Suojelua ja säilyttämistä

Arkeologinen kulttuuriperintö

Arkeologinen kulttuuriperintötyö muodostuu alueen kuntien, yhteisöjen, yritysten sekä yksityishenkilöiden palvelusta ja auttamisesta muinaisjäännöksiin, muinaisesineisiin ja arkeologiseen kulttuuriperintöön liittyvissä kysymyksissä. Tästä kulttuuriperintötyöstä vastaava arkeologi ohjaa ja edistää asiantuntijana arkeologisen kulttuuriperinnön suojelua ja säilyttämistä omassa maakunnassaan.

Museoviraston kanssa solmitun yhteistyösopimuksen nojalla Pohjois-Pohjanmaan maakuntamuseo vastaa arkeologisen kulttuuriperinnön viranomaistehtävistä osassa maakuntaa antaen lausuntoja arkeologista kulttuuriperintöä ja sen suojelua koskevissa asioissa sopimuksen määrittelemällä alueella. Osassa maakuntaa lausuva viranomainen on Museovirasto. Museovirasto ottaa kantaa maakunnallisiin suunnitelmiin ja maakuntamuseon toimialuetta laajempaa aluetta koskeviin suunnitelmiin. Myös vedenalaisiin kohteisiin liittyvät muinaismuistolain mukaiset vastuut ja tehtävät kuuluvat Museovirastolle, vaikka maakuntamuseo toimiikin paikallisena asiantuntijana ja lausunnonantajana vesiin liittyvien kulttuurihistoriallisten kohteiden osalta.

Pohjois-Pohjanmaan museo antaa viranomaisena lausunnot arkeologisen kulttuuriperinnön osalta maankäyttöä, rakentamista ja muita ympäristöä muuttavia hankkeita ja suunnitelmia koskien seuraavissa kunnissa ja kaupungeissa: Hailuoto, Ii, Kempele Kuusamo, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Pudasjärvi, Pyhäjoki, Siikajoki, Raahe, Taivalkoski, Tyrnävä, Utajärvi ja Vaala.

Viranomaistoiminnan lisäksi museon arkeologi palvelee yleisöä koko museon toimialueella muissa arkeologiaa koskevissa kysymyksissä esimerkiksi tarkistaen yleisön ilmoittamia muinaisjäännöksiä tai esineiden löytöpaikkoja.

Museovirasto toimii museoviranomaisena arkeologisen kulttuuriperinnön osalta seuraavissa kunnissa ja kaupungeissa: Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Kalajoki, Kärsämäki, Merijärvi, Nivala, Oulainen, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Reisjärvi, Sievi, Siikalatva ja Ylivieska.

YHTEYSTIEDOT

Mika Sarkkinen, tutkija-arkeologi
050 316 6899
mika.sarkkinen(at)ouka.fi

HINTA

Neuvonta on maksutonta.

LISÄÄ TIETOA

Museoviraston ylläpitämä Arkeologinen kulttuuriperintö -sivusto sisältää runsaasti tietoa muinaisjäännöksistä.

Arkeologisen kulttuuriperinnön opas kertoo, mitä arkeologinen kulttuuriperintö tarkoittaa ja millaisista kohdetyypeistä se koostuu.

Kulttuuriympäristön palveluikkuna on Museoviraston ylläpitämä palvelu, joka sisältää tietoa arkeologisesta kulttuuriperinnöstä ja rakennetuista kulttuuriympäristöistä. Palvelun kautta voi myös ladata maksutta kohteita koskevia paikkatietoaineistoja ja tutkimusraportteja.

Museoviraston sivuilta löydät hyödyllisiä ohjeita ja oppaita arkeologisesta kulttuuriperinnöstä.