Koe elävä kivikausi

Kierikkikeskus

Kierikkikeskuksessa pääset loikkaamaan tuhansien vuosien päähän pohjoisen menneisyyteen ja tutustut kivikauden tutkimiseen. Kierikkikeskus sijaitsee Iijoen varrella keskellä kivikautisia asuinpaikkoja, joita on tutkittu jo 1960-luvulta lähtien. Päärakennuksen arkeologisessa näyttelyssä ja kivikauden kylässä viihtyvät kaikenikäiset vieraat.

Kaupankäyntiä ja uskomuksia

Perusnäyttely esittelee mukaansatempaavasti Kierikin ja Suomen esihistoriaa sekä kivikautisten ihmisten elinympäristöä, kulttuuriyhteyksiä, kaupankäyntiä ja uskomuksia. Halutessasi voit myös pukeutua kivikauden asuun ja kuvata muistoksi vierailustasi kivikausiselfien! Näyttelyssä on satoja Kierikin kaivausten komeimpia löytöjä, kuten meripihkasta valmistettuja koruja, piikivestä työstettyjä nuolenkärkiä sekä Purkajasuosta löydettyjä puisia kalanpyydyksiä. Esillä on myös 35 000 vuotta vanha mammutin poskihammas. Useat lyhytfilmit havainnollistavat kivikautisia kädentaitoja, ja auditorion suurella valkokankaalla esitettävä Aurinkokivi-elokuva vie katsojansa kivikautisiin tunnelmiin. Kierikissä on myös vuosittain vaihtuvia näyttelyitä. 

Elävää arkeologiaa

Kierikkikeskusta ympäröivällä Kierikinkankaan kivikautisella asuinpaikalla järjestetään kesäisin arkeologiset yleisökaivaukset, joilla pääset kokeilemaan arkeologin arkea asiantuntevien ohjaajien opastuksella. Innokkaimmat kaivajat palaavat Kierikkiin joka kesä, ja tutkittavaa aluetta riittää sadoiksi vuosiksi. Tutkimustulokset ovat olleet hienoja – Kierikinkankaalta on löydetty muun muassa kivikautisen hautauksen jäännös!

”Parhainta löytämisessä on se, että tiedän olevani ensimmäinen ihminen yli viiteentuhanteen vuoteen, joka koskee tähän esineeseen. Esineeseen, jossa selvästi näkyy menneisyyden ihmisen kädenjälki”, kertoo Jenna, innokas yleisökaivaja.

Kivikautisia arkiaskareita

Kierikkikeskuksen luota kivikauden kylään johtaa leveä lankkupolku Iijoen rantamaisemien halki. Kaivauksilta saatujen tietojen perusteella rakennettu kylä on perheiden ja koululaisryhmien suosikkikohde. Kylän asumuksissa nuotion äärellä tuntee todella saapuneensa kivikaudelle. Avaralla hiekkarannalla voit itse kokeilla kivikauden arkiaskareita, esimerkiksi jousiammuntaa ja kiviesineiden valmistamista. Nahkapukuiset oppaat opettavat kivikauden tärkeimmät taidot. Ansapolku pyydyksineen kertoo kivikautisten ihmisten kekseliäisyydestä. Kylässä järjestetään hurjia heimokilpailuja, jotka sopivat hyvin vaikkapa työtiimien iltaohjelmiksi!
 
Kierikki on mainio paikka myös työporukan virkistyspäivän tai kokouksen järjestämiseen. Juhlavassa hirsiseinäisessä auditoriossa on juhlittu monet häät ja sukujuhlat. Ohjelmapalvelut räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaan. Kierikistä löytyvät myös hotelli- ja ravintolapalvelut.
 
”Kisasimme joukkueittain kivikauden taidoissa. Kisalajeissa tarvittiin tarkkuutta, nopeutta, nokkeluutta sekä ennen kaikkea leikkimielistä asennetta. Voittavalta joukkueelta vaadittiin saumatonta yhteistyötä”, sanoo Tuija, kokousvieras. Tervetuloa kivikauden Kierikkiin!

