Koulut ja päiväkodit
Museo- ja tiedekeskus Luuppi on omaperäinen historian, taiteen ja tieteen kokonaisuus, jonka kertomat pohjoiset tarinat saavat lapset innostumaan, oppimaan ja ihmettelemään. Luuppi on monipuolinen suurennuslasi, jonka avulla jokainen voi tutkia pohjoisen elämän ilmiöitä ja esineitä lähempää. Tarinoiden maailmaan pikku vieraat voivat sukeltaa monipuolisissa näyttelyissä, toiminnallisissa opastuksissa sekä oivalluksia ja iloa tarjoavissa oppimisympäristöissä kuten työpajoissa.
Luupin kokonaisuuteen kuuluvat suurimpina Pohjois-Pohjanmaan museo, Oulun taidemuseo, Tiedekeskus Tietomaa, Turkansaaren ulkomuseo ja Kierikkikeskus. Kesäisin avoinna olevia pienempiä erikoismuseoita ovat Oulunsalon kotiseutumuseo, Merimiehenkotimuseo, Pateniemen sahan museo ja Oulun linnan kellari.
Luupissa on tarjolla erilaisia toimintapaketteja koulu- ja päiväkotiryhmille: leirejä, elämyspaketteja, näyttelyesittelyjä, kiertonäyttelyitä ja työpajoja.

TAIDE
Taidemuseo tarjoaa kouluille erilaisen oppimisympäristön, jonka kautta voi löytää ilmiöitä, tehdä oivalluksia ja tulla itse tekemään taidetta. Oulun taidemuseo tarjoaa koululaisille taiteellista toimintaa, josta erityisen suosittuja ovat toiminnalliset opastukset sekä taidepajat.
Taidekasvatus on muun muassa näyttelyopastuksia ja taidepajoja sekä kiinteää yhteistyötä kaupungin koulujen sekä Oulun yliopiston opettajakoulutuksen kanssa. Taidekasvatus yhdistetään usein opetuksellisista lähtökohdista katsoen erityisesti kuvataiteisiin liittyväksi. Nykysuuntaus kouluissa on kuitenkin ilmiöpohjaisessa oppimisessa, jossa taidetta voidaan tarkastella eri perspektiiveistä, perinteiset oppiainerajat häivyttäen. Lisää tietoa: hanna-leena.ruottinen(at)ouka.fi tai satu.larivaara-heikkala(at)ouka.fi.
Hinnasto:
Käynti taidemuseossa on oppilaille ilmainen
Perusopastus 30 euroa
Toiminnallinen opastus 50 euroa
Työpajojen hinnat vaihtelevat
Lisää tietoa sekä hintatiedustelut: hanna-leena.ruottinen(at)ouka.fi tai satu.larivaara-heikkala(at)ouka.fi.
Ohjeita ryhmävierailuun.
Rento meininki -etätaidepaja
Rento meininki -näyttelystä kertova video johdattaa katsojan ongelmaratkaisutehtävien kautta tutustumaan naivismiin ja muutamiin valikoituihin teoksiin hieman tarkemmin. Kokonaisuus sisältää myös ohjeistuksen taidepajaan sekä kirjallisen materiaalin ohjaajalle kokonaisuuden käyttämiseen. Etätyöpaja sopii hyvin esimerkiksi alakoululuokille ja eskariryhmille. Siirry taidepajaan tästä linkistä.
Muksuboxi
Muksuboxi on suunniteltu perheiden, päiväkotien ja alkuopetuksen ryhmien taidenäyttelykäynnin tueksi. Fyysisesti muksuboxi löytyy Oulun taidemuseon ensimmäisestä kerroksesta ja renkaallisen tehtävälaatikon saa ottaa mukaansa kierrokselle. Laatikosta löytyy ohjeet ja materiaalit neljän taideteoksen yksityiskohtaisempaan toiminnalliseen tarkasteluun lasten kanssa. Linkissä olevat ohjekortit löytyvät muksuboxista, mutta voit halutessasi tutustua tehtäviin jo etukäteen. Muksuboxeja on taidemuseolla kolme ja voit halutessasi varata ne käyttöösi (esim. päiväkotiryhmän tullessa vierailulle) asiakaspalvelustamme.
Tulostettavat materiaalit / Printable materials (pdf)
Muksuboxi, ohjeet ja tehtävät
Children’s activity box, instructions and assignments
Taidekaapit
Oulun kaupungin päiväkoteihin on maksutta lainattavissa taidekaappeja Oulun taidemuseolta. Taidekaapit sisältävät pienen taidenäyttelyn sekä oheismateriaalin. Taidekaappien sisällöt päivitetään aika ajoin, ja tällä hetkellä lainattavissa ovat taidekaapit Metsänväki sekä Aurinkokukka ja metsän kahina. Tutustu tarkemmin taidekaappeihin.

