Jouluista tunnelmaa
Pohjois-Pohjanmaan museo 23.11.2022–8.1.2023

Joulu on tullut museoon ja täällä vallitsee ihanan rauhallinen joulutunnelma. Eri aikakausien mukaan sisutetut huoneet on jälleen koristeltu kuhunkin tyyliin sopivin koristein ja joulukukin.

Esimerkiksi 1700-luvun kustavilaisella pöydällä on perheraamattu ja lattialle on siroteltu havun oksia, kuten tuolloin oli tapana. 1890-luvun uusrenessanssipöydällä on ajan joulukukka-uutuus, hyasintti. 1930-luvun kamarissa tonttutyttö ihailee pöydällä olevaa paperista seimeä. Samaan aikakauteen sijoittuvassa koululuokassa on menossa kuusijuhla. 1970-luvun keittiössä ovat menossa viimeiset jouluvalmistelut: kinkku kypsyy uunissa ja pipareita leivotaan. 1970-luvun yliopisto-opiskelija on lähdössä kotiseudulleen joulun viettoon ja pakkaa laukkuunsa tikkipukua; kotiväelle on viemisinä joululahjoja.

Nähtävä on myös  Kansallis-Osake-Pankin talon pienoismalli. KOP:in taloksi kutsuttu rakennus sijaitsi Kirkkokatu 6:n ja Pakkahuoneenkatu 11:n kulmauksessa. Talo Rakennettiin vuonna 1900. Suunnitelmat siihen laativat arkkitehdit Nyström, Petrelius ja Penttilä vuonna 1899. Rakennuksen sisätiloihin tehtiin muutoksia vuonna 1905. Komea kansallisromantiikkaa edustanut talo purettiin 1960-luvun alussa ja paikalle valmistui vuonna 1962 arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema uudisrakennus.

Pohjois-Pohjanmaan museo on valmistanut rakennuksesta 1:32 kokoisen pienoismallin. Malliin on rakennettu 24 erilaista koti- ja liikeinteriööriä.

Esillä on niin ikään museon tuottama jättijoulukalenteri, jonka jokaisessa luukussa on joulun perinnetietoa. Tämän kalenterin luukkuihin on lupa kurkistaa jo etukäteen!

Myös Merimiehenkotimuseo on täynnä joulun taikaa! Tervetuloa tutustumaan merimiesten joulun viettoon ja Oulun merelliseen historiaan. Joulukiireiden keskellä Merimiehenkotimuseoon voi piipahtaa nauttimaan joulutunnelmasta. Museo on sisustettu jouluiseen asuun.Museossa on jouluista puuhaa koko perheelle. Tutustu tarkemmin jouluiseen ohjelmaan. Museo on avoinna joulun aikana 9.12– 22.12.2022 ke–su 11–17 (ma–ti suljettu). Vapaa pääsy.