Johanna Laaja – Ajan takaa
Oulun taidemuseon kiertonäyttely 1.12.2022–30.11.2023

Kuvataiteilija Johanna Laajan (s. 1977) öljyvärimaalauksissa Opel, Pickup, Transit II ja moni muu auto on hiljentynyt hylättynä metsänpeittoon ja pihamaan perälle. Entisaikojen silmäterät ovat vuosikymmenten aikana painuneet monelta suunnalta kasaan, mutta salaperäistä viehätystään ja särmäänsä ne eivät ole menettäneet. Laajan maalauksissa luonto autojen ympärillä jatkaa prosessejaan: se kurottelee, peittää ja rihmoittaa. Mennyt ja nykyisyys kietoutuvat maalauksissa kiehtovasti toisiinsa.

Suomussalmen kunnan Pyhäkylässä asuvan Johanna Laajan taiteellinen työskentely pohjautuu asuinympäristöön Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Hän työskentelee valokuvan pohjalta ja selvittää paikkoihin liittyvää historiaa ja tarinoita. Suosikkiautot ja -paikat voivat tallentua maalauksiin useista eri kuvakulmista ja vuodenkierron eri aikoina. Kuvataiteilijan työskentely on tullut paikkakunnalla yleiseen tietoon ja ennalta tuntemattomatkin ihmiset saattavat tulla kertomaan, mistä hylättyjä autoja löytyy.

Metsäautojen lisäksi Johanna Laajan aihepiiriin kuuluvat hylätyt asuinrakennukset ja sisäinteriöörit. Autot ja asuinmiljööt Laaja näkee inhimillisinä ja persoonallisina kertojina menneestä ajasta. Umpeen kasvaneet pihat ja ränsistyneet rakennukset, avohakkuut, pusikot ja ryteiköt ovat maisemallisesti yhtä tärkeitä kertojia kuin autot ja rakennukset.

Maalauksissaan Johanna Laaja haluaa kuvata laajemmin syrjäseudun elettyä elämää ja maaseudun tyhjenemistä. Korpiseudun hylätyt talot ja pihapiirit ovat kuvataiteilijalle eräänlaisia museoita, jotka kertovat paikallisten ihmisten lähihistoriasta ja elämäntyylistä.

Työ- ja asuintiloissaan Pyhäkylän vanhalla koululla Johanna Laaja järjestää yhdessä kuvataiteilijapuolisonsa Jaakko Heikkisen kanssa kesäisin näyttelyn. Galleria Taikavintin toiminnan ympärille on kehittynyt taidekollektiivi Taikavintti, joka pitää sisällään poikkitaiteellista toimintaa.

Kiertonäyttelyssä on kymmenen öljyvärimaalausta, joiden koko vaihtelee 35 x 45 cm ja 65 x 80 cm välillä

Tutustu Johanna Laajan verkkosivuihin tästä linkistä.
Avaa kiertonäyttelyn varauslomake tästä linkistä.

 

Kiertoaikataulu:
Joulukuu 2022: Kärsämäen kirjasto
Tammikuu 2023: Rantsilan kirjasto
Helmikuu 2023: Sotkamon kirjasto
Maaliskuu 2023: Alavieskan kunnankirjasto
Huhtikuu 2023: Haapajärven kaupunginkirjasto
Toukokuu 2023: Pyhännän kunnankirjasto
Kesäkuu 2023: Sofian Kammari, Utajärvi
Heinäkuu 2023: Kuusamon kirjasto

Elokuu 2023: Haapaveden kirjasto
Syyskuu 2023: Pyhäjärven kirjasto
Lokakuu 2023: Tillarigalleria, Nivala
Marraskuu 2023: Oulun taidemuseo, Satula-tila

Tarkat näyttelyajankohdat voit tarkistaa näyttelypaikasta.

 

Kuva bannerissa ja ylhäällä: Johanna Laaja, Metsänpeitossa (yksityiskohta), 2022, öljyväri kankaalle Kuva: Ninja Haaga.

Johanna Laaja, Kadetti, 2022, öljyväri kankaalle Kuva: Ninja Haaga.

Johanna Laaja, Opel, 2022, öljyväri kankaalle Kuva: Ninja Haaga.

Johanna Laaja, Kulotus, 2021, öljyväri kankaalle Kuva: Ninja Haaga.