Joutaisitko museoon?

Pohjois-Pohjanmaan museo

Pohjois-Pohjanmaan museossa Oulun kaupungin, Pohjois-Pohjanmaan sekä Suomen historia tulevat tutuiksi mieleenpainuvalla tavalla. Meillä et ehdi pitkästyä. Museon näyttely tempaa mukaansa historian pyörteisiin niin päiväkoti-ikäiset, nuoret kuin senioritkin. Lapsille viihdykettä tarjoaa Mauri Kunnaksen kirjoihin perustuva Koiramäki-osasto. Koiramäen sympaattiset pienoishahmot herättävät henkiin menneen maalaiselämän. Näyttelyssä voit kuunnella Koiramäen tarinoita kuulokkeilla, sovittaa koirankorvia päähäsi ja esittää nukketeatteria käsinukeilla. Siinä touhussa vanhakin nuortuu.

”Kiva, että lapsetkin on huomioitu”, kiittelee nuori perheenäiti Sini ja jatkaa: ”Tuo hiirten etsintä ja Koiramäki-osasto ovat ihan huippujuttuja.” ”Täällähän riittää katsottavaa moneksi kertaa!”, totesivat eläkeläiset Pirkko ja Pentti.

Esineiden, ilmiöiden, oululaisten vaikuttajien ja tavallisten ihmisten tarinat heräävät museossa eloon ainutlaatuisella tavalla. Tervantuoksua ja tunnelmaa, seikkailuja maailman merillä ja Vaaran kaupunginosan vähäväkisten elämää. Sitä kaikkea ja paljon muuta on Oulun menneisyys. Näyttelymme katseenvangitsija on pienoismalli, joka esittää Pohjolan Valkean kaupungin sellaisena kuin se oli ennen sotia vuonna 1938.

Pohjois-Pohjanmaan museon laaja perusnäyttely on koottu museon monipuolisten kokoelmien esineistöä ja kuvamateriaalia hyödyntäen. Museon koulutetut tutkijat vastaavat näyttelyn käsikirjoituksesta. Meillä saat muutamalla eurolla ajanvietettä, elämyksiä ja kokemuksia, joita ei ole tarjolla muualla.

Museot ovat ihmiskunnan muisti. Kun katsot tarkkaan, voit löytää museosta myös oman lapsuutesi tai nuoruutesi. Onko sinun elämäsi jo museokamaa? Meillä järjestetään vuosittain useita mielenkiintoisia vaihtuvia näyttelyitä. Esitelmätilaisuuksiin ja tapahtumiin ovat kaikki tervetulleita!

Kulttuurihistoriallinen maakuntamuseo sijaitsee kauniissa Oulujokisuistossa. Vuonna 1931 valmistuneen museotalo Ainolan on suunnitellut arkkitehti Oiva Kallio. Jylhässä arkkitehtuurissaan 1920-luvun klassismia edustava rakennus tekee jo itsessään vaikutuksen. Kaikki neljä kerrosta ovat näyttelykäytössä. Kaupungin sydämessä Ainolan puistossa ja Oulun Hupisaarilla sijaitsee oululaisen kulttuurin kehto. Vain kivenheiton päässä museosta sijaitsevat muut Luupin ympärivuotiset kohteet: Oulun taidemuseo ja Tiedekeskus Tietomaa.

Voit tutustua museoon omatoimisesti tai varata opastetun kierroksen ryhmällesi. Me olemme täällä sinua varten.

Perinteen tallennusta 120 vuotta

Pohjois-Pohjanmaan museo on perustettu jo vuonna 1896. Siitä lähtien pohjoispohjalaisen kulttuurin kerääminen, tallentaminen, esitteleminen ja vaaliminen on ollut museomme ydintehtävä. Siitä osoituksena ovat noin 80 000 esineen kokoelma sekä mittava kuvakokoelma. Työ jatkuu edelleen. Perinnettä voit ostaa myös mukaasi. Museokauppa Parkista löytyy museon kokoelmien innoittamana tehtyjä tuotteita vaikka lahjoiksi tai tuliaisiksi.