Ellen Thesleffin Aurinkosuudelma-näyttelyn virtuaalikierros

Ellen Thesleffin Aurinkosuudelma-näyttelyyn Oulun taidemuseossa voi nyt tutustua aivan uudella tavalla virtuaalikierroksella suoraan kotisohvalta. Tarvitset vain internetillisen tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen. Näyttely on 360 asteen usean eri panoraaman muodostama virtuaalikierros. Näyttelyyn sisältyy kuraattori Hanna-Reetta Schreckin ääniopastus. Virtuaalikierros on koettavissa 30.8.2020 asti ja se on kaikille maksuton. 

Ellen Thesleff 

Ellen Thesleff (1869–1954) eli taiteelleen ja hänen taiteensa elää yhtä aistivoimaisena ja vapautuneena kuin luomisensa hetkenä. Thesleff on yksi maamme ensimmäisistä ekspressionisteista ja yksi merkittävimmistä pohjoismaalaisista maalareista. Hän oli edelläkävijä aikana, jolloin naistaiteilijoiden oli vaikeampaa saada tunnustusta, olivatpa heidän teoksensa kuinka korkeatasoisia hyvänsä. Hän ei niinkään sitoutunut kansallisiin aiheisiin tai nuoren kansakunnan identiteetin rakentamiseen, vaan oli kosmopoliitti, jonka henkinen koti oli erityisesti Pariisissa ja Firenzessä, missä hän asui pitkään ja minne hän myös kaipasi vanhuutensa päivinä. Euroopan kaupunkien rinnalla rakkain paikka maailmassa oli Ruoveden Murolessa sijainnut kesäkoti Casa Bianca, joka merkitsi yhteyttä lapsuuden perheeseen ja pohjoishämäläiseen luontoon, ulkoilmaelämää ja hyvinvointia

Thesleffin tapa maalata oli ja on huomiota herättävää, itsenäistä, itsepäistä ja vapaata. Hän aloitti uransa 1890-luvun alussa kaksikymppisenä taiteilijanalkuna ja maalasi viimeiset työnsä kahdeksankymmenen vuoden iässä 1940-luvun lopussa. Osana rohkeaa ja tinkimätöntä taiteellista toimintaansa hän toi ensimmäisten joukossa suomalaiseen taiteeseen monia kansainvälisiä taidesuuntauksia, kuten symbolismin ja ekspressionismin. Myöhemmin 1930-luvulta eteenpäin hän lähestyi myös surrealismia ja uransa lopulla myös abstraktia ilmaisua.

Thesleff oli lyhythiuksinen radikaali, joka teki mitä halusi ja eli taiteelleen. Hän maalasi miesten maailmassa, miesten aiheita: naisia, maisemia ja uransa lopulla jopa abstraktiota. Maaseudulla hän puki päälleen miesten vaatteet, housut ja takin, veti lippalakin syvälle päähänsä ja sukelsi luontoon. Hän ei pitänyt opettamisesta, mutta rakasti rahaa. Rahaa siksi, että hän saattoi matkustaa, asua ulkomailla ja maalata. 

Tutustu myös

VIDEOKIERROS
Ellen Thesleff
Aurinkosuudelma
OULUN TAIDEMUSEO | Osallistu opastetulle kierrokselle Oulun taidemuseon Aurinkosuudelma-näyttelyyn Mirkan ja Lauran seurassa. Vartin mittaisen näyttelykierroksen aikana tutustutaan Ellen Thesleffin elämään ja taiteeseen sekä hänen matkoihinsa maailmalla. Sivulta löydät myös tehtäväpaketin.
VIRTUAALINEN SATUHETKI
JA TEHTÄVÄPAKETTI
OULUN TAIDEMUSEO | Ellen Thesleffin taiteen maailmaan voivat nyt uppoutua myös perheen pienimmät. Virtuaalinen satuhetki tarjoaa lapsille helpon tavan tutustua Oulun taidemuseon Aurinkosuudelma-näyttelyyn. Videosatukierroksen yhteydestä löydät nyt myös pientä puuhaa tehtäväksi yhdessä aikuisten ja lasten kesken.