Turkan­saaren ulkomuseo

Idyllisessä Turkansaaressa pääset aikamatkalle. Oulun kaupungin läheisyydestä löydät historiallisen maalaismaiseman ja luonnonkauniin ympäristön. Saaressa astut sisään menneisyyteen. Turkansaari kertoo tarinoita pohjoisesta perinteisestä maaseudun arjen ja juhlan elämästä.

Turkansaaren ulkomuseo  sijaitsee kolmella saarella Oulun keskustasta Oulujokea pitkin yläjuoksulle päin. Museo on Suomen toiseksi vanhin ulkomuseo, jonka perustamisvuotena pidetään vuotta 1925. Tuolloin saaren vuodelta 1694 oleva puukirkko palautettiin alkuperäiselle paikalle. Museosaarille on siirretty ja pelastettu muualta rakennuksia, kuten vanha pappila Yli-Torniosta, Sorvon savupirtti Sanginjoelta ja Yli-Juuruksen talo Maikkulasta. Turkansaaren vanha kirkko toimii kesäisin Oulujoen seurakunnan kirkkona. Tuhannet parit on vihitty ja lapset kastettu kirkossamme. 

Turkansaari sijaitsee vanhan tervankuljetusreitin varrella ja pitää yllä tervanpolttoperinnettä. Heinäkuussa tervaksista ladotaan tervahauta, jonka sytyttämishetkestä alkaa tervanpolttoviikko. Tervanpolttoon ja tervan käyttöön voi tutustua museossa muulloinkin kuin tervanpolttoviikolla. Aitoa ja puhdasta hautatervaa voit ostaa pienenpienestä myymälästämme, josta löytyy muitakin mukavia tuliaisia.

Turkansaaressa tapahtuu koko kesän – pääset tutustumaan entisajan elämään Pohjois-Pohjanmaalla seuraamalla kesällä lukuisia työnäytöksiä ja vaikkapa tervanpolttoa heinäkuussa. Museon pääteemoja ovat Oulun seudulle perinteinen maa- ja metsätalous, kalastus ja tervahistoria. Vuoden päätapahtumia Turkansaaressa ovat juhannusjuhlat, tervanpolttoviikko, Rahvaan päivät, Jaakonpäivät, syysmarkkinat ja maalaisjoulutapahtumat. Keväällä ja syksyllä Turkansaaren valtaavat lukuisat koululaisryhmät.

Haluatko tutustua, kuinka maaseudulla asuttiin ja elettiin entisaikana? Tai haluatko vain viettää mukavan päivän perheesi kanssa nauttien samalla herkkuja kahvilastamme? Turkansaareen siis!

 

Koirat museoalueella

Koirat ovat tervetulleita museoalueelle kytkettyinä. Museorakennuksiin koiria ei saa viedä, opas- ja avustajakoiria lukuunottamatta.

 

Pyörällä Turkansaareen

Tule polkupyörällä, jos sää sallii. Oulusta Turkansaareen on erinomaiset pyöräilyreitit, ja niiden varrella on paljon nähtävää. Matkaa kertyy keskustasta 16 kilometriä. Oulun seudun pyöräilyn pääreitti numero 8:n kyltit opastavat keskustasta Turkansaarentien varteen. 

 

Autolla Turkansaareen

Autolla museoomme ajelet helposti, ja suurilta parkkipaikoilla löytyy tilaa. Isojen tapahtumien aikana järjestämme parkkipaikoille pysäköintiapua.