Taidetta kirjastoon ja julkiseen näyttelytilaan

Oulun taidemuseon kiertonäyttelyt

Oulun taidemuseon kiertonäyttelyt kootaan alueen taiteilijoiden teoksista, Oulun taidemuseon kokoelmista tai niitä lainataan muista museoista.

Kiertonäyttelyt ovat valmiita kokonaispaketteja, joihin sisältyy kuljetus, näyttelytekstit, teosluettelot, tiedote, näyttelyjuliste ja pressikuvat. Kiertonäyttelyitä hyödyntävät pääasiassa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kunnat sekä kaupungit, mutta niitä on mahdollista varata myös muualle Suomeen. Kiertonäyttelyn voi varata kirjastoon, galleriaan tai julkiseen näyttelytilaan.

Näyttelyiden laina-aika kuljetuksineen on yksi kuukausi (näyttelyn saapuminen, ripustus, näyttelyaika, purku, pakkaus, kuljetus seuraavaan näyttelypaikkaan). Lainaaja maksaa näyttelyn kuljetuskustannukset yhteen suuntaan. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen ulkopuolelle lainattaessa lainaaja maksaa kustannukset molempiin suuntiin. Oulun taidemuseo vakuuttaa kaikki kiertonäyttelyt. Näyttelymaksu on näyttelyn koosta riippuen 55, 65 tai 80 €/kk.

YHTEYSTIEDOT YHTEYSTIEDOT

Janne Kauppinen aluetaidemuseotutkija,
044 703 7456
janne.kauppinen(at)ouka.fi

LISÄÄ TIETOA LISÄÄ TIETOA

Kiertonäyttelyn käsittely- ja ripustusohjeet (pdf)
Kiertonäyttelyiden lainaustodistus (pdf)
Kiertonäyttelyiden pressikuvat

HETKET

Installaatio, toiminnallinen näyttely

Näyttelykierroksen aika: 1.10.2017 – 28.2.2018

Hetket on Suomi100 juhlavuoden näyttely, jonka kautta haetaan näkökulmia menneisyyteen ja etsitään linkkejä tähän päivään. Pääpaino on kuitenkin pienen ihmisen arkisessa elämässä. Näyttelyvieras voi lisätä oman merkityksellisen hetkensä Aikajana -teokseen. Siihen toivotaan laajaa näkökulmaa ja eri-ikäisten ihmisten kokemuksia tarinoiden ja piirrosten muodossa. Näyttely on koettavissa eri aistein, esillä on myös kuunneltavaa ja kosketeltavaa.  Teoksiin liitetään QR-koodeja, joista löytyy lisätietoa teoksista ja niiden taustoista.  Koodien sisältö on löydettävissä näyttelyn Facebook-sivulta, jonka kautta muutkin kuin näyttelyvieraat voivat osallistua.

Taiteilijat käyttävät erilaisia materiaaleja sadan vuoden ajalta sekä inspiraationa että konkreettisesti teosten osina. Anna-Maija Joensuu hyödyntää isoäitinsä ja äitinsä ajan tekstiilejä, saa inspiraatiota lapsuuden peleistä ja käyttää muun muassa tekstiilin polttokuviointia. Marjaana Kojo-Eskola työstää tekstiiliteoksiinsa oman perheensä säilynyttä materiaalia ja vertaa omien vanhempiensa elämänkokemuksia omiinsa. Kirsi Autio yhdistää teoksissaan muun muassa vanhoja valokuvia, pehmeitä materiaaleja ja akryylimaalausta.

Tavoitteena on, että mahdollisimman monet koululaiset tutustuvat näyttelyyn joko luokkansa kanssa tai itsekseen, jolloin se saavuttaa laajalti maakunnan lapsia ja nuoria. Parhaimmillaan näyttelyn myötä lapset kuulevat sukujen omia tarinoita aiemmilta sukupolvilta ja historia alkaa elää.

