Jaetut unet
Teoksia Heinon taidesäätiön kokoelmasta
OULUN TAIDEMUSEO | 5.10.2019–26.1.2020

Heinon taidesäätiön kokoelma kuuluu Suomen merkittävimpiin nykytaidekokoelmiin. Kokoelma on kauppaneuvos Raimo Heinon ja rouva Raini Heinon sekä heidän poikansa galleristi, taidehistorioitsija Rauli Heinon keräämä. Kokoelmassa on yli 1400 teosta 223 taiteilijalta 1950-luvulta tähän päivään. Heinon pariskunta hankki ensimmäiset teoksensa 1970-luvulla ja siitä lähtien nykytaiteeseen painottunut kokoelma on karttunut reippaaseen tahtiin yhteisiin mieltymyksiin perustuen.

Heinon taidesäätiön kokoelma tarjoaa monia erilaisia näkökulmia, joista Oulun taidemuseon näyttelyyn on valittu ”surrealistinen” polku ilman, että teokset tai taiteilijat edustaisivat juurikaan perinteistä surrealismia. Näyttelyn ajatuksellisena lähtökohtana on ollut kirjailija Vladimir Nabokovin toteamus, että sana ”todellisuus” on käyttökelvoton ilman lainausmerkkejä. Taiteilijat ovat mestarillisia todellisuuksien luojia, venyttäjiä ja jakajia. Noin kuudenkymmenen taiteilijan teoskokonaisuudessa voi sukeltaa mielikuvien, näkemysten ja kuvitelmien meressä ja hellittää hetkeksi arkitodellisuudesta, joka sekin on toisinaan ”aika surrealistista”.

Oulun taidemuseon ja Heinon taidesäätiön yhteistyössä tuottaman näyttelyn kuraattori on amanuenssi Elina Vieru.

 

Kuva ylhäällä: Petri Hytönen, Kylässä, vesiväri ja mustesuihkutuloste paperille, yksityiskohta, 2005. Kuva: Jussi Tiainen / Heinon taidesäätiö.
Kuva etusivun bannerissa:  Pekka Jylhä, Sirkus, täytetty valkoinen porsas, eri suuntiin pyörivä pallot, 1999-2000.

Petri Ala-Maunus, La-La Land, öljy kankaalle, 2012.

Anne Tompuri, Sarjasta Kasvot (14),
guassi ja pigmentti kankaalle, 
2013-2014

Marja Pirilä, Puhuva talo # 12, pigmenttivedos kuitupaperille, 2006.