KIVIKAUSI
Kierikkikeskus tarjoaa päiväkodeille ja kouluille hienon ympäristön menneitten aikojen elämään tutustumiseen. Kierikissä vieraileminen toimii oivallisena alkusysäyksenä herättämään kiinnostusta esihistoriaa ja muinaisten taitojen oppimista kohtaan.
Päiväkoti- ja esikouluryhmiä varten Kierikkikeskukseen on räätälöity Kivikautta lapsille -ohjelmapaketti. Koululaisryhmät puolestaan viettävät unohtumattomia hetkiä Esihistoria tutuksi -ohjelman parissa. Lisää tietoa elämyspaketeista.
Lisää tietoa: 050 410 7309, asiakaspalvelu(at)kierikki.fi

HISTORIA
Turkansaaren ulkomuseoalue on oivallinen retkikohde niin päiväkoti-ikäisille kuin koululaisillekin. Turkansaaressa voi perehtyä Oulujokivarren vanhoihin elinkeinoihin kuten karjanhoitoon, kalastukseen ja tervanpolttoon sekä asumiskulttuuriin. Retkelle voi ottaa mukaan omat eväät tai käyttää museokahvilan palveluita sen aukioloaikoina.
Teemaopastukset:
"Vie mennessäs, tuo tullessas"
Toiminnallisen kierroksen aikana tutustutaan maalaistalon elämään ja piipahdetaan mm. tuulimyllyssä ja savupirtissä.
Ohjelman kesto on noin tunti
Oppilaiden maksimimäärä per opas on 20 henkeä.
Ohjelma soveltuu erityisesti esikoulu ikäisille ja 1-3 luokkalaisille.
max 20 oppilasta 50 euroa
Tervan historia
Ohjelmassa tutustutaan tervan historiaan ja päästään kokeilemaan tervahaudan valmistusta. Käymme tutustumassa vanhoihin tervaveneisiin ja opimme elämästä Oulujoella 1800-luvulla.
Ohjelman kesto on noin 1 tunnin.
Ohjelma soveltuu 2-6 luokkalaisille.
max 20 oppilasta 50 euroa
Lisää tietoa: turkansaari(at)ouka.fi

JALKAUTUMISTA
Oulun taidemuseo ja Pohjois-Pohjanmaan museo tekevät yhteistyötä Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen kehittämisyksikkö Alaköökin kanssa toimimalla kulttuurikummina. Kulttuurikummius on vuorovaikutteista toimintaa. Museoiden henkilökunta jalkautuu päiväkotiin ja järjestää jotain historiaan tai taiteisiin liittyvää aktiviteettia lapsille. Se voi olla vaikkapa taidekuvien katselua ja keskustelua. Päiväkodin lapsiryhmä on vastavuoroisesti tervetullut museoon kulloinkin esillä olevaan näyttelyyn.

