Rohkea. Ajassa. Aito. Suomen rakastetuin Koru 80 vuotta

19.1.–4.3.2017

Vuosi 2017 on suuri juhlavuosi koko Suomelle. Vuosi on erityinen myös Suomen tunnetuimmalle koruyritykselle Kalevala Koru Oy:lle, joka täyttää samana vuonna 80 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi yritys esittelee Rohkea. Ajassa. Aito. Suomen rakastetuin Koru 80 vuotta -näyttelyn, joka on myös osa Suomi 100-ohjelmaa.

Suomen rakastetuimman korun, Kalevala Korun 80-vuotisjuhlanäyttely aloittaa kiertonsa Oulusta. Kalevala Korun tuotannossa on ainakin kolme korua, joilla on yhteydet kaupunkiimme. Vuonna 2005 tuotantoon otettiin Börje Rajalinin suunnittelema  Oulun sormus, jonka esikuvana on oululaisen kultaseppä Johan Imbergin vuonna 1855 suunnittelema vihkisormus. Sormus ei ole enää tuotannossa mutta alkuperäinen sormus on esillä Pohjois-Pohjanmaan museon perusnäyttelyssä. Oulun kaupungin 400-vuotisjuhlan yhteydessä vuonna 2005 julkaistiin Oulun Korun tilaustyö, tervahautaa muistuttava Tervasta teknologiaan – Oulu 400 vuotta  –korusarja. Mari Saaren suunnittelemassa korussa yhdistyvät menneisyys ja nykyteknologia mielenkiintoisella tavalla. Uusin Oulu-aiheinen korusarja on vuonna 2016 yksinoikeudella Oulun Korulle suunniteltu Tiernatähti, jonka muotokielestä vastaa Taru Harmaala Chaloff.

Kalevala Korun juhlanäyttely tuo esiin yrityksen roolia suomalaisessa yhteiskunnassa kautta vuosikymmenten.

– Haluamme juhlia yhdessä Suomen ja suomalaisten kanssa. Siksi tuomme kuudelle suomalaiselle paikkakunnalle juhlanäyttelyn, joka yhdistää yrityksemme tarinan suomalaisiin yhteiskunnallisiin ja ajankohtaisiin teemoihin ja samalla peilaa esimerkiksi naiseuden roolia ja sen muutosta viime vuosikymmeninä. Haastamme myös näyttely-yleisöä pohtimaan tulevaisuuden mahdollisuuksia kanssamme, toteaa Kalevala Korun toimitusjohtaja Riitta Huuhtanen.

Näyttely rakentuu kuuden eri teeman eli näyttelytilan kautta:

1. Kalevala Koru syntyy naisten rohkeudesta
2. Suomalaista käsityötä ja huipputeknologiaa
3. Modernia korumuotoilua ja muotia
4. Ennakkoluulotonta yhteistyötä
5. Arvoista tekoihin
6. Tulevaisuutta luomassa

Teematilojen ohessa näyttelykävijä voi tutustua esillä oleviin yli 200 eri koruun kahdeksan vuosikymmenen ajalta. Näyttelyn eri teemat esitellään videoiden, valokuvien ja tarinoiden kautta kiinnostavalla ja monipuolisella tavalla. Näyttelykävijä voi virtuaalisen videon kautta solahtaa Kalevala Korun tehtaalle Helsingin Pitäjänmäkeen seuraamaan koruvalmistusta tai päästä kokeilemaan omia sepäntaitojaan kultasepän työpisteessä.

Näyttelyn on suunnittelut ja toteuttanut Kalevala Korun oma työryhmä. 

NÄYTTELYN EKSTRAT

Opastukset ja työpajat

Kalevala Koru -näyttelyyn voi tilata opastuksen joko työpaikkaporukalle, seuralle (hinta 30 €) tai kuntoutus- ja koululaisryhmälle (maksuton). 

Näyttelyyn yhteydessä on korutyöpajoja, jotka toteutetaan yhteistyössä Oulun seudun ammattiopiston, Myllytulli-Pikisaari -yksikön jalometallialan opiskelijoiden kanssa.

Tiedustelut suoraan opastusten ja työpajojen vetäjiltä
puh. 050 526 2819