Kierikkikeskuksen aukiolo ja pääsymaksut

Pahkalantie 447, Oulu (Yli-Ii)
 

Avoinna 2020

Vain tilauksesta 17.5.2020 saakka. Talvikauden yleisötapahtumina 23.1. klo 1920:30 Oulun Sinfonian kamarimuusikoiden ilmaiskonsertti ja to 27.2. klo 10-15 perinnerakennusten korjausseminaari, jonne bussikuljetus Oulusta (ilmoittautuminen täällä). Kivikauden kylässä on kansainvälinen asumiskokeilu 20.28.2. 

18.5.–31.5. ma-pe 915, la-su ja 21.5. suljettu  

1.6.18.6. ma-pe 1016, la-su suljettu, 6.6. taidenäyttelyn avajaiset ja 13.14.6. moottorisahakurssi

22.6.9.8. ma-la 10-17, su 1218, Muinaismarkkinat 1.2.8.  

10.8.30.8. ma-pe 9-16, la 1016, su suljettu 

31.8.16.10. ma-pe 915, la-su suljettu

17.10. alkaen avoinna vain tilauksesta.

Kokoustilat, opastukset ja ravintolapalvelut tilauksesta myös talviaikaan. 


Suljettu

Helatorstaina 21.5.

Juhannuksena 19.21.6.
 

Pääsymaksut

Aikuiset 10 €
Lapsi (6–17 v.), opiskelija, eläkeläinen, työtön, varus- ja siviilipalvelusmies 6 €
Perheet (2+2 tai 1+3) 25 €, kolmas lapsi puoleen hintaan
Alle 6-vuotiaat ilmaiseksi
Aikuisryhmät (min. 10 hlö) 6 €/hlö
Lapsiryhmät (min. 10 hlö) 3 €/hlö

Erikoistapahtumissa, kuten muinaismarkkinoilla, on omat tapahtumakohtaiset pääsymaksut.

Museokortti

Valtakunnallisella Museokortilla ilmainen sisäänpääsy 

Kaikukortti
Kaikukortin haltijat pääsevät maksutta seuraaviin Luupin käyntikohteisiin: Tiedekeskus Tietomaa, Oulun taidemuseo, Pohjois-Pohjanmaan museo, Turkansaaren ulkomuseo sekä Kierikkikeskus.

Lisätietoa Kaikukortista

Hotelli- ja ravintolapalvelut

Hotelli KierikinHovi

 

Ainutlaatuista hirsirakentamista

Kierikkikeskuksen päärakennus edustaa suomalaisen hirsirakentamisen huippuosaamista. Se on Pohjoismaiden suurimpia moderneja hirsirakennuksia, ja monet arkkitehtuurista kiinnostuneet saapuvat katsomaan sitä ulkomailta saakka. Vuonna 2001 valmistuneen rakennuksen on suunnitellut rakennustaiteen valtionpalkinnolla palkittu professori Reijo Jallinoja. Rakennus sai Pohjois-Suomen Vuoden rakennusteko -palkinnon vuonna 2001 ja Puupalkinnon vuonna 2002. Vuonna 2003 Kierikkikeskus palkittiin Europa Nostra -palkinnolla, ja samana vuonna Kierikin kivikautinen miljöö sai kunniamaininnan Vuoden eurooppalainen museo -kilpailussa.

Saavutettavuus

Kierikkikeskus sijaitsee Iijoen pohjois-rannalla Pahkakosken kohdalla. Yleisön pysäköintialue sijaitsee Kierikkikeskuksen päärakennuksen pohjoispuolella. Liikuntaesteisille autoilijoille on invapaikka päärakennuksen edustalla pääsisäänkäynnin vieressä. Luiskallinen esteetön pääsisäänkäynti sijaitsee rakennuksen pohjoiskulmassa.

Kierikkikeskuksen infopiste sijaitsee päärakennuksen tuloaulassa. Vaatenaulakot ja lukolliset säilytyskaapit löytyvät myös tuloaulasta.

Rakennuksessa ei ole hissiä. Lastenvaunut voi lainata infosta. Päärakennuksen yleisöwc:t sijaitsevat tuloaulassa naulakoiden ja säilytystilojen vieressä. Esteettömässä wc:ssä on myös lastenhoitotila.

Opas- ja avustuskoirat ovat tervetulleita museotiloihin.

Päärakennuksen auditoriossa on induktiosilmukka.