Anni Kinnunen – The Great Escape

OULUN TAIDEMUSEO | 15.4.–2.9.2018

Oululaisen Anni Kinnusen (s. 1978) näyttely The Great Escape on kriittinen puheenvuoro ajasta, jossa muunneltu todellisuus on totta ja jossa mihinkään ei voi luottaa. Kinnunen on kuvataiteilija, jonka tärkein väline on valokuva. Hän työskentelee myös videon ja installaatioiden parissa. Valokuva on valehdellut niin kauan kuin valokuvaus on ollut olemassa. Silti valokuva koetaan yhä usein dokumentaarisena, totena ja aitona. Valokuva mielletään rehelliseksi ja suoraksi tavaksi kuvata maisemaa, ihmistä, tilanteita ja tapahtumia. Mielenkiintoista on se, että myös valokuvat, jotka eivät esitä todellisuutta, näyttävät usein kuvaavan todellisuutta. Ne huijaavat katsojan uskomaan itseensä samalla tapaa kuin valemedioiden muunneltu totuus.

Anni Kinnunen paljastaa teoksissaan valokuvien todellisen luonteen. Hänen kuvansa eivät näytä dokumenteilta, mutta eivät edusta myöskään ylikäsiteltyä mainoskuvaa. Kinnusen kuvat ovat valokuvia, jotka on otettu todellisissa tilanteissa. Ne ovat lopulta varsin totta, mutta näyttävät surrealistiselta leikiltä. Niiden värin- ja valonkäyttö on hurjaa, ja perustuu kontrasteihin.

Näyttelyssä on esillä installaatio Turn Your Back and We Are Still Here, joka koostuu mustista ilmapalloista. Installaatio esittää tilan painostavana tyhjyytenä, jonka kohtaamista haluaa välttää. Teos kasvaa metaforaksi asioille, joille meidän on tapana kääntää selkämme. Visuaalisesti vaikuttava teos käyttää positiivista ilmapalloa, kepeyden ja hauskuuden symbolia välineenä, joka kuljettaa ajatukset ahdistavan rajalle.

Näyttely on myös kertomus siitä, miten ihminen on vähitellen etääntynyt luonnosta, maisema on muuttunut näyttämöksi ja ihmisyys roolileikiksi. Kinnunen on usein itse kameransa kohteena. Kuvissa hän esittää erilaisia hahmoja, jotka ovat esteettisesti fantasiaa ja lähestyvät painajaista. Teokset eivät siis ole omakuvia, eivätkä ole sukua kuvataiteessa paljon nähdylle nykyvalokuvauksen maneerille muka-dokumentaarisesta omakuvasta. Samalla sekä Kinnusen valokuvien että videoiden ihmishahmo kyseenalaista koko oletuksen luonnollisesta ihmisestä. Luonnollisuuden vaade on tapa käyttää valtaa sellaisesta rakennetusta positiosta käsin, joka väittää itse edustavansa aitoutta. Kinnusen teoksissa luonnottomuus on läsnä piinaavalla tavalla. Se ui tarkasti kauniin ja kammottavan rajalla. Siksi se tuntuu rehelliseltä tavalta kuvata aikaamme.

Kinnusen suhde luontoon ja ympäröivään todellisuuteen ei silti ole vapaa kompleksisuudesta. Vaikka teokset kritisoivat luonnollisuuden vaadetta, ne kritisoivat samalla myös ihmisten luontosuhteen vieraantumista: Mihin olemme matkalla ja miksi, pakenemmeko jotain? Kinnusen teosten ylenpalttinen keinotekoisuus on välillä hauskaakin, mutta pääosin kysymyksenasettelu on vakava. Ne ovat suomalaisessa kuvataiteessa ainutlaatuinen sekoitus muovia ja metsää.

Veikko Halmetoja, näyttelyn kuraattori 

 

Kinnusen teoksia on ollut 2000-luvulla esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Japanissa, Kiinassa, Venäjällä, Saksassa, Sloveniassa, Italiassa, Luxemburgissa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Kotimaassa hän on osallistunut mm. Helsingin taidehallin Nuoret-näyttelyyn (2009), Pohjois-Suomen biennaali Lumipalloefektiin (2012, 2014, 2016) sekä Mäntän kuvataideviikoille (2013, 2018). Vuodesta 2013 lähtien Anni Kinnunen on pitänyt kesäisin kotipihansa yhteydessä Mustasaari Galleriaa.

Kuva ylhäällä: Anni Kinnunen, The Big Sleep, Diasec, 2018.

Anni Kinnunen, Here Now, Gone in a Second, Diasec, 2018.

NÄYTTELYYN LIITTYVÄT TAPAHTUMAT

29.4. klo 14 Kuvataiteilija Anni Kinnusen taiteilijatapaaminen

8.5. klo 13 Luupin Senioriklubi: Näyttelyesittely
Kaikille ikäihmisille avoin tilaisuus, amanuenssi Elina Vieru

10.6. klo 14 Näyttelyesittely
Moderni nainen ja Anni Kinnunen – The Great Escape, amanuenssi Elina Vieru                

10.7. Suomen kuvataiteen päivä
Helene Schjerbeckin ja Anni Kinnusen syntymäpäivä! Ilmainen sisäänpääsy.                     

16.8. Taiteiden Yö

19.8. klo 14 Tasa-arvon ja onnellisuuden mallimaa? Sukupuolten tasa-arvo itsenäisessä Suomessa.
FT, dosentti, yliopistonlehtori Seija Jalagin

2.9. klo 14 Näyttelyesittely
Moderni nainen ja Anni Kinnunen – The Great Escape, amanuenssi Elina Vieru

Anni Kinnunen, New Landscape, Diasec, 2018.