Jaakko Autio: OWLA
24.8.–26.11.2023

Miltä sisäinen tulva tuntuu? Voiko sitä padota vai ryöppyääkö se yli? Minkälaista tilaa voisi avautua, jos kaiken antaisi virrata? 

Tulvaa tarkoittava Owla juontaa juurensa muinaissuomalaisesta kielestä ja se toimii myös äänitaiteilija Jaakko Aution (s. 1981) uuden, monikanavaisen ääni-installaation lähtökohtana. Myös Oulu on saanut nimensä tulvivasta Oulujoesta. 

Tulva on vertauskuva ihmisen sisäisille tunnemyrskyille ja jakamattomille tunteille, sille hetkelle, jolloin kyyneleet soljuvat. Mielikuvat kasaantumisesta, virtaamisesta, pakahtumisesta ja antautumisesta vaikuttavat sävellyksen taustalla. Voisiko olla mahdollista, että jaetuksi tullessaan tunteet vapauttavat ja vahvistavat, solmivat yhteen?

Helsingissä asuva äänitaiteilija Jaakko Autio tutkii teoksissaan ihmisten välistä tilaa, sekä ihmisen kykyä sulautua itseään suurempaan kokonaisuuteen. Ylivieskasta kotoisin oleva taitelija vietti lapsuutensa Mmbourissa Senegalissa. Lapsuuden asuinpaikkojen vaikutukset ilmenevät Aution tavassa hahmottaa todellisuutta ja tehdä taidetta. Äänitaiteessa häntä kiinnostaa paikallisuus. Autio on valmistunut äänisuunnittelijaksi Taideyliopistosta. Hänen teoksiaan on esitetty sekä yksityisnäyttelyissä että ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla, viimeisimpänä mm. M_Itä? Nykytaiteen biennaalilla Joensuussa, Kogo Galleryssa Tartossa sekä Nart Galleryssa Narvassa.

Oulun taidemuseon hämärään Tasku-tilaan rakennettu ääniteos on sävelletty keväällä 2023 ja äänitetty Oulussa elokuussa 2023. Teoksessa kuultavat oululaiset kuorot ovat Cassiopeia, Cantio Laudis ja Tuiran Kamarikuoro.

Näyttelytilaan sijoitetuille tuoleille istuminen on suotavaa, voit myös vaihtaa paikkaa kuullaksesi erilaisia ääniä. Tilan keskelle sijoitettuun vesialtaaseen saa koskea.

Teoksen äärellä voi levätä.

Ääniteos avautuu, kun vierailija astuu tilaan ja siinä kuullaan puhetta ja laulua. Äänimateriaalia on 8 tuntia, joista tietokone arpoo kuultavia osioita.

 

Äänitaiteilija ja koollekutsuja: Jaakko Autio

Sävellys: Anna Voutilainen

Cassiopeia: Anna-Maija Multas, Eeli Antikainen, Henri Salin, Heikki Kuoppala, Jonna Nyrhinen, Katri Leppälä, Kirsi Valtiala, Lauri Tuovinen, Laura Metsävainio, Linda Pyykkönen, Malla Säkkinen, Maija Huhtinen, Moona Hakkarainen, Oona Sakko, Peppi Virtanen, Sakaria Pouke, Sohvi Nopanen

Cantio Laudis: Olli Heikkilä (Kuorojohtaja), Aino Puroila, Alisa Tervaniemi, Anna Joensuu, Emma Raappana, Henna Pärkkä, Helena Savolainen, Johanna Jaakkola, Katriina Jämsä, Lotta Heikkilä, Lotta Sippola, Meira Maaninka, Mette Hintsala, Pirta Pentikäinen, Saara Kolehmainen, Sanna Hautala, Sanni Myllyneva, Venla Katajala

Tuiran kamarikuoro: Satu Korpi (Kuoronjohtaja), Anu Kalliopuska, Pirjo-Riitta Silven, Eila Suvanto, Vuokko Annala, Ulla Savolainen, Maarit Nurmela, Päivi-Ilona Airisniemi, Kaisa-Mari Paananen, Marjo Okkonen, Harriet Tervonen, Jonna Pienihäkkinen, Tuula Kleemola-Laakso, Terttu Kortelainen, Juhani Miettunen, Antti Auer, Jyrki Okkonen, Jorma Pulkkinen, Antti Perttunen

 

Sivun kuvat: Jaakko Autio