Oikea Oulujoen helmi

Turkansaaren ulkomuseo

Idyllisessä Turkansaaressa pääset aikamatkalle. Oulun kaupungin läheisyydestä löydät historiallisen maalaismaiseman ja luonnonkauniin ympäristön. Saaressa astut sisään menneisyyteen. Turkansaari kertoo tarinoita pohjoisesta perinteisestä maaseudun arjen ja juhlan elämästä.

Turkansaaren ulkomuseo  sijaitsee kolmella saarella Oulun keskustasta Oulujokea pitkin yläjuoksulle päin. Museo on Suomen toiseksi vanhin ulkomuseo, jonka perustamisvuotena pidetään vuotta 1925. Tuolloin saaren vuodelta 1694 oleva puukirkko palautettiin alkuperäiselle paikalle. Museosaarille on siirretty ja pelastettu muualta rakennuksia, kuten vanha pappila Yli-Torniosta, Sorvon savupirtti Sanginjoelta ja Yli-Juuruksen talo Maikkulasta.

Turkansaaressa tapahtuu koko kesän – pääset tutustumaan entisajan elämään Pohjois-Pohjanmaalla seuraamalla kesällä lukuisia työnäytöksiä ja vaikkapa tervanpolttoa juhannusviikolla. Museon pääteemoja ovat Oulun seudulle perinteinen maa- ja metsätalous, kalastus ja tervahistoria. Vuoden päätapahtumia Turkansaaressa ovat tervanpolttoviikko, juhannusjuhlat, Muksujen museoviikko, Jaakonpäivät, syysmarkkinat ja maalaisjoulutapahtumat. Keväällä ja syksyllä Turkansaaren valtaavat lukuisat koululaisryhmät.

Tule polkupyörällä, jos sää sallii. Oulusta Turkansaareen on erinomaiset pyöräilyreitit, ja niiden varrella on paljon nähtävää. Matkaa kertyy keskustasta 16 kilometriä. Autolla museoomme ajelet helposti, ja suurilta parkkipaikoilla löytyy tilaa. Isojen tapahtumien aikana järjestämme parkkipaikoille pysäköintiapua.

Turkansaaren vanha kirkko toimii kesäisin Oulujoen seurakunnan kirkkona. Tuhannet parit on vihitty ja lapset on kastettu kirkossamme. Häistä lisätietoa täältä. Haluatko tutustua kuinka maaseudulla asuttiin ja elettiin entisaikana? Tai haluatko vain viettää mukavan päivän perheesi kanssa nauttien samalla herkkuja kahvilastamme. Turkansaareen siis!

Herkkuja ja tervan tuoksua Herkkuja ja tervan tuoksua

Kahvila-ravintola on avoinna elokuun loppuun saakka 10-16, sekä syysmarkkinoilla 10.9. Maanantaisin kahvila on suljettu. Suosittelemme herkullista lohikeittoa ja suussa sulavia leivonnaisia.  Ravintoloitsijamme järjestää myös onnistuneet perhetapahtumat ja häät. Museokaupasta saat mukavat matkamuistot ja perinteiset tervatuotteet kotiin viemisiksi.

Tervan tiellä Tervan tiellä

Turkansaari sijaitsee vanhan tervankuljetusreitin varrella ja pitää yllä tervanpolttoperinnettä. Kesäkuussa tervaksista ladotaan tervahauta, jonka sytyttämishetkestä alkaa tervanpolttoviikko. Tervanpolttoon ja tervan käyttöön voi tutustua museossa muulloinkin kuin tervanpolttoviikolla. Aitoa ja puhdasta hautatervaa voit ostaa  pienenpienestä myymälästämme, josta löytyy muitakin mukavia tuliaisia.

Turkansaaren aukiolo ja pääsymaksut

Turkansaarentie 165, Oulu
 

Avoinna 2018

4.–21.6. ma–su 10–17
22.6. 16–22
23.6.–12.8. ma–su 10–18
13.–26.8. ma–su 10–17
9.9. 10–16  (Syysmarkkinat)
 

Pääsymaksut

Aikuinen 6 €
Opiskelija, työtön, eläkeläinen, varus- ja siviilipalvelusmies 4 €
Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Juhannusaaton juhlat 12/10/8€

Museo- ja tiedekeskus Luupin ilmaiskävijät
 

Yhteisliput

Luuppilippu 19 €
Luupin yhteislipulla pääsee vierailemaan kerran kaikissa Luupin avoinna olevissa kohteissa. Lippu on voimassa ensimmäisestä käyntikerrasta vuoden.

Museokortti 64,90 €
Valtakunnallinen museokortti on 250 suomalaisen museon yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttökerrasta alkaen.