Turkansaaren ulkomuseo sijaitsee keskellä Oulujokea noin 16 kilometriä Oulun keskustasta yläjuoksulle päin. Museo on Suomen toiseksi vanhin ulkomuseo, jonka perustamisvuotena pidetään vuotta 1925. Tuolloin alun perin Turkansaareen vuonna 1694 rakennettu ja sittemmin sieltä muualle siirretty puukirkko palautettiin alkuperäiselle paikalleen.
Museoalueeseen kuuluu kolme saarta – Turkansaari, Siikasaari ja Karhusaari, joista viimeinen on varattu tulevaisuuden museokäyttöä varten. Museosaarille on siirretty ja pelastettu muualta rakennuksia, kuten vanha pappila Yli-Torniosta, Sorvon savupirtti Sanginjoelta ja Yli-Juuruksen talo Maikkulasta. Turkansaaren kirkko toimii kesäisin Oulujoen seurakunnan kirkkona, jossa voi järjestää esimerkiksi vihkimisiä ja kastajaisia.
Museon pääteemoja ovat Oulun seudulle perinteinen maa- ja metsätalous, kalastus ja tervahistoria. Turkansaari sijaitsee vanhan tervankuljetusreitin varrella ja sen vuoksi museo pitää yllä tervanpolttoperinnettä. Heinäkuussa Siikasaaren kärkeen ladotaan tervaksista tervahauta, jonka sytyttämistä ja polttoa kävijät voivat tulla seuraamaan. Tervahauta palaa useimmiten noin viikon ajan. Tervanpolttoon ja tervan käyttöön voi tutustua museossa muulloinkin. Turkansaaren omaa aitoa ja puhdasta hautatervaa voi ostaa pienenpienestä museokaupasta, josta löytyy muitakin mukavia tuliaisia.
Turkansaaressa tapahtuu koko kesän – pääset tutustumaan vielä syvemmin entisajan elämään Pohjois-Pohjanmaalla vierailemalla museossa erilaisten tapahtumien aikaan ja seuraamalla esimerkiksi erilaisia työnäytöksiä. Katson kesän tapahtumat ja työnäytökset etusivun Tapahtumat-osiosta.
Haluatko tutustua, kuinka maaseudulla asuttiin ja elettiin entisaikana? Tai haluatko vain viettää mukavan päivän perheesi kanssa nauttien samalla herkkuja kahvilastamme? Turkansaareen siis!