaupoissa hyvälle voitolle, koska varaston muututtua yhtäkkiä kirkoksi ja Elfvingin osoittaessa ostohalukkuutensa, liikemies myi hirret kirjoitusten mukaan ”suurella rahasummalla” Elfingille.

Kevättalvella 1922 kirkon hirret siirrettiin Raatista Oulujoen jäätä pitkin Turkansaareen. Urakan suorittivat paikalliset isännät ja siihen tarvittiin peräti kaksikymmentä tukkirekeä. Seuraavien vuosien aikana kirkko nousi takaisin alkuperäiselle paikalleen, siihen rakennettiin paanukatto sekä suunniteltiin ja hankittiin asianmukainen sisutus. Elokuun 9. päivä vuonna 1925 suuri työ oli valmis ja piispa J. R. Koskimies vihki kirkon jälleen käyttöön.

Tuota hetkeä juhlimme Turkansaaren ulkomuseon synnyinhetkenä, koska kirkon palauttamisen lisäksi Elfving osti koko saaren itselleen ja alkoi toteuttaa suunnitelmaansa luoda Turkansaareen ulkomuseoalue. Sillä tiellä olemme täällä edelleen ja kohta sata vuotta mittarissa!

Onnea Turkansaari!

Mustavalkoinen kuva, jossa paljon ihmisiä kirkon ympärillä.

Turkansaaren kirkon vihkiäiset 9.8.1925. Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museo

Jakolinkki