Näyttelyn Facebook sivuilla lisää: https://www.facebook.com/hetketkiertonayttely/

 

Näyttelypaikat:

Pohjantähti, Pudasjärvi       lokakuu 2017
Tillarigalleria, Nivala         marraskuu 2017     
Taidetalo Väinölä, Oulainen  joulukuu 2017 
Raahen kirjasto      tammikuu 2018
O.Jauhiaisen museo, Kiiminki         helmikuu 2018

 

Kuva: Kirsi Autio, Raahe, 2014, sekatekniikka (yksityiskohta)

RAIMO PUUSTINEN - Hailuoto-sarja

Raimo Puustinen (s. 1935 Käkisalmi–k. 2008 Espoo) oli monipuolinen kuvataiteilija, tutkija ja Taideteollisen korkeakoulun professori.

Hailuodossa Puustinen kävi ensimmäisen kerran 1971, jolloin hän oli mukana Helsingin yliopiston ja Museoviraston kansatieteellisessä kylätutkimusprojektissa. Hän ihastui Hailuotoon välittömästi. Puustinen kommentoi taannoisessa Oulun taidemuseon haastattelussa: ”Hailuoto oli kuin paratiisi, aivan kuin olisin kotiin tullut!” Taiteilija näki saaren luonnossa samoja piirteitä kuin lapsuuden maisemissaan Karjalan kannaksella. Heti ensimmäisen tutkimus- ja tallennusreissun jälkeen Puustinen palasi Hailuotoon omilla matkoillaan joka kesä aina vuoteen 2001 saakka - kiintymys luotolaiseen maisemaan ja elämänmenoon oli niin vahva.

Oulun taidemuseon kiertonäyttely esittelee Raimo Puustisen Hailuoto-akvarelleja kolmelta vuosikymmeneltä. Teokset ovat Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmista, jonne Puustisen perikunta lahjoitti Hailuoto-sarjan. Raimo Puustisen suuri haave oli Hailuoto-kirja saaren ihmisistä ja upeista maisemista. Se ei valitettavasti koskaan toteutunut. Näyttelyn teokset oli suunniteltu kuvitukseksi kyseiseen julkaisuun.

Teoksia on 17 kpl. Näyttelykierroksen aika  1.11.2016–30.10.2017

Näyttelypaikka:

Haapajärven kirjasto             marraskuu 2016
Haapaveden kirjasto             tammikuu 2017
Kestilän kirjasto                     helmikuu 2017
Vaalan kirjasto                      maaliskuu 2017
Pyhännän kirjasto                 toukokuu 2017
Hailuodon kirjasto                heinä-elokuu 2017

 

Kuva: Raimo Puustinen, Aamulento, akvarelli, 1998

MARIKA MÄKELÄ - Grafiikkaa

Grafiikkaa

Näyttelykierroksen aika: 1.10.2017–30.9.2018.

 

Marika Mäkelä (s. 1947 Oulu) teki taiteellisen läpimurtonsa jo 1980-luvulla. Mäkelä yhdessä Marjatta Tapiolan ja Leena Luostarisen kanssa raivasi tietä suomalaisille naisille taiteen tekijöinä.

Mäkelän tuotannossa värielämyksellä on tärkeä osa. Mustaa piirroksellisuutta teoksiin tuovat primitiiviset merkit. Mukana kulkee usein symbioottinen äiti ja lapsi -teema sekä muinaisten itämaisten kulttuurien ornamentit ja kirjainmerkit – joidenkin tulkintojen mukaan alkueläimet. Hyvänä esimerkkinä tästä muun muassa Oulun kaupunginteatterille valmistunut prosenttitaideteos ”Biomorfoosi”.

Taidegrafiikkaa Marika Mäkelä on tehnyt 1990-luvun alusta lähtien. Merkit toteutetaan fotoetsauksena, tasainen väri akvatintalla ja viimeinen silaus annetaan metallinhohtoisilla painoväreillä. Maalausten materiaalintuntua ja fyysisyyttä hän ei pyri vedoksiin siirtämään. Päinvastoin hän sanoo grafiikan parissa tapahtuneiden kokeilujen hedelmöittäneen hänen tapaansa maalata. 

Teokset ovat Grafiikanpaja Himmelblaun sekä Rovaniemen ja Oulun taidemuseoiden kokoelmista.

 

Teoksia on 12 kpl. 

