Gorba tulee – oletko valmis?

POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | 10.9.–10.11.2019

Neuvostoliiton viimeiseksi jäänyt johtaja Mihail Gorbatšov teki ensimmäisen valtiovierailunsa Suomeen lokakuussa 1989. Elettiin perestroikan ja glasnostin – uudelleenrakentamisen ja avoimuuden – aikaa.

Gorbatšovin virallista valtiovierailua Suomeen oli odotettu pitkään. Presidentti Mauno Koivisto muisteli kutsuneensa Gorbatšovin vierailulle kolme kertaa tuloksetta. Sopiva ajankohta vierailulle löytyi kuitenkin lopulta kiireisen supervallan johtajan kalenterista. Mihail Gorbatšov saapui aviopuolisonsa Raisan kanssa Helsinkiin viralliselle valtionvierailulle 25. lokakuuta pariksi päiväksi.  

Vierailun huipentuma oli valtioiden päämiesten allekirjoittama julistus Suomen puolueettomuudesta. Moni muistaa myös Gorbatšovin soittaman puhelun Nokian Mobira Cityman 900 -matkapuhelimella Moskovaan. Virallisen valtionvierailun jälkeen Gorbatšov halusi ehdottomasti Ouluun, jonne häntä veti teknologian ja yritystoiminnan yhteenliittymä, Teknologiakylä.

Oululle ja oululaisille lyhyellä varoitusajalla tullut supervallan johtajan vierailu oli merkittävä historiallinen hetki, joka jäi paikallisille lähtemättömästi mieleen, olipa sitten onnistunut näkemään vilauksen itänaapurin johtajasta tai ei. Tuhannet paikalliset saapuivat tervehtimään ”Gorbaa” ja Raisaa Oulun kaupungintalon edustalle.

Neuvostoliiton dynaaminen johtaja oli tunnettu tavastaan kohdata tavallista kansaa vierailujen yhteydessä eikä hän pettänyt tälläkään kertaa. Pohjoinen teknologiakaupunki nousi kerralla maailmankartalle kansainvälisen lehdistön seuratessa Gorbatšovia. Helpolla kaupunki ei kuitenkaan päässyt vierailusta. Pikavauhtia tehdyt järjestelyt vaativat ponnisteluja monelta taholta.

Gorba tulee – oletko valmis? -pienoisnäyttelyssä pääset sukeltamaan Gorbatšovin Oulun vierailupäivän muistoihin ja vierailun valmisteluihin. Nähtävillä on uutis- ja dokumenttitallenteita, lehtiartikkeita sekä valokuvia vierailusta. Esillä on myös ainutlaatuista esineistöä vierailuun liittyen sekä henkilökulttiesineitä. Näyttelyssä pääset tutustumaan ennen kaikkea Turun yliopiston yleisen historian yliopistolehtorin, FT Pia Koivusen keräämiin ja tallentamiin haastatteluihin ja kirjallisiin muisteluihin Gorbatšovin vierailusta. Voit jättää myös oman tarinasi näyttelyn muisteluseinälle.

Pienoisnäyttely on tehty yhteistyössä Turun yliopiston yleisen historian yliopistolehtorin, FT Pia Koivusen ja Oulun yliopiston historian oppiaineen kanssa.

Pienoisnäyttelyyn on vapaa pääsy.

 

Kuva ylhäällä: Pohjois-Pohjanmaan museo, Unto Järvisen kokoelma.

Valmiina. Kuva: Suomi-Venäjä-Seuran Pohjois-Suomen piirijärjestön arkisto.

Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museo, Unto Järvisen kokoelma.

NÄYTTELYN TAPAHTUMIA

26.10. klo 13.30 Dokumentteja ja toimittaja Reijo Nikkilän vierailu

Lauantaina 26.10.2019 tulee lähes 30 vuotta siitä, kun Mihail Gorbatšov vieraili puolisonsa kanssa Oulussa. Pohjois-Pohjanmaan museolla esitetään lauantaipäivän aikana dokumenttielokuva. Museolle saapuu myös vieraaksi TV-toimittaja, elokuvaohjaaja ja pitkän linjan dokumentaristi Reijo Nikkilä.

6.10. klo 13–16 Lautapeli-iltapäivä

Tule pelaamaan tai vaikka seuraamaan muun muassa kylmä sota-aiheisia lautapelejä sekä muita mukaansatempaavia lautapelejä. Lisätietoja Luupin tapahtumakalenterissa.

MUISTOT TALTEEN VIERAILUSTA

Gorbatšovin Oulun vierailuun liittyvät omat muistot voi lähettää osoitteeseen gorbaoulussa@gmail.com.

Muistoja voi julkaista myös Facebook-ryhmässä 
Gorba tulee – oletko valmis?

Kalevan artikkeli 24.2.2019 vierailumuistojen keräämisestä

Kuva: Studio Avec Audiovisual Ky, Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmat.