Arkeologinen näyttely

Kierikkikeskuksen arkeologisessa näyttelyssä esitellään Suomen ja erityisesti Kierikin seudun kivikautta monipuolisesti ja havainnollisesti. Näyttely kertoo kiehtovaa tarinaa Pohjois-Pohjanmaan esihistorian varhaisimmista vaiheista, alkaen jääkaudesta ja päättyen kivikauden loppuun. Näyttely perustuu uusimpaan arkeologiseen tutkimustietoon, joka esitetään helposti ymmärrettävässä ja kiinnostavassa muodossa. Nähtävää ja opittavaa on paljon kaikenikäisille.

Kierikissä vierailijalle tulevat tutuiksi jääkauden jälkeinen maankohoaminen, ilmastonmuutosten vaikutus luontoon ja ihmisten elämään, kivikautiset kauppayhteydet, muinaiset elinkeinot sekä monet kädentaidot. Jääkauden ajalta näyttelyssä on esillä Iijoen varrelta löydetty mammutin poskihammas. Arkeologisilla kaivauksilla löydetyt tuhannet esihistorialliset esineet todistavat Kierikin alueen olleen kivikaudella vaurasta ja tiheään asuttua seutua. Kaivauslöydöt saavat mielikuvituksen liikkeelle. Jatkuvasti nähtävillä olevat lyhytfilmit havainnollistavat, kuinka esineitä on kivikauden aikana valmistettu. Useat näyttelyn esineistä ovat päätyneet Kierikkiin kivikaudella kaupankäynnin myötä satojen kilometrien päästä, meripihkakorut jopa Baltian alueelta saakka. Esittelemme vuosittain myös viimeisimpiä Kierikin yleisökaivauksilla maasta paljastettuja löytöjä.

Näyttelykierroksen aikana näet ainutlaatuisia muinaisesineitä: hienosti hiottuja kivikirveitä, piikivestä tehtyjä nuolenkärkiä, saviastioiden kappaleita ja Purkajasuosta esiin kaivettuja puisten kalanpyydysten osia. Opit, että jotkin taidot ovat säilyneet aivan samanlaisina tuhansia vuosia. Moni yllättyy siitä, kuinka kekseliästä kivikauden väki onkaan ollut, ja miten kauniita, taitavasti työstettyjä esineitä he ovat valmistaneet.

Näyttelyssämme kohtaat monta yllätystä, kuten metsäpeurahirvaan, karhun sekä hylkeenpyynnissä koiransa kanssa olevan kivikautisen metsästäjän. Välillä voit istahtaa tuokioksi  levähtämään pehmeälle taljalle kivikautistyyliseen taloon tai käydä katsomassa auditoriossamme kivikauden elämästä kertovan Aurinkokivi-filmin. Vierailulla voit myös lähettää sähköpostiisi kivikausiselfien itsestäsi kivikausiasuun pukeutuneena.