Minna-Liisa ja Jouni Kostaman kokoelma

OULUN TAIDEMUSEO | 26.9.—12.11.

Oululaisten Minna-Liisa ja Jouni Kostaman taidekokoelmaan on hankittu keräilijöidensä näköistä, kodin sisustukseen soveltuvaa kuvataidetta. Yli kaksikymmentä taideteosta käsittävässä lahjoituskokoelmassa on näkyvissä alueellinen ja kansainvälinen ulottuvuus. Siinä on edustettuna niin oululaisia kuvataiteilijoita kuin saksalaisen Düsseldorfin koulukunnan romanttis-realistisia taidemaalareita ja -graafikoitakin.

Jouni Kostama sai ensi kosketuksensa kuvataiteen maailmaan jo nuorena, sillä hänen isoisänsä Aarno ja sittemmin enonsa Alpo Sutinen pitivät arvostettua Sutisen taide- ja kehysliikettä Isokadulla Oulussa. Liikkeestä Jouni Kostama teki myös ensimmäiset teoshankintansa. Kuvataide on aina ollut vahva osa hänen elämäänsä. Oman paikallisen kosketuksensa lahjoituskokoelmalle luovat edesmenneiden tunnettujen tekijöiden, Aukusti Koiviston maisema- ja kaupunkinäkymät, Olli Seppäsen melankolinen Omakuva, Martti Tarvaisen kansankuvaus Kalastajat yönuotiolla ja Juhani Hakalahden kubistinen Asetelma. Tämän vuosituhannen puolelle ajoittuvaa alueellista tuotantoa edustavat Markku Keinosen talvista Oulua esittävät akvarellimaalaukset ja Taruliisa Warstan tunnelmalliset, herkkiä yksityiskohtia tulvillaan olevat serigrafiat. Minna-Liisa ja Jouni Kostaman yhteinen keräilijätaival sai alkunsa Taruliisa Warstan teosten myötä.      

Jouni Kostama toimi noin kymmenen vuoden ajan asiantuntija- ja johtotehtävissä Saksassa, mitä kautta hän kiinnostui düsseldorfilaisesta kuvataiteesta. Sen seurauksena kokoelmaan päätyivät Alfred Hollerin (1888–1954)  ja Karl Meyer-Nietingin (1900–1980) keskieurooppalaiset maisemamaalaukset, ja lastenkirjailijanakin tunnetun Gustav Süsin (1823–1881) viehättävästi lapsen kehitysaskeleita kuvaava grafiikan vedos. Merkittävä osa Minna-Liisa ja Jouni Kostaman kokoelman taideteoksista on hankittu ulkomailta, kuten esimerkiksi Daniel Castanin (s.1959) satama- ja katunäkymät galleriasta Aix en Provencesta Etelä-Ranskasta. Taidekeräilyn myötä Jouni Kostama innostui myös kuvataiteen tekemisestä, ja nykyisin hän maalaa öljymaalauksia. Se omin työskentelytapakin, paksu öljyvärikerros ja palettiveitsi, on jo löytynyt.  

Aukusti Koivisto, Merikoski (Lassinkallio), 1931. Kuva Mika Friman.

Karl Meyer-Nieting, Hampurin satama, 1951. Kuva Mika Friman.

NÄYTTELYYN LIITTYVÄT TAPAHTUMAT

Vapaa pääsy taidemuseoon 19.9.–12.11.