Historian helmiä
Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmat

Kokoelmien aarteita

Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmavaraston hyllyillä majailee mitä mielenkiintoisimpia esineitä, joista osa ei ole koskaan päässyt käymään näyttelyissä esillä. Eikä ehkä pääsekään muun muassa huonon kuntonsa vuoksi. Tällä hetkellä karkea arvio museon esinemäärästä on noin 80 000.

Museon tutkijat esittelevät tällä sivulla vanhoja ja uudempia esineitä ja tarinoita niiden takana. Kuka teki Turkin sotaan lähtevälle nuorukaiselle hienon laukun? Mitä ihmettä tehdään neuleharpulla? Kuka kuljetti poljettavaa ompelukonetta pitkin eri mantereita?  Kuinka kauniita 1800-merkkausliinat ovatkaan ja mitä niiden tekijöistä tiedetään. Mitä kaikkea löytyykään Samuli Paulaharjun museohuoneen kirjahyllyjen kätköistä.

Tutkijat kertovat myös uusimmista hankinnoista pohjoispohjalaisilta suunnittelijoilta ja käsityön taitajilta. Kokoelmiin ovat päätyneet muun muassa Hyrmä-koru, Chilluminati-malliston collegepusero ja TiinaMari Keramiikkapajan pieneläimen tuhkauurna.

Tarinoita kokoelmien esineistä löytyy tämän verkkosivun oikean laidan linkin takaa. Tarinoita lisätään sivulle säännöllisesti. Uusimmista lisäyksistä kerrotaan Luupin somekanavilla ja verkkosivuilla.

Historian helmiä 2019Museon muumit

Ylen uusi Muumilaakso-animaatio toi rakastetut muumit nykypäivään 3D-animaatiohahmoina. Useamman sukupolven rakastamia Muumi-hahmoja löytyy museonkin kokoelmista. Nämä muumit on valmistettu käsityönä nahasta, turkiksesta ja Marimekon kankaista.

Museon muumeista löytyy lisätietoa ylhäältä Historian helmiä 2019 -linkistä.