DRAG KING
Oulun taidemuseon Reppu-tilassa
2.–7.8.2022

Kaikki tietävät dragkuningattaren, mutta mikä on dragkuningas? Feminiininen drag eli drag queenit ovat olleet esillä elokuvissa ja populaarikulttuurissa yli puoli vuosisataa, mutta maskuliininen drag on jäänyt lähinnä pienen alakulttuurin ilmiöksi. Silti dragkuninkaitakin on ollut ympäri maailmaa jo useamman vuosikymmenen ajan. Drag on sukupuolen esittämistä, ja dragkuningas eli drag king on maskuliinisuudesta esityksen tekevä ristiinpukeutuja. Nykyään drag ajatellaan laajasti niin, ettei esiintyjän omalla sukupuolella ole merkitystä, mutta käytännössä useimmiten drag kingin parran takaa löytyy joku muu kuin mies.

Aila Ahmakallion näyttely tutkii drag king -ilmiötä perinteisen muotokuvan keinoin. Valokuvasarja esittelee kahdeksan pohjoissuomalaista dragkuningasta. Heistä suurin osa on burleskiesiintyjiä, jotka tekevät feminiinisten roolien ohella myös dragia. Kuvien tarkoitus on tutkia sukupuolen ja maskuliinisuuden ilmaisukeinoja, kuvittaa esiintyjien omia visioita hahmoistaan sekä tietysti pitää hauskaa sukupuolen kustannuksella.

Aila Ahmakallio (s.1984) on oululainen media-alan työntekijä ja kuvataiteilija. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 2020.

Näyttely on avoinna museon aukioloaikojen mukaisesti. Liput: 7–10 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Pridekävijöille 7 €.


Drag king -työpaja

ke 3.8. 14–14.45 ja 15.15–16 
pe 5.8. 14–14.45 ja 15.15–16 
su 7.8. 15–15.45 ja 16.15–17

Oletko koskaan pohtinut, miltä näyttäisi maskuliinisempi versio sinusta? Olisitko hillitty herrasmies, keikarimainen dandy vai kenties rouhea rekkakuski? Tule ja tuunaa itsestäsi unelmiesi dragkuningas rennossa ja osaavassa ohjauksessa. Työpajassamme pääset rakentamaan oman drag king -hahmosi ja saat muistoksi matkaan muotokuvan itsestäsi.

Lisää tietoa työpajasta ja ilmoittautuminen.

 

Drag king -luento 

su 7.8. klo 14

Millainen on dragkuninkaiden historia ja millaisia esiintyviä drag kingejä maailmalta löytyy nykyään? Mitä on naismaskuliinisuus ja onko drag king campia? Aila Ahmakallion luento käsittelee drag king -ilmiötä sen syntyajoista nykypäivään ajassa elävänä lesbo- ja queerkulttuurin ilmenemismuotona.

Lisää tietoa luennosta.

Jésus Bebe, Oulu, 2022

Professori / Luna Tico, Rovaniemi, 2018

Inverts I / M. Sideshow & Ailu Wallaton, Oulu 2020