Anni Kinnunen – The Great Escape
OULUN TAIDEMUSEO | 15.4.–2.9.2018

The Great Escape on kertomus siitä, miten ihminen on vähitellen etääntynyt luonnosta, maisema muuttunut näyttämöksi ja ihmisyys roolileikiksi.  Oululainen Anni Kinnunen (s. 1978) on usein itse kameransa kohteena, mutta teokset eivät ole omakuvia. Kuvissa esiintyy erilaisia hahmoja, jotka ovat esteettisesti enemmän fantasiaa kuin sukua valokuvataiteen maneeriksi muodostuneelle muka-dokumentaariselle omakuvalle.  Toisaalta voidaan ajatella, että hahmoilla on suhde tekijän mielentiloihin ja aikakauden tunnelmiin.

Luonnottomuus on teoksissa läsnä piinaavalla tavalla uiden tarkasti kauniin ja kammottavan rajalla. Ylenpalttinen keinotekoisuus on välillä hauskaakin, mutta pitää sisällään suoria kysymyksiä luontosuhteesta ja vieraantumisesta: Mihin olemme matkalla ja miksi, pakenemmeko jotain?

Näyttelyssä on mukana valokuvia, videoita ja installaatio – kaikki pääosin tätä näyttelyä varten valmistuneita. Kinnuselle tyypillinen vahva kehollinen läsnäolo ja subjektiivinen värikokemus saavat entistä surrealistisempia sävyjä. Latautuneet ja pelkistetyt väririnnastukset vievät oudoille vesille. Teemallisesti yhtenäinen kokonaisuus on ajankohtainen, poleeminen ja vahvasti visuaalinen. 

Kuva ylhäällä: Anni Kinnunen, 2017, Diasec

Anni Kinnunen, 2017.

Anni Kinnunen, 2017.