Jouluista tunnelmaa
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | 19.11.2019–5.1.2020

Jouluinen tervehdys museosta!

Joulu on tullut museoon ja täällä vallitsee ihanan rauhallinen joulutunnelma. Eri aikakausien mukaan sisutetut huoneet on jälleen koristeltu kuhunkin tyyliin sopivin koristein ja joulukukin. Esimerkiksi 1700-luvun kustavilaisella pöydällä on perheraamattu ja lattialle on siroteltu havun oksia, kuten tuolloin oli tapana. 1890-luvun uusrenessanssipöydällä on ajan joulukukka-uutuus, hyasintti. 1930-luvun kamarissa tonttutyttö ihailee pöydällä olevaa paperista seimeä. Samaan aikakauteen sijoittuvassa koululuokassa on menossa kuusijuhla. 1970-luvun keittiössä ovat menossa viimeiset jouluvalmistelut: kinkku kypsyy uunissa ja pipareita leivotaan. 1970-luvun yliopisto-opiskelija on lähdössä kotiseudulleen joulun viettoon ja pakkaa laukkuunsa tikkipukua; kotiväelle on viemisinä joululahjoja.

Esillä on niin ikään museon tuottama jättijoulukalenteri, jonka jokaisessa luukussa on joulun perinnetietoa. Tämän kalenterin luukkuihin on lupa kurkistaa jo etukäteen!

Museossa on esillä KOPin  talon pienoismalli eli nukkekoti joulukalenterina. Talon 24 huonetta on sisustettu 1900-luvun alun tyyli mukaisesti. Tänä vuonna KOPin talo on osana Kakaravaara-näyttelyä, joten voit ihailla sitä museon vaihtuvien näyttelyiden tilassa. Pienoismallin todellinen esikuva eli Kansallis-Osake-Pankin talo sijaitsi Kirkkokatu 6:n ja Pakkahuoneenkatu 11:n kulmauksessa. Talo valmistui vuonna 1900. Suunnitelmat siihen laativat arkkitehdit Byström, Petrelius ja Penttilä. Pohjois-Pohjanmaan museo on valmistanut rakennuksesta 1:32 kokoisen pienoismallin. Komea kansallisromantiikkaa edustanut talo purettiin 1960-luvun alussa ja paikalle rakennettiin arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema uudisrakennus. Myös Kakaravaara-näyttely on saanut kevyen joulusilauksen. Pääset askartelemaan veikeän puisen tonttukoristeen itsellesi tai koristelemaan luokkahuoneen kuusen.

Samaan aikaan joulutunnelmien kanssa museossa on esillä Valoa oululaisille – Hammarin Sähkö Oy 110 vuotta -pienoisnäyttely, joka tuo myös jouluista valoa pimenevään talveen. Hammarin Sähkö Oy:n ja Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmista on koottu kurkistus yrityksen toimintaan yli sadan vuoden aikana. Näyttelyssä voi tutustua muun muassa 1950-luvun Hammarin Sähkön liiketilan joulunäyttelyyn. Mukana on myös kuuluisa Hammarin joulupukki, joka on jo lähes 80 vuoden ajan somistanut Hammareiden näyteikkunaa tai liikettä. 

Tiernaristi vuonna 1954. Kuva Hammarin Sähkö Oy:n arkisto, Uuno Laukka.