 

Näyttelypaikat:

Ruukin pääkirjasto                   marraskuu 2017

Kaamosgalleria, Kuusamo        joulukuu 2017

Utajärven kirjasto                     tammikuu 2018

Haapajärven kirjasto                helmikuu 2018

Vaalan kirjasto                         maaliskuu 2018

Haapaveden kirjasto                huhtikuu 2018
   
 

                        

Kuva: Marika Mäkelä - Knghts Templar ja Dianthus (2014)

JOUKO ALAPARTANEN

Ihmisen osa

Piirroksia, maalauksia

Näyttelykierroksen aika: 1.10.2017–30.9.2018

Jouko Alapartanen (s. 1970 Tornio) on Rovaniemellä työskentelevä taiturimainen piirtäjä ja kysytty muotokuvamaalari, jonka teoksia harvoin nähdään Pohjois-Pohjanmaan alueella.

Vuonna 1992 Lapin taidekoulusta valmistunut Alapartanen on opiskellut myös Repin-instituutissa, jonka perua on hänen lähes fotorealistinen tyylinsä. Alapartanen on pitänyt näyttelyitä vuodesta 1996 lähtien Pohjoismaissa ja Euroopassa, viimeisimpänä Viron Viljandissa kesällä 2017.

Alapartasen työskentelylle ominaista on tekninen taituruus ja syvä eläytymiskyky. Lähtökohta on aina ihminen, hänen pienuutensa luonnon edessä kurkottamassa kohti henkistä. Taiteilijan omien sanojensa mukaan tarkoituksena on ”luoda tunnelmia tai matkoja ilman mitään rationaalista syytä”. Ihmiskuvissa Alapartasen taidokas anatomian hallinta hakee Pohjois-Suomessa vertaistaan.

Oulun aluetaidemuseon kiertonäyttely esittelee Jouko Alapartasen tuotantoa 2010-luvulta. Piirrokset ovat olleet esillä Murmanskin taidemuseossa 2013, maalaukset ovat uutta, vuoden 2017 tuotantoa ja ovat ensi kertaa esillä tässä näyttelyssä.

Teoksia on 12 kpl.

 

Näyttelypaikat      

Taidetalo Väinölä, Oulainen   lokakuu 2017
Kaamosgalleria, Kuusamo marraskuu 2017
Haapaveden kirjasto joulukuu 2017
Tillarigalleria, Nivala tammikuu 2018
Pyhännän kirjasto   helmikuu 2018
Haapajärven kirjasto     maaliskuu 2018
Kestilän kirjasto huhtikuu 2018

                

 

 

 

 

 

Kuva: Jouko Alapartanen, Human walk, 2013, lyijykynäpiirros (yksityiskohta)

 

Asematunnelinäyttelyt

Oulun asematunnelin vitriinejä voi varata taidenäyttelykäyttöön kuukaudeksi kerrallaan. Oulun taidemuseo hallinnoi asematunnelin vitriinejä ja tekee niiden näyttelykäytöstä sopimukset. Taidemuseo ei vakuuta teoksia ja näyttelyn pitäjä vastaa itse kuljetuksista, näyttelyn ripustamisesta sekä tiedottamisesta.

Huomioitavaa: Asematunnelin kaupungin puoleinen vitriini on tällä hetkellä osan vuodesta Kulttuuribingon taiteilijoiden käytössä.  Linja-autoaseman puoleinen vitriini on huonokuntoisuuden vuoksi poissa näyttelykäytöstä.

Lisätietoja ja varaukset: Aluetaidemuseotutkija Janne Kauppinen, janne.kauppinen(at)ouka.fi, 044 703 7456.

 

2016
Sanginjoen ulkometsä                               helmikuu
Joonas Mikola                                            maaliskuu

Tila hengittää -ryhmänäyttely:                  
Elina Lievonen ja Marianne Lukkarinen      
1.4–15.4                                      
Katriina Stenroos                                        
15.4.–2.5.         
Kaisu Heikkilä                                              
2.5.–16.5.                
Helen Aalto                                                 
16.5.–31.5.                            

