mustavalkoinen kuva vanhasta maatilasta, yllä teksti Hätämaan tietäjä.

 

Hätämaan tietäjä
Kiertonäyttely Pohjois-Pohjanmaan museossa
19.1.–27.2.2022

Hätämaan tietäjä eli Juho Luomajoki (1843–1914) oli aikansa kuuluisuus, jonka luona sanotaan käyneet avuntarvitsijoita aina Pietaria ja Tukholmaa myöten. Lääkintätaitojensa ja maagisten kykyjensä lisäksi Luomajoki oli aikansa radikaali ja suuri persoona, jonka elämästä ei käännekohtia puuttunut.

Juho Luomajoki syntyi 1843 Haapavedellä. 1869 hän osti Hätämaa-nimisen maatilan Leskelästä.

Tietäjän taipumusta Luomajoella oli ollut jo lapsuudesta saakka, mutta sokeuduttuaan vuonna 1882 maine parantajana ja tietäjänä alkoi saada huomiota.  Asiakkaita tuli Hätämaahan ympäri Suomen. Parannuskeinoina olivat niin kansanuskomukset ja -lääkintä kuin tietäjän näyt ja muun muassa potilaiden säikäyttäminen. Juho Luomajoki oli aikansa kuuluisuus, jonka kuolemasta 1914 vuonna uutisoitiin laajalti monissa sanomalehdissä.

Luomajoen radikaalia ajattelua osoitti muun muassa se, että hän uskoi myös psyykkisesti sairastuneiden paranemiseen, mitä sen ajan lääkäritkään eivät aina uskoneet. Samoin hän otti potilaansa kokonaisuuksina ja varallisuuteen katsomatta tasavertaisina. Tarinoita hänestä riitti kauhisteltavaksi ja asti ja tarinoita hänestä kerrotaan yhä.

Siikalatvan kunta on toteuttanut Suomen kulttuurirahaston tuella ja yhteistyössä Museo- ja tiedekeskus Luupin kanssa pienen kiertonäyttelyn tietäjän elämästä ja työstä.

 

Kuva bannerissa ja ylhäällä: Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmat.