Kohtaamista – Teoksia Lähde!-hankkeista
Oulun taidemuseon kiertonäyttely 2.5.2023–30.4.2024

”Tunnekuvassa katson ihmistä lempeästi kameran linssin läpi. Ryhmän kanssa työskennellessäni tajusin, että myös nämä ihmiset katsovat minua lempeästi”, taidekummi Martu Väisänen

Oulun taidemuseon Kohtaamista-näyttelyssä on mukana taideteoksia kolmeltatoista taiteilijalta Utajärveltä, Iistä, Simosta ja Oulusta.

Utajärveltä mukana ovat Veikko, Anu, Markku, Leena ja Anneli. Heidän taiteellinen työskentelynsä yhdistyy kuva- ja mediataiteilija Tuomo Kangasmaan valokuvasarjoihin. Veikko osallistuu näyttelyyn myös piirustuksillaan. Iistä on mukana neljä taiteilijaa. Paavo, Liisa ja Ruusunen ovat taiteilija, valokuvaaja ja kulttuurin monitoimija Martu Väisäsen Tunnekuvissa esiintyviä taiteilijoita. Johannes Kostaja saa inspiraation taiteen tekemiseen kauhuelokuvista. Simosta mukana ovat Ari Vuokila ja Kirsi Kaukoniemi tussipiirustuksella ja akvarellilla.

Näyttelyyn sisältyy lisäksi dokumentaarisia valokuvia Simon ja Pudasjärven yhteisötaiteen teoksista sekä qr-koodien kautta tutustuttavia video- ja ääniteoksia. Näissä taideprojekteissa taidekummeina ja projektitaiteilijoina ovat toimineet Talvikki Pisilä, Tuomo Kangasmaa, Heidi Ranta ja Mika Kiviniemi.

Joistain näyttelyn taiteilijoista käytetään vain etunimeä tai keksittyä taiteilijanimeä. Syynä tähän on taiteilijoiden tai omaisten toive.

Näyttelyn teokset ovat syntyneet taideprojekteissa Oulunkaaren kuntayhtymän ja Iin Taidekeskus KulttuuriKauppilan hankkeissa. Lähde! Taiteesta voimaa arkeen -hankkeessa (2017–2020) kokeiltiin uudenlaisia toimintamalleja taiteen hyödyntämisessä sote-palveluissa.  Lähde! Taiteesta osallisuutta -hankkeessa (2020–2023) juurrutettiin taidetyötä osaksi kuntien ja hyvinvointialueiden palveluja. Hankkeet toteutettiin Oulunkaaren alueella Iissä, Pudasjärvellä, Simossa, Utajärvellä ja Vaalassa.

Näyttelyssä on tutustuttavissa Lähde!-manuaali, joka kiteyttää ohjeet taidekummien ja projektitaiteilijoiden palkkaamiseen hyvinvointitaiteen toimintaan ja yhteisötaiteen projekteihin kunnissa ja hyvinvointialueella. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Lähde! Taiteesta osallisuutta -hankkeen kanssa.

Näyttelykokonaisuus sisältää kehystettyjä paperipohjaisia piirustuksia, akvarellin ja valokuvia sekä kevyelle kapalevylle pohjustettuja valokuvateoksia. Kaikki 15 teosta ovat seinälle ripustettavia. Teosten koot vaihtelevat 73 x 53 cm ja 41 x 31 cm välillä. Teosluettelossa kerrotaan teoksista lisää.

Näyttelyä lainataan myös omatoimikirjastoihin. Näyttelyn lainausmaksun lisäksi näyttelyn lainaaja tekee näyttelyilmoituksen ja maksaa tekijänoikeuskorvauksen Kuvasto ry:lle. Maksu määräytyy pääsymaksuttomien näyttelyiden korvauskäytäntöjen mukaan ja on Kohtaamista-näyttelystä n. 300 €. Kuvasto ry tilittää käytäntöjensä mukaisesti tekijänoikeuskorvauksen Kuvastoon kuuluville taiteilijoille.  

Avaa kiertonäyttelyn varauslomake tästä linkistä.
Tutustu Lähde!-manuaalin PDF-versioon tästä linkistä

 

 

Kuva ylhäällä ja bannerissa: Simon työpajan reliefi. Työpajan vetäjänä toimi taidekummi Tuomo Kangasmaa, kuva: Mika Friman

Simon työpajan reliefi, 2021, kuva: Tuomo Kangasmaa

Revontuli-penkit ja Pudasjärven Työkeskuksen Taidepenkki-taideprojektin osallistujia, kuva: Mika Friman

Kollaasi Veikon piirustuksista, 2021, Tuomo Kangasmaan arkisto, kuva: Mika Friman

Omenapenkki, 2021, Pudasjärven Työkeskuksen Taidepenkki-taideprojekti, kuva: Mika Friman

Tuomo Kangasmaa, Veikko, valokuvasarjasta Haaveet on mun vaatteet, 2021