Jouluista tunnelmaa
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | 30.11.2018–6.1.2019

Jouluinen tervehdys Pohjois-Pohjanmaan museosta!

Joulu on tullut museoon ja täällä vallitsee ihanan rauhallinen joulutunnelma. Eri aikakausien mukaan sisutetut huoneet on jälleen koristeltu kuhunkin tyyliin sopivin koristein ja joulukukin. Esimerkiksi 1700-luvun kustavilaisella pöydällä on perheraamattu ja lattialle on siroteltu havun oksia, kuten tuolloin oli tapana. 1890-luvun uusrenessanssipöydällä on ajan joulukukka-uutuus, hyasintti. 1930-luvun kamarissa tonttutyttö ihailee pöydällä olevaa paperista seimeä. Samaan aikakauteen sijoittuvassa koululuokassa on menossa kuusijuhla. 1970-luvun keittiössä ovat menossa viimeiset jouluvalmistelut: kinkku kypsyy uunissa ja pipareita leivotaan. 1970-luvun yliopisto-opiskelija on lähdössä kotiseudulleen joulun viettoon ja pakkaa laukkuunsa tikkipukua; kotiväelle on viemisinä joululahjoja.

Esillä on niin ikään museon tuottama jättijoulukalenteri, jonka jokaisessa luukussa on joulun perinnetietoa. Tämän kalenterin luukkuihin on lupa kurkistaa jo etukäteen!

Museossa on esillä KOPin  talon pienoismalli eli nukkekoti joulukalenterina. Talon 24 huonetta on sisustettu 1900-luvun alun tyyli mukaisesti. Tänä vuonna KOPin talo on osana Kakaravaara - lasten elämää Oulussa -näyttelyä, joten voit ihailla sitä museon vaihtuvien näyttelyiden tilassa. Pienoismallin todellinen esikuva eli Kansallis-Osake-Pankin talo sijaitsi Kirkkokatu 6:n ja Pakkahuoneenkatu 11:n kulmauksessa. Talo valmistui vuonna 1900. Suunnitelmat siihen laativat arkkitehdit Byström, Petrelius ja Penttilä. Pohjois-Pohjanmaan museo on valmistanut rakennuksesta 1:32 kokoisen pienoismallin. Komea kansallisromantiikkaa edustanut talo purettiin 1960-luvun alussa ja paikalle rakennettiin arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema uudisrakennus. Myös Kakaravaara-näyttely on saanut kevyen joulusilauksen. Pääset askartelemaan veikeän puisen tonttukoristeen itsellesi tai koristelemaan luokkahuoneen kuusen.

 

Tonttulan väen jouluaskareet

Vaatetusalan artesaani Sari Savénin valmistamat tontut ilahduttavat museokävijöitä myös tänä vuonna. Tonttuja on 24 ja ne ovat valloittaneet toisen kerroksen luokkahuoneen. Tontut taitavat olla tiedonjanoisia! "Jouluiset tontut on tehty Tilda-nuken kaavoilla ja pääosin kierrätysmateriaaleista. Niiden vaatteissa ja tarvikkeissa on hyödynnetty niin omat kangaskätköt ja liinavaatekomeron uumeniin unohtuneet lakanat kuin ystävien kaappien ylimääräiset esineetkin."