Ajankohtaista

< Takaisin

Vesivoimahistoria eläväksi Kierikkikeskuksessa

Iijoen voimalaitosten rakentamisen vaiheista ja vesivoiman roolista suomalaisessa yhteiskunnassa kertova näyttely on esillä Kierikkikeskuksessa. Vesivoiman vaiheita kuvaavan aineiston lisäksi kävijät pääsevät tutustumaan vanhoihin vesivoimarakentamiseen liittyviin mittauslaitteisiin.

Kierikkikeskuksen ravintolasalin yläparvella esillä oleva Iijoen vesivoimalaitoksista kertova näyttely ”Virtaa, elantoa ja elämää Iijoen alajuoksulla voimalarakentamisen aikaan 1959–71” kertoo mielenkiintoisesti vesivoiman rakentamisesta ja sen merkityksestä alueen ihmisille. Näyttely toiminut kahden vuoden ajan kiertonäyttelynä useissa pohjoissuomalaisissa kirjastoissa, ja nyt se on palannut alkupisteeseensä Kierikkikeskukseen. Voimalaitosten rakentamisajoista kertovan näyttelyn lisäksi esillä on 1900-luvun alkupuolella valmistettuja erilaisia mittauslaitteita, joita on käytetty vesivoimalaitosten rakentamisessa sekä voimalaitosten huoltoon ja ylläpitoon liittyvissä töissä.

Näyttelyn ovat rakentaneet yhteistyössä Museo- ja tiedekeskus Luuppi, Kierikkikeskus ja Pohjolan Voima. Iijoen vesivoimalaitosten rakentamisen yhteydessä löydetyt kivikautiset asumukset ja arkeologiset löydöt johtivat kivikauden elämää ja esineistöä esittelevän Kierikkikeskuksen perustamiseen, ja Pohjolan Voima ja Kierikkikeskus jatkavat edelleen hyvää yhteistyötään.

Pohjolan Voiman vesivoimayhtiöllä PVO-Vesivoimalla on tuotantokapasiteetissaan yhteensä 12 omaa tai osakkuuslaitosta Iijoella, Kemijoella, Kokemäenjoella ja Tengeliönjoella. Laitosten sähkötehosta Pohjolan Voiman osuus on 449 megawattia. 

Kierikkikeskus avautuu tänä vuonna maanantaina 4. kesäkuuta. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se on avoinna aina Kierikkikeskuksen auki ollessa.

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA

Siirry Luupin Facebook-sivulle Siirry Luupin instagram-sivulle Siirry Luupin Twitter-sivulle Siirry Luupin YouTube-sivulle Siirry Luupin blogiin