Oikea Oulujoen helmi

Turkansaaren ulkomuseo

Idyllisessä Turkansaaressa pääset aikamatkalle. Oulun kaupungin läheisyydestä löydät historiallisen maalaismaiseman ja luonnonkauniin ympäristön. Saaressa astut sisään menneisyyteen. Turkansaari kertoo tarinoita pohjoisesta perinteisestä maaseudun arjen ja juhlan elämästä.

Turkansaaren ulkomuseo  sijaitsee kolmella saarella Oulun keskustasta Oulujokea pitkin yläjuoksulle päin. Museo on Suomen toiseksi vanhin ulkomuseo, jonka perustamisvuotena pidetään vuotta 1925. Tuolloin saaren vuodelta 1694 oleva puukirkko palautettiin alkuperäiselle paikalle. Museosaarille on siirretty ja pelastettu muualta rakennuksia, kuten vanha pappila Yli-Torniosta, Sorvon savupirtti Sanginjoelta ja Yli-Juuruksen talo Maikkulasta.

Turkansaaressa tapahtuu koko kesän – pääset tutustumaan entisajan elämään Pohjois-Pohjanmaalla seuraamalla kesällä lukuisia työnäytöksiä ja vaikkapa tervanpolttoa juhannusviikolla. Museon pääteemoja ovat Oulun seudulle perinteinen maa- ja metsätalous, kalastus ja tervahistoria. Vuoden päätapahtumia Turkansaaressa ovat juhannusjuhlat, tervanpolttoviikko, Rahvaan päivät, Jaakonpäivät, syysmarkkinat ja maalaisjoulutapahtumat. Keväällä ja syksyllä Turkansaaren valtaavat lukuisat koululaisryhmät.

Tule polkupyörällä, jos sää sallii. Oulusta Turkansaareen on erinomaiset pyöräilyreitit, ja niiden varrella on paljon nähtävää. Matkaa kertyy keskustasta 16 kilometriä. Autolla museoomme ajelet helposti, ja suurilta parkkipaikoilla löytyy tilaa. Isojen tapahtumien aikana järjestämme parkkipaikoille pysäköintiapua.

Turkansaaren vanha kirkko toimii kesäisin Oulujoen seurakunnan kirkkona. Tuhannet parit on vihitty ja lapset kastettu kirkossamme. Haluatko tutustua, kuinka maaseudulla asuttiin ja elettiin entisaikana? Tai haluatko vain viettää mukavan päivän perheesi kanssa nauttien samalla herkkuja kahvilastamme? Turkansaareen siis!

 

Poikkeustilanteen vuoksi kesän 2020 tapahtumat on peruttu ja museokauppa Kirstu on suljettu.

Kahvila Ylikärpän talossa

Kahvila tarjoaa museovieraille miellyttävän hetken nauttia keittolounaan tai kahvikupposen idyllisessä ympäristössä vanhassa Ylikärpän talon pirtissä. Kahvilayrittäjä on tottunut loihtimaan ennakkoluulottomasti uusia makuelämyksiä, perinteisiä herkkuja unohtamatta. 

Enni-Inkeri palvelee myös perhejuhlia ja erilaisia tilaisuuksia tarjoamalla pitopalvelua pieniin ja suuriin tapahtumiin. Pyydä tarjous hääjuhlatarjoiluiden järjestämiseksi.

Kahvilan yhteystiedot: inkeri.aitto-oja(at)pp.inet.fi, p. 040 716 3332

Kahvila avoinna 1.7.–16.8.2020 ke-su 11–18 

Lohikeittoa tarjolla klo 11-15.

 

Museokaupasta saat mukavat matkamuistot ja perinteiset tervatuotteet kotiin viemisiksi.

Museokauppa Kirstu on suljettu kesällä 2020 poikkeustilanteen vuoksi. 

Tervan tiellä

Turkansaari sijaitsee vanhan tervankuljetusreitin varrella ja pitää yllä tervanpolttoperinnettä. Kesäkuussa tervaksista ladotaan tervahauta, jonka sytyttämishetkestä juhannuspäivänä alkaa tervanpolttoviikko. Tervanpolttoon ja tervan käyttöön voi tutustua museossa muulloinkin kuin tervanpolttoviikolla. Aitoa ja puhdasta hautatervaa voit ostaa pienenpienestä myymälästämme, josta löytyy muitakin mukavia tuliaisia.

 

Poikkeustilanteen vuoksi kesän 2020 tapahtumat on peruttu ja museokauppa Kirstu on suljettu.