Pohjois-Pohjanmaan museo

Pohjois-Pohjanmaan museossa Oulun kaupungin, Pohjois-Pohjanmaan sekä Suomen historia tulevat tutuiksi mieleenpainuvalla tavalla. Meillä et ehdi pitkästyä. Museon näyttely tempaa mukaansa historian pyörteisiin niin päiväkoti-ikäiset, nuoret kuin senioritkin. ”Kiva, että lapsetkin on huomioitu”, kiittelee nuori perheenäiti Sini ja jatkaa: ”Tuo hiirten etsintä museosta on ihan ihan huippujuttuja.” ”Täällähän riittää katsottavaa moneksi kertaa!”, totesivat eläkeläiset Pirkko ja Pentti.

Esineiden, ilmiöiden, oululaisten vaikuttajien ja tavallisten ihmisten tarinat heräävät museossa eloon ainutlaatuisella tavalla. Tervantuoksua ja tunnelmaa, seikkailuja maailman merillä ja Vaaran kaupunginosan vähäväkisten elämää. Sitä kaikkea ja paljon muuta on Oulun menneisyys. Näyttelymme katseenvangitsija on pienoismalli, joka esittää Pohjolan Valkean kaupungin sellaisena kuin se oli ennen sotia vuonna 1938.

Pohjois-Pohjanmaan museon laaja perusnäyttely on koottu museon monipuolisten kokoelmien esineistöä ja kuvamateriaalia hyödyntäen. Museon koulutetut tutkijat vastaavat näyttelyn käsikirjoituksesta. Meillä saat ajanvietettä, elämyksiä ja kokemuksia, joita ei ole tarjolla muualla. Museot ovat ihmiskunnan muisti. Kun katsot tarkkaan, voit löytää museosta myös oman lapsuutesi tai nuoruutesi. Onko sinun elämäsi jo museokamaa? 

Kulttuurihistoriallinen maakuntamuseo sijaitsee kauniissa Oulujokisuistossa. Vuonna 1931 valmistuneen museotalo Ainolan on suunnitellut arkkitehti Oiva Kallio. Jylhässä arkkitehtuurissaan 1920-luvun klassismia edustava rakennus tekee jo itsessään vaikutuksen. Talosta kolme kerrosta on näyttelykäytössä. Kaupungin sydämessä Ainolan puistossa ja Oulun Hupisaarilla sijaitsee oululaisen kulttuurin kehto. Vain kivenheiton päässä museosta sijaitsevat muut Luupin ympärivuotiset kohteet: Oulun taidemuseo ja Tiedekeskus Tietomaa.

Voit tutustua museoon omatoimisesti tai varata opastetun kierroksen ryhmällesi. Me olemme täällä sinua varten.

 

Perinteen tallennusta 125 vuotta

Pohjois-Pohjanmaan museo on perustettu jo vuonna 1896. Siitä lähtien pohjoispohjalaisen kulttuurin kerääminen, tallentaminen, esitteleminen ja vaaliminen on ollut museomme ydintehtävä. Siitä osoituksena ovat noin 80 000 esineen kokoelma sekä mittava kuvakokoelma. Työ jatkuu edelleen. Perinnettä voit ostaa myös mukaasi. Museokauppa Parkista löytyy museon kokoelmien innoittamana tehtyjä tuotteita vaikka lahjoiksi tai tuliaisiksi. 

 

Museon perusnäyttely

Tervetuloa aikamatkalle 10 000 vuoden taakse ja takaisin tähän päivään. Esihistorian vaiheet Pohjois-Suomessa ja monipuolinen kansankulttuurimme ovat pohjana tämän päivän elämälle seudullamme. Museo esittelee Oulun kaupungin ja Pohjois-Pohjanmaan historiaa mieleenpainuvalla tavalla. Perusnäyttely yhdistää esineet ja niihin liittyvän tiedon elämykselliseksi kokonaisuudeksi, joka palvelee kaikkia museokävijöitä. Aidot vanhat esineet kertovat, miten ennen elettiin.

Pohjois-Pohjanmaan museon perusnäyttely esittelee Oulun kaupungin perustamisen ja sen kehittymisen 1600-luvun käsityöläiskaupungista 1700-luvun merenkulkukaupungiksi, 1800-luvun tervakaupungiksi ja 1900-luvun teknologiakaupungiksi.

Eri aikakausien tyylien mukaisesti sisustetut interiöörit kertovat siitä, kuinka merenkulku ja tervakauppa toivat vaurautta oululaiskoteihin. Fregatti Toivon tarina, liminkalaisen Tepon talon pihapiiri, Pulkkilan apteekki, Merijalin karamellitehdas… Museo on tuhansien tarinoiden paikka, jossa vierailija yllättyy yhä uudestaan. Näyttelyn katseenvangitsija on lähes 20 neliömetrin suuruinen Oulu vuonna 1938 -pienoismalli.

 

Vaihtuvat näyttelyt

Pohjois-Pohjanmaan museossa on järjestetty vuosittain useita vaihtuvia erikoisnäyttelyitä. Tällä hetkellä vaihtuvien näyttelyiden järjestäminen ei ole mahdollista, sillä museon alakerta on poistettu käytöstä taloteknisten ongelmien vuoksi.