Kasvu ja lähtö – Hiukset auki
OULUN TAIDEMUSEO | 11.5.–15.9.2019

Tukka hyvin, kaikki hyvin! Hiukset eivät todellakaan ole yhdentekevä asia ihmiselämässä tai taiteessa. Hiukset kuuluvat kehoon, mutta muodostavat oman erityisen kokonaisuutensa. Hiukset tai hiuksettomuus määrittelevät keskeisesti ulkonäköä ja hiusten käsittelyyn uhrataan varoja ja aikaa. Hiukset ovat sotkeutuneet kaikkialle; mytologiaan, uskontoon, politiikkaan, talouteen, etnisyyteen, luokkaan, sukupuoleen, seksuaalisuuteen, ikään, terveyteen, sairauteen, taiteisiin ja populaarikulttuuriin. Kuvataiteilijoille hiuksilla on yllättävänkin voimakas symboliarvo materiaalina, mutta myös tarinoiden, merkitysten ja mielikuvien kantajana.

Näyttelyn idea lähti liikkeelle postikortista, johon oli painettu Ateneumin taidemuseon kokoelmissa oleva Aune Mikkosen grafiikan teos Palmikko (1977). Nyt teos on näyttelyssä kunniapaikalla. Oulun taidemuseon ja Pohjois-Pohjanmaan museon yhteistyönä syntyneessä näyttelyssä on toinen toistaan kiehtovampia teoksia yli kolmeltakymmeneltä nykytaiteilijalta sekä hiuksiin liittyvää historiallista esineistöä Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmista.

 

Kuva ylhäällä: Raakel Kuukka, Huiskis, pigmenttivedos, diasec, ed. 2/5, Jenny ja Antti Wihurin säätiön kokoelma, 2011. Kuva: Arto Liiti.

Noora Schroderus, Herttakuningatar, kirjonta Englannin punnalle, satiininauha, kehys, Serlachius-museot, 2016.

Jouko Korkeasaari, Kateus, installaatio, 
Oulun taidemuseon kokoelma, 2010. 

Jarmo Mäkilä, Nimetön sarjasta Uponnut Atlantis, akryyli, Oulun taidemuseon kokoelma, 1983.
Kuva: Mika Friman.