De Urbe Uloa – maalauksia Oulun kaupungista
Pohjois-Pohjanmaan museossa 28.10.2020 alkaen

De Urbe Uloa – maalauksia Oulun kaupungista -näyttely esittelee Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmissa olevia maalauksia. Suurin osa esillä olevista noin 30 teoksesta ei ole ollut aiemmin esillä näyttelyissä.

Maalaukset keskittyvät pääosin Oulun ydinkeskustaan. Niin öljy- ja akvarellimaalauksissa kuin guasseissa ja piirroksissa esiintyy maisemia Oulun kaupungista, ja joko yhä katukuvassa olevia tai katukuvasta poistuneita rakennuksia. Teokset ovat tulleet museon kokoelmiin vuosien varrella muun lahjoitusmateriaalin mukana. 

Kaunis latinankielinen näyttelyn nimi muistuttaa vuonna 1737 ilmestyneestä Johannes Snellmannin maisterinväitöskirjasta De Urbe Uloa, joka on suomennettu vuonna 2000 nimellä Oulun kaupungista (suomentanut Sari Kivistö). Snellmannin väitöskirja oli ensimmäinen Oulun kaupunkia käsitellyt historiallinen teos. Väitöskirjassaan Snellmann esittelee Oulun historiaa, rakennuksia, asemakaavaa, elinkeinoja ja kauppaa. 

Näyttely tuo yhteen maalauksiin liittyviä kokoelmaesineitä, ihmisiä, tunnelmia sekä tarinoita tauluissa esiintyvien rakennusten ja maisemien takaa. Matrikkelitaiteilijat jäävät taka-alalle, mutta harrastetaiteilijoiden elämää valotetaan hieman. Osa heistä on jäänyt lähes tuntemattomiksi.

Näyttelyssä selviää, miten oululaisen perheen sohvakalusto liittyy Hilkka Inkalan piirrokseen tai miksi opettaja Olga Slottsbergin uuninsuojus on esillä. Entäpä paloämpäri tai kuparikattila?

Näyttelyssä on esillä myös oululaisen hopeaseppä Anders Brusen valmistama hopeinen "rotanhäntälusikka". Bruse toimi kaupungissamme vuosina 1678-1683. Lusikka löytyi Lyseon pihamaan kaivausten yhteydessä vuonna 2007 ja se ei ole ollut aiemmin yleisön nähtävillä. Lusikka kuuluu Kansallismuseon kokoelmiin.  

Lopuksi Johannes Snellmannin sanoin:

 ”…Kaikki epäonnen pilvet pysykööt piilossa
Elonne olkoon pelkkää iloa
tyytyväisyyttä ja rauhaa…”

Näyttelyn kuratoi tutkija Eija Konttijärvi.

A. G.g. (Granberg?), 1896: Pokkitörmän taloja. Öljyvärityö.

Lasse Leikas 1935: Kauppurienkatu 30, Oulu. Akvarelli.

Lauri Ukkola, 1937: Ainolan huvila. Öljyvärityö.

Esimerkkejä näyttelyesineistöstä:
Kansallismuseo_rotanhäntälusikka AB.jpg
Kansallismuseo_rotanhäntälusikka AB.jpg

PPM_kortti Italiasta 1902.jpg
PPM_kortti Italiasta 1902.jpg

PPM_nojatuoli.jpg
PPM_nojatuoli.jpg

PPM_palosanko.jpg
PPM_palosanko.jpg

PPM_puudeli.jpg
PPM_puudeli.jpg

PPM_teatterikiikarit.jpg
PPM_teatterikiikarit.jpg

PPM_lompakko.jpg
PPM_lompakko.jpg

PPM_naistenkengät.jpg
PPM_naistenkengät.jpg

PPM_teatteriseurue_1881.jpg
PPM_teatteriseurue_1881.jpg