Ajankohtaista Ajankohtaista

< Takaisin

Valotaidetta talvikaupunkiin – Tapio Roseniuksen Valon kanjoni Hiukkavaaraan

Hiukkavaara on kestävä pohjoinen talvikaupunki – kaupunginosa, joka on käyttäjälähtöinen, älykkään energiatehokas ja neljän vuodenajan kaupunkielämän keskus. Sen toiminnallinen, konkreettisesti valovirtaa sykkivä ydin on vastavalmistunut Hiukkavaaratalo. Hiukkavaaratalon ja siihen yhdistyvän Marssipuiston aukion rakennushankkeen yhteydessä on noudatettu Oulun kaupungin prosenttiperiaatepäätöstä ja taiteiden kaavan suunnitteluperiaatteita. Tavoitteena on ollut tukea Hiukkavaaran keskuksen viihtyisyyttä ja monimuotoisuutta. Oululaislähtöisen tunnetun valaistussuunnittelijan Tapio Roseniuksen, Lighting Design Collectiven (LDC) johdolla Hiukkavaarataloon on toteutettu värillisesti vuodenaikateemaa kantava Valon kanjoni -valotaideteos, joka leviää rakennuksen aulatilasta viereiselle Marssipuiston aukiolle. Valotaideteos on luonteeltaan integroitu, digitaalinen, muunneltava ja toiminnallinen, kuten Tapio Roseniuksen käsialaa olevat arkkitehtoniset ja kaupunkikuvalliset valaistussuunnitelmat yleensäkin. Sitä voidaan tarvittaessa hyödyntää myös lasten opetuksessa.  

Pääaulan ja aukion yleisvalaistukseen linkitetty Valon kanjoni -valotaideteos on sovittu pidettäväksi esillä määräajan, joka on kymmenen vuotta installoimishetkestä. Sen umpeuduttua tarkastellaan valotaideteoksen hoitoon ja huoltoon liittyviä asioita, kuten kokonaisuuden jatkamista sellaisenaan tai ilmenneitä teknisiä ja teknologisia päivitystarpeita. Prosenttiperusteisen kuvataidehankinnan toteuttivat Oulun kaupungin konsernin toimijat. Mukana ovat olleet sivistys- ja kulttuuripalvelut, yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut, Oulun Tilakeskus sekä Oulun tekninen liikelaitos. Laajapohjainen suunnittelu- ja yhteistyö avasi uusia ulottuvuuksia myös kuvataidehankinnan toteutukselle, sillä valotaideteos ei selkeästi rajoitu pelkästään joko sisä- tai ulkotiloihin. Tulevaisuus näyttää, laajeneeko Valon kanjoni -valotaideteos jopa alueelliseksi valaistussuunnitelmaksi, sävyjen kaduiksi ajan kanssa.

Taiteen edistämiskeskus (Taike) on tukenut Hiukkavaaratalon ja Marssipuiston aukion prosenttiperusteista kuvataidehankintaa 35 000 euron kohdeavustuksella. 


LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA