Ihminen ja eläin - kykyjen koitos

TIEDEKESKUS TIETOMAA | 7.2. 2017–11.3.2018

Meno ja meininki palasi Tiedekeskus Tietomaan neljänteen kerrokseen! Vuoden 2017 vauhdikas Ihminen ja eläin – kykyjen koitos -näyttely avattiin toiminnannälkäiselle yleisölle helmikuun alussa.  Biologiaan pohjautuva näyttely kertoo ihmisen aisteista ja fysiikasta ja vertaa ihmisten sekä eläinten suorituskykyä eri tilanteissa.

Vauhdikkaassa näyttelyssä yleisö pääsee kokeilemaan omia fyysisiä kykyjään monissa hauskoissa laitteissa, jotka esittävät tulokset erilaisten eläinten näkökulmasta. Omia kykyjä kartoittavissa kohteissa voit verrata näkökykyäsi kotkan näköön ja kuuloasi delfiinin tai lepakon kuuloon. Sinulle selviää myös hyppäätkö pidemmälle kuin kirppu, näetkö yhtä hyvin kuin käärme tai oletko yhtä vahva kuin härkä.  Voit juosta kilpaa sian, hevosen kanan ja laiskiaisen kanssa. Puristusvoimaa voit verrata hain puruvoimaan ja puskutehoaan härän vastaavaan. Kaikki tiedämme, kuinka pehmeästi kissa putoaa jaloilleen, mutta kuinka pehmeästi itse hyppäät alas korokkeelta? Muuttohaukka ja tervapääsky ovat nopeita lentäjiä. Pystytkö saavuttamaan kättä heilauttamalla niiden nopeuden? Ja vaikka kengururotta on pikkuinen vipeltäjä, saat olla melkoinen loikkaaja, jos aiot yltää sen hyppypituuksiin.

Hauskassa ja haastavassa näyttelyssä on kaikkiaan 27 hauskan toiminnallista kohdetta, joissa opit eri eläinlajeista, ja mikä tärkeintä, itsestäsi! Laajasta kykyskaalasta saa vastauksia moniin kiintoisiin kysymyksiin.

Ihminen ja eläin, kykyjen koitos TOP5-laitteet:

1. Käärmeen silmät - miltä maailma näyttäisi käärmeen silmin?
2. Kuudes aisti - luotatko vaistoosi?
3. Juokse kuin gepardi - kuinka kovaan vauhtiin pystyt kiihdyttämään?
4. Vahva kuin härkä - kuinka lujaa pystyt puskemaan?
5. Lämpökamera - mitkä ovat ihmisen kuumat pisteet?

 

Vauhdikas tiedekeskusnäyttely on tsekkiläisen tiedekeskus Techmanian tuottama.