Ajankohtaista

< Takaisin

Vuoden päätös Luupissa – Oulun ihmettä tutkimaan!

Kiireisen jouluviikon jälkeen Museo- ja tiedekeskus Luupin museot tarjoavat mainion paikan rauhoittumiselle juhlapyhien jatkeeksi. Huonon ulkoilukelin sattuessa Tietomaassa puolestaan voi antaa vauhdin viedä monissa teemanäyttelyissä.

Oulun taidemuseossa Näytönpaikka pohjoisessa piilaaksossa -näyttely kertoo Oulun ihmeestä. Oulun teknologiabuumi oli kuumimmillaan uuden vuosituhannen kynnyksellä. Pohjoinen teollisuuskaupunki oli muuttunut 1960-luvulta 1990-luvulle tultaessa yhdeksi Suomen tärkeimmistä informaatioteknologian keskuksista. Luupin tuottamassa teemanäyttelyssä yhdistyvät aikakauden tutkimustieto, kaunokirjallinen kerronta, toiminnallisuus, visuaalisuus ja museokokoelmat. Näyttelyn punaisena lankana kulkee Toivo Ruokon ja Raakku-mittareiden fiktiivinen yritystarina, jonka on luonut oululainen kirjailija Antti Leikas.

Näyttelyn yhteyteen on avattu Cafe Elliott. Kahvila on osa näyttelyä, ja sen bravuuri ovat upeat taidekakut – Amélie Lundahl -kakku, valkosuklaakakku ja Näytönpaikan oma nimikkokakku. Luvassa on siis iloa kaikille aisteille! Tarjolla on lisäksi virvokkeita, pientä suolaista sekä tietysti kahvia. Joulun ja loppiaisen välillä kahvila on avoinna joka päivä museon aukioloaikoina (2.–7.1. avautuu klo 11).

Taidemuseon alakerran salit täyttää sarjakuva. Comics Effects -näyttely on Oulun Sarjakuvakeskuksen kuratoima ja tuottama näyttelykokonaisuus. Näyttelyssä on esillä JP Ahosen, Max Anderssonin, Kaisa & Christoffer Lekan ja Harri Filpan teoksia. Lisäksi nähdään suomalaisten sarjakuvantekijöiden toteuttama 101 sarjakuvaa Suomesta näyttelykokonaisuus sekä Hannele Pussisen ja Heidi Stålnacken BUB, jossa he tuovat nykytaiteen keinoin esille uusia näkökulmia sarjakuvasta.

Pohjois-Pohjanmaan museossa Hupisaarten toisella laidalla voi fiilistellä vanhempaa joulua. Jouluinen tunnelma on kietonut museon ihanan rauhalliseen jouluhenkeen. Eri aikakausien mukaan sisutetut huoneet on jälleen koristeltu kuhunkin tyyliin sopivin koristein ja joulukukin. Joulu ulottuu myös Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjojen innoittaman Koiramäen väen elämään museon kellarikerroksessa.  Museon infotilassa vaatetusalan artesaani Sari Savénin valmistamat tontut ilahduttavat museokävijöitä. Tonttuja on 24 ja jokaisella niistä on oma jouluinen tarinanansa kerrottavanaan. Jouluiset tontut on tehty Tilda-nuken kaavoilla ja pääosin kierrätysmateriaaleista.

Vaihtuvien näyttelyiden tilassa Kukkia ja enkeleitä -näyttely esittelee Pohjois-Pohjanmaalla vaikuttaneiden, kansanomaista maalausperinnettä edustaneiden taiteilijoiden töitä.

Tiedekeskus Tietomaassa voi talon mielenkiintoisten teemanäyttelyiden ja kohteiden tutkimisen lisäksi mitellä voimiaan ja kykyjään. Ihminen ja eläin – kykyjen koitos -näyttelyssä meno on varsin eläimellistä. Yleisö voi kokeilla omia fyysisiä kykyjään monissa hauskoissa laitteissa, jotka esittävät tulokset erilaisten eläinten näkökulmasta. Voit verrata näkökykyäsi kotkan näköön ja kuuloasi delfiinin tai lepakon kuuloon. Sinulle selviää myös hyppäätkö pidemmälle kuin kirppu, näetkö yhtä hyvin kuin käärme tai oletko yhtä vahva kuin härkä.

Tietomaan elokuvateatterissa lentävät monarkkiperhoset vuosittaisella vaelluksellaan. Perhosten lento -3D-jättielokuva on seikkailutarina, joka levittäytyy tuhansien kilometrien lisäksi yli sukupolvien. Elokuva kertoo monarkkiperhosten uskomattomasta vaelluksesta. Se on myös tarina tiedemiehestä, joka käytti 40 vuotta selvittääkseen perhosten salaisuutena pysyneen määränpään näiden lentäessä etelään talven ajaksi.

Museot ja Tietomaa sulkevat ovensa poikkeuksellisesti jo kello 15 jouluaaton aattona 23. joulukuuta sekä uudenvuodenaattona 31. joulukuuta. Joulun aikaan 24.–26.12., vuodenvaihteessa 1.1. ja loppiaisena 6.1. museot ovat kiinni. Tietomaa on suljettu 24.–26.12. ja uudenvuoden päivänä. Muina päivinä museot ja Tietomaa ovat avoinna normaalisti.

Pohjois-Pohjanmaan museo
21.11.2017–7.1.2018 Jouluista tunnelmaa
14.9.2017–4.2.2018 Kukkia ja enkeleitä
14.2.2017–7.1.2018 Suomi 100 ja mitalit

Oulun taidemuseo
2.12.2017–6.1.2019 Näytönpaikka pohjoisessa piilaaksossa
2.12.2017–7.1.2018  Comics Effects
13.12.2017-7.1.2018 BUB

Tiedekeskus Tietomaa
7.2.2017–11.3.2018 Ihminen ja eläin – kykyjen koitos
Perhosten lento 3D-elokuva, näytökset klo 12,14 ja 16

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA