Kaija Hinkula PLAY
Oulun taidemuseon alakerran C-Sali
26.5.–11.9.2022

Mitä tapahtuisi, jos kuvittelisimme enemmän? Onko mahdotonta ajatella uusia sääntöjä tai vapautua olemassa olevista? Onko mahdollista luoda vaihtoehtoisia loppuja? 

Kaija Hinkulan PLAY kutsuu katsomaan jokapäiväistä ympäristöä toisenlaisesta vinkkelistä.  Näyttelyn englanninkielinen nimi viittaa suomeksi leikkiin, peliin sekä näytelmään. Mielikuvitus ja vapaus ovat olleet taiteilijan lähtökohtina hänen rakentaessaan tilallista maalausinstallaatiota, jossa arkiset elementit asettuvat uusiin asentoihin.   

Hinkulan taiteellinen työskentely paikantuu laajennetun maalauksen kontekstiin, jossa perinteinen kaksiulotteinen maalaus levittäytyy tilalliseksi kokemukseksi. Tällä laajennetulla kentällä maalauksen traditiosta tutut väri, maali ja sommitelma yhdistyvät kuvanveiston ja tila-aikataiteen menetelmiin.  

Taiteilijalle PLAY on myös tutkielma taidemuseon tilasta ja kaikessa värikyydessään se rinnastuu postminimalistisen taiteen perinteeseen, jossa niukkojen geometristen muotojen rinnalla teoksissa näkyvät myös yhteiskunnalliset pohdinnat. Maalausinstallaatio ottaa haltuunsa taidemuseon alakerran C-salin, jossa teoselementit asettuvat seinien lisäksi tilan tukirakenteisiin ja lattialle. Teokseen voi tutustua sen lomassa kulkien. 

Oululainen kuvataiteilija Kaija Hinkula (s. 1984 Kuopiossa) valmistui kuvataiteilijaksi Saimaan Ammattikorkeakoulusta 2008 sekä kuvataiteen maisteriksi Helsingin Kuvataideakatemiasta 2021. Hinkula on pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla vuodesta 2007 lähtien. Hänen teoksiaan on mm. Suomen valtion sekä Oulun taidemuseon kokoelmissa. Vuonna 2021 Hinkula toteutti julkisen teoksen Kummeli Oulun Kanavarantaan. Hinkula työskentelee K2 taiteilijatalossa Oulun Hiukkavaarassa. 

 

Keskus­te­luoppaat

Kesä-elokuussa vaeltavat keskusteluoppaat ovat tavattavissa näyttelysaleissa ti–su klo 10–11 ja 17–18. Keskusteluoppaan kanssa voit jutella näyttelyistä tai kysyä niihin liittyviä kysymyksiä. Heidät tunnistaa rintamerkistä.

 

Kuva ylhäällä: Kaija Hinkula: Play II (The Globe), yksityiskohta, 2022, mdf, spray, alkydimaali, keramiikka, karttapallo, muovikasvi, metallitanko, kuusenjalka.
Kuva bannerissa: Kaija Hinkula: Play I (TicTacToe), 2022, mdf, alkydimaali, keramiikka, tikkaat, haitariputki.

Kaija Hinkula: Play III (Building up the Paradise), 2022, mdf, alkydimaali, kangas, salaojaputki, haitariputki.

Kaija Hinkula: Play I (TicTacToe), 2022, mdf, alkydimaali, keramiikka, tikkaat, haitariputki.