Kati Leinonen – Äimärautio

OULUN TAIDEMUSEO | 15.6.–8.9.2019

Valokuvataiteilija, TaM Kati Leinonen (s. 1974) aloitti ratsastusharrastuksen Oulun Äimäraution talleilla 7-vuotiaana. Iso-Britanniassa vietettyjen opiskeluvuosien jälkeen hän palasi rakkaan harrastuksensa pariin reilut kymmenen vuotta sitten ja nykyisin Leinonen ratsastaa lähes päivittäin omalla hevosellaan. Aikuisiällä lajiksi on valikoitunut kouluratsastus.

Äimäraution hevosurheilualue sijaitsee noin 3 kilometriä Oulun keskustan eteläpuolella. Alueella toimii Suomen pisimpään samalla paikalla sijainnut ravirata, joka perustettiin 1908 ja Pohjois-Suomen suurin ja perinteikkäin ratsastusseura, Oulun ratsastajat ry. Erilaiset tapahtumat mukaan laskettuna alueella vierailee vuosittain noin 100 000 kävijää.

Äimärautio on Kati Leinosen ensimmäinen pitkäkestoinen dokumentaarinen valokuvaprojekti, jota hän kuvasi vuosina 2015–2017. Samanniminen valokuvakirja julkaistiin syksyllä 2018. Äimärautio-valokuvasarjan teoksia on aiemmin nähty mm. Suomen valokuvataiteen museossa, mutta laajimmillaan kokonaisuus on esillä Oulun taidemuseossa, jossa on mukana myös hevosen olemusta ja estetiikkaa tutkiva uusi videoinstallaatio.

Tallien kasvattina Leinonen on osa yhteisöä, jossa hevoset ovat totaalisen sitoutumisen kohde, intohimo ja elämäntapa. Äimärautio-sarjan teoksissa hän tarkastelee nykypäivän hevoskulttuuria, hevosen ja ihmisen rinnakkaiseloa sekä pohtii omaa kiintymystään hevosiin. ”Kuvani heijastavat hevosten ympärilleen levittämää ilmapiiriä. Arkinen toiminta hevosten kanssa on merkityksellistä. Se on kokonaisvaltainen kokemus, joka saa aikaan minussa jotain sanoinkuvaamatonta, jota ei tapahtuisi ilman hevosta. Hevonen on lohtu ja ilo.”

Leinosen valokuvissa Äimärautio näyttäytyy rosoisen kauniina maisemina ja miljöökuvina, mutta myös viitekehyksenä ihmisten ja eläinten muotokuville ja erilaisille detaljikuville. ”Muotokuva on minulle paikka toisen kohtaamiselle. Kameran kanssa kohtaaminen on luontevampaa ja siten helpompaa. Muotokuva pitää sisällään katsomisen ja katsotuksi tulemisen rituaalit.” Yksi näyttelyn muotokuvista, Leinosen omakuva nimeltä Jälkikäteen kisasi viime vuonna Taylor Wessing Photographic Portrait Prize -palkinnosta ja oli esillä arvostetussa National Portrait Galleryssä Lontoossa. Muotokuvan olemusta Leinonen tutkii myös työn alla olevassa väitöskirjassaan Lapin yliopiston Taiteiden tiedekuntaan.

Kati Leinosen Äimärautio-näyttelyn yhteyteen, erilliseen näyttelysaliin on rakennettu lapsille ja lapsenmielisille toiminnallinen tila, jossa voi hoitaa keppihevosia, rakentaa esterataa, lukea hevosaiheisia kirjoja ja lehtiä tai askarella hevosaiheen parissa. Tilan ovat suunnitelleet museolehtori Laura Lampinen ja vs. amanuenssi Mirka Kortesoja. Tervetuloa kesäiseen heppamaailmaan!

 

Kuva ylhäällä: Kati Leinonen, Aidattu, osa teoksesta, pigmenttivedos, 2016.
Kuva etusivun bannerissa: Kati Leinonen, Aina mukana, pigmenttivedos, 2016.

Kati Leinonen, Toipilas, pigmenttivedos, 2016.

Kati Leinonen, Tappio kauniina päivänä, pigmenttivedos, 2016.

Kati Leinonen, Jälkikäteen (omakuva), pigmenttivedos, 2017.