Kulttuuribingo: Ossi Ojutkangas                  1.6.–24.6.
Kulttuuribingo: Taija Jyrkäs                          30.6.–2.7.
Kulttuuribingo: Ali Reza                               4.7.–10.7.
Kulttuuribingo: Totti Korpua                        18.7.–6.8.
Kulttuuribingo: Harri Filppa                          8.8.–31.8.
Tiina Vehkaperä ja Hannu Ahosola              syys-lokakuu 
Kriste Oja                                                      marraskuu
Kulttuuribingo: JS Junnila, Janne Raappana joulukuu 

2017
Kulttuuribingo: Ilai Elias Lehto                      tammikuu 
Anna Kamula                                                helmikuu 

Kulttuuribingo                                              maaliskuu-toukokuu

Juho Alamikkelä                                            toukokuu 1.-14.5

Sanna Veteläinen & Tanja Karjalainen          toukokuu 15.5.-31.5

Taija Jyrkäs: Work from Art                           kesäkuu 1.-3.6

Antti Tuhkanen                                             kesäkuu 4.-30.6

Reetta Partanen                                            heinäkuu

Kati Köykkä                                                   elokuu 1.-6.8

Dana Neilson                                                elokuu 7.-31.8

Anna Yamanishi, KulttuuriKauppila              syyskuu 13.9.-28.9

Unicef, nukkenäyttely                                   lokakuu

Oulun Sarjakuvakeskus                                 joulukuu 1.-17.12

Riina Paloniemi                                             joulukuu 18.12-31.12

2018

Näytönpaikka                                               tammikuu 2018

Toni Iskulehto                                               helmikuu 2018

Hannu Kallio                                                 maaliskuu 2018

Elina Juopperi                                               elokuu 17.8. - 30.8.2018

 

 

Kuva: Alvar Gullichsen, Huikea kvanttihyppy, 2002.

Behind the scenes – kulissien takana

Dokumenttivalokuvia oululaisnuorten yhteisötaideprojektista                   

Oulun taidemuseon yhteisötaideprojekti Taidetalkkari esittelee 11 lahjakasta elokuvantekijää. Taidetalkkari on ylä-asteikäisille oululaisnuorille suunnattu hanke, jossa tarkoituksena on taiteellisen tekemisen kautta lisätä kanssakäymistä maahanmuuttaja- ja suomalaistaustaisten nuorten välillä. Taide on siihen toivoaksemme sopivan demokraattinen väline. Taidetalkkari -projekti sai alkunsa vuonna 2008, jolloin nuoret loivat seinämaalauksen Oulun Meri-Toppilaan.

Vuoden 2009 Taidetalkkarissa nuoret oppivat elokuvanteon perusteita käsikirjoituksen, editoinnin ja ohjaamisen kautta. Lopputuloksena syntyi DVD, joka sisältää 10 nuorten tekemää lyhytelokuvaa. Oulun taidemuseon kiertonäyttelyssä on esillä valokuvanäyttely "Behind the Scenes", joka kertoo dokumenttikuvin nuorten lyhytelokuvien tekemisestä. Kuviin on tallentunut aitoja tuokiokuvia kuvaustauoilta sekä hetkiä ennen varsinaisiin rooleihin heittäytymistä.

Museovirasto ja Sisäasiainministeriö ovat tukeneet projektia antamalla avustusta monikulttuurisuuden tukemiseen ja maahanmuuttajien kotouttamispalvelujen kehittämistyöhön.

Teoksia on 20 kpl (koko  55x31 cm). Mukana tulee myös DVD, joka sisältää kaikki nuorten tekemät 10 lyhytelokuvaa. Kiertonäyttely on jatkuva.

 

Näyttelypaikat:


Haapaveden kirjasto                  tammikuu 2010
Kempeleen kirjasto                    helmikuu 2010
Terva-Toppilan koulu, Oulu       20.–30.3.2010
Maikkulan kirjasto, Oulu            huhtikuu 2011
Haapaveden opisto                   helmikuu 2012
Päätalo-keskus, Taivalkoski       maaliskuu 2012
Hailuodon kirjasto                     syys-lokakuu 2015
Pulkkilan koulu                          helmikuu 2017

Kauppaporvari, Raahe               huhtikuu 2018

 

 

Kuva: Kaisa Koistisen elokuvasta Deja vu, 55x31cm, 2009.