BUB

13.12.2017-7.1.2018

Hannele Pussinen ja Heidi Stålnacke

Oulun Taiteilijaseuran jäsenten Hannele Pussisen ja Heidi Stålnacken yhteinen voimanponnistus BUB on osa Oulun Sarjakuvakeskuksen tuottamaa Comics Effects -näyttelykokonaisuutta. Pussinen ja Stålnacke tuovat nykytaiteen keinoin esille uusia näkökulmia sarjakuvasta. He ovat kasvattaneet kuvat ajatuskuplineen kolmiulotteisiksi ja lähestyvät vakaviakin aiheita humoristisella otteella. Kierrätysmateriaalien käyttö on taiteilijoille yhteistä. Kupla-aiheesta syntyi näyttelyn nimi: BUB. Pussisen kuplat kasvavat maasta ylöspäin vastakohtana Stålnacken katosta riippuville.

Hannele Pussinen on kainuulaistunut hämäläissyntyinen maalari, abstrakti formalisti, jolle muodot ja värit ovat tärkeitä.  BUBin kaikki työt ovat kuitenkin lasisia. Isot ja pienet puhekuplapullot sisältävät tekstejä ja yrittävät näin keskustella katsojan kanssa. Idean välähtämistä kuvaavat sähkölamput ovat saaneet lasiset siivet ja toimivat värikkäinä vastakohtina valkoisille pulloille.

Heidi Stålnacke on oululaistunut, syntyjään rovaniemeläinen kuvataiteilija, jonka taiteelliseen tuotantoon kuuluu maalauksia, piirustuksia, veistoksia ja installaatioita. Stålnacken teokset peilaavat ihmisen suhdetta ympäristöönsä. Stålnacke on vanhaa ja uutta tuotantoaan yhdistelemällä luonut installaation, jonka keskiössä nähdään sarjakuvasta innoituksensa saanut Ärrinmurri-hahmo. Hahmo sai alkunsa jo 12 vuotta sitten, kun Stålnacke teki opinnäytetyönsä Kemi-Tornion Ammattikorkeakouluun japanilaisesta sarjakuvasta eli mangasta. Stålnacke toteutti tuolloin opinnäytteensä teososuuteen pienoismallin mangamaisesta Ärrinmurri-hahmosta.  Comics Effects -tapahtuman myötä Ärrinmurri kasvaa viimein täyteen mittaansa. Ärrinmurri on groteskilla tavalla söpö hahmo, joka ei koskaan lakkaa murehtimasta. Murehtijana hän kantaa huolta myös globaaleista murheista. Stålnacke on viime vuosina keskittynyt taiteessaan kierrätysmateriaaleista valmistettuihin veistoksiin ja installaatioihin, joiden keskeisenä teemana ovat olleet ympäristöpoliittiset uhkakuvat. Niinpä Ärrinmurrikin on toteutettu mahdollisimman pitkälle kierrätysmateriaaleista. Ärrinmurri saa ajatuskuplat yhdestä taiteilijan viimeisimmistä teoksista, Rauniot-installaatiosta. Kokonaisuutta täydentävät valoteokset sekä äänimaisema, jonka on toteuttanut meksikolainen Whispers of Ghosts -artisti. Musiikki välittää tummaa ja surumielistä äänimaisemaa edustaen dark ambient -tyylilajia. Stålnacken BUB on apokalyptinen haiku.

 

Kuva yllä: Heidi Stålnacke, Ärrinmurri

 

Helena Pussinen, Synkkä ajatus

 

Helena Pussinen, Idealamppu