TIEDE
Tietomaa toimii paitsi koko perheen hauskana vierailukohteena niin myös loistavasti opetusta ja oppimista tukevana ympäristönä. Siksipä se sopii erinomaisesti vierailu- ja luokkaretkikohteeksi erikokoisille koulu- ja päiväkotiryhmille.
Lukuisat tieteen eri aloille linkittyvät kohteet ja vaihtuva teemanäyttelytarjonta tarjoavat aina jotain uutta ihmeteltävää ja koettavaa. Toiminnallinen ja elämyksellinen ympäristö tarjoaa sekä mielekästä tekemistä että myös motivoi tutustajaansa, jolloin opetus-oppimistilanne saa aivan uusia ulottuvuuksia. Tietomaassa järjestettävät teematapahtumat antavat kävijälle mahdollisuuden syventää tietojaan.
Tiedenäytökset ja Tiedeluokka
Tiedenäytös on tiedeoppaan vetämä esitys, jossa tieteen kiehtovaa maailmaa lähestytään viihteellisesti. Ensisijaisena kohderyhmänä ovat perusopetuksen vuosiluokat 1–6. Esitys kestää noin 30 minuuttia ja ryhmän enimmäiskoko on 30 henkilöä.
Tiedeluokka on Tietomaan opetus- ja koululaisyhteistyön ohjattujen toimintojen pääasiallinen ympäristö. Tiedeluokka tarjoaa niin tilat kuin välineetkin sekä tarvittaessa myös työskentelyohjeet valmiiden oppilastöiden toteuttamiseen. Työskentelyn suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa opettaja itse. Kohderyhmänä ovat lähinnä perusopetukset vuosiluokat 1–6. Kokeellisessa työskentelyssä ryhmän enimmäiskoko on 24 oppilasta, jolloin työskentely tapahtuu esim. 4 hengen ryhmissä. Demonstraatiomaisessa työskentelyssä ryhmän enimmäiskoko on 30. Tiedeluokan toimintoja ei järjestetä toukokuussa.
Lisää tietoa: harri.hall(at)ouka.fi

HISTORIA
Millainen oli pronssikautisen lapsen lelu? Miltä näyttävät hiuksista valmistetut korut? Miltä näyttää maailman painavin raha? Nämä ja monet muut menneisyyden kiehtovat arvoitukset saavat selityksensä Pohjois-Pohjanmaan museossa. Perusnäyttelymme kertoo alueemme menneisyydestä ja havainnollistaa, miten ennen elettiin. Toimintamme lähtökohtana ovat aidosti vanhat esineet. Niiden avulla voidaan esittää tarina menneisyydestä tai historiallinen kehityskulku mieleenpainuvalla tavalla.
Tutustu koululaistehtäviin ja muuhun oheismateriaaliin. Ensimmäistä museokäyntiä voi valmistella ohjeiden ja ennakkotehtävien avulla: Ohjeet ensimmäiseen museokäyntiin, Ennakkotehtävät.
Lisätietoja: kuraattori Arja Keskitalo email. arja.h.keskitalo(at)ouka.fi

HISTORIA
Mikä oli kaupunkitulli tai mitä tarkoittaa pestaus?
Nämä ja moni muu merellisen Oulun historiasta selviää koululaisille suunnatulta opastukselta.
Museoon tutustumisen ohella käydään kävelykierros Pikisaaressa.
Kesto on vajaa tunti. Hinta on 30 euroa.

ELÄMYKSIÄ
Luuppireitti on Museo- ja tiedekeskus Luupin koululaisille suuntaama kulttuuri- ja tiedekasvatusohjelma. Se on osa Oulun kaupungin Oppilaan kulttuuripolkua. Kulttuuripolku tukee ja täydentää Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelmaa, joka on Oulun kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman osa. Oulun kulttuuripolku pohjaa kaupungin omaan kulttuuritarjontaan ja -perintöön, jolle Luuppireittikin on rakennettu.
Luuppireitti tukee laaja-alaisen osaamisen tavoitteita ja monialaisia oppimiskokonaisuuksia sekä useiden eri oppiaineiden tavoitteita ja sisältöjä. Luuppireitillä opetellaan luovuutta, eli kykyä nähdä asiat toisin.
Luuppireitillä ohjaajana toimii asiantuntijaopas, joka johdattaa ryhmän kuhunkin kohteeseen avaten ilmiöitä sekä kulttuurin että tieteen näkökulmasta.
Lisätietoa Luuppireitistä täällä.

YHDESSÄ
Taidemuseo tekee tiivisti yhteistyötä Oulun yliopiston opettajakoulutuksen kanssa. Aineenopettajiksi, luokanopettajiksi ja lastentarhanopettajiksi opiskelevat järjestävät vuosittain kaupungin koululaisille opintoihinsa liittyen noin 90 minuutin mittaisen Museo oppimisympäristönä -vierailun ja pajan.
Tarkastelunäkökulmina ovat ilmiöt taiteen ja tieteen maailmoista. Luokanopettajat ja varhaiskasvatuksen opiskelijat keskittyvät puhtaasti taiteisiin. Aineenopettajien työpajat kohdentuvat biologian, fysiikan, kemian ja maantiedon asiasisältöihin, ilmiöpohjaisen oppimisen